politica

Ciuca anunta ca Romania va intra in Schengen si ca va scapa de MCV pana la finalul acestui an: „Ne asteptam ca toti ceilalti lideri ai UE sa recunoasca tot ceea ce am facut”

Premierul Nicolae Ciuca a declarat intr-un interviu pentru Bloomberg ca se asteapta ca Romania sa adere la Schengen in acest an si ca Bruxelles-ul va renunta la Mecanismul de Cooperare si de Verificare (MCV) pentru tara noastra. Referindu-se la razboiul din Ucraina, a spus ca acesta deschide o falie intre statele libere si cele autocrate si a apreciat ca NATO trebuie sa se pregateasca pentru o desfasurare de lunga durata pe flancul estic.

Este o „iluzie” sa ne asteptam ca relatiile dintre Rusia si Occident sa revina la starea de dinainte de razboi imediat dupa incetarea luptelor din Ucraina, in conditiile in care Kremlinul pare hotarat sa creeze un tampon intre el si NATO, a declarat premierul Romaniei in interviul publicat miercuri de Bloomberg.

General in retragere care a condus candva forte de lupta in Irak, Nicolae Ciuca a apreciat ca invazia Rusiei in Ucraina a redeschis o falie civilizationala asemanatoare Razboiului Rece, iar Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord va trebui sa mentina prezenta extinsa a trupelor la frontiera sa estica cel putin pe termen mediu.

Desi a spus ca nu crede ca Rusia va ataca o tara NATO – declansand un conflict deschis – razboiul actual a confirmat avertismentele lansate timp de peste un deceniu de membrii estici ai Aliantei ca presedintele Vladimir Putin este hotarat sa recupereze teritoriile controlate candva de Uniunea Sovietica.

„Rusia nu gandeste ca noi. Rusia nu se comporta ca noi”, a subliniat Ciuca, in varsta de 55 de ani, in interviul acordat marti in biroul sau din Bucuresti. „Situatia de acum, se pare, recreeaza acea gaura dintre civilizatia occidentala si civilizatia orientala – intre tarile libere, democratice si regimurile autocratice”.

Romania, fosta tara comunista cu aproape 19 milioane de locuitori, care a aderat la NATO in 2004 si la Uniunea Europeana trei ani mai tarziu, a devenit o natiune de prima linie in sprijinul Ucrainei de la atacul Rusiei din 24 februarie, scrie Bloomberg. Granita sa de 624 de kilometri cu Ucraina este cea mai lunga din UE, iar tara s-a grabit sa reconstruiasca liniile de cale ferata si sa reamenajeze porturile pentru a ajuta exporturile ucrainene sa ocoleasca ocupatia rusa si blocada porturilor din Marea Neagra. De asemenea, a ajutat peste un milion de refugiati care au trecut granita pentru a scapa de conflict.

Cu toate acestea, se intensifica ingrijorarile legate de faptul ca hotararea tarilor occidentale mai bogate de a mentine presiunea asupra Rusiei prin intermediul sanctiunilor si prin continuarea furnizarii de arme si de ajutor financiar Ucrainei ar putea sa se diminueze pe masura ce se apropie iarna si fluxurile limitate de gaz rusesc determina cresterea preturilor la energie. Potrivit lui Ciuca, presiunea nu trebuie sa se reduca.

Daca rusii „nu vor sa se opreasca cat mai repede posibil si sa negocieze, sa gaseasca o solutie, sa recunoasca integritatea teritoriala, independenta si suveranitatea Ucrainei, vor face acelasi lucru cu alte tari”, a avertizat el.

Guvernul sau intentioneaza sa creasca tinta de cheltuieli de aparare a Romaniei dincolo de pragul minim prevazut de NATO, la 2,5% din Produsul Intern Brut. Aproximativ o treime din aceasta suma va fi destinata achizitionarii de arme, intre care avioane de lupta, submarine, corvete, vehicule blindate de lupta si drone, a declarat seful executivului de la Bucuresti.

„Nu este vorba doar de aparare, ci si de securitatea alimentara” la nivel global, a explicat premierul. „Este vorba despre o regiune care este, de asemenea, foarte apropiata de regiunea Balcanilor, asa ca toate aceste decizii luate pentru a creste descurajarea si apararea de-a lungul intregului flanc estic sunt foarte binevenite”.

Ciuca a declarat, de asemenea, ca se asteapta ca Romania – dupa mai mult de un deceniu de asteptare – sa obtina intrarea in spatiul Schengen inainte de sfarsitul anului, un pas care ar elimina asteptarile lungi la granitele Romaniei cu alte state UE si ar creste atractivitatea Romaniei pentru investitorii straini. Bruxelles-ul va renunta, de asemenea, la un regim care monitorizeaza progresele inregistrate de Romania in ceea ce priveste reforma sistemului judiciar si eradicarea coruptiei, a mai afirmat oficialul roman, dupa ani de critici din partea executivului UE.

„Tot ceea ce am facut de cand a inceput conflictul arata ca suntem pregatiti sa devenim membru Schengen”, a spus Ciuca, referindu-se la spatiul UE fara controale la frontiere. „Chiar ne asteptam ca toti ceilalti lideri ai UE sa recunoasca tot ceea ce am facut”.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

o lună ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

o lună ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

o lună ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

o lună ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

o lună ago