Ciolos: „Au fost informati decidentii politici de catre SRI, SIE, MAI, STS despre aceste atacuri concertate inaintea sau in timpul campaniei electorale? Daca nu, de ce?”
Fostul prim-ministru Dacian Ciolos le cere autoritalor sa raspunda la cateva intrebari punctuale in legatura cu documentele desecretizate de Administratia Prezidentiala.
„Notele desecretizate din sedinta CSAT sunt de o gravitate fara precedent, pentru ca arata o operatiune coordonata de destabilizare a tarii. Romania este tinta razboiului hibrid, a campaniilor de dezinformare si manipulare orchestrate de Rusia.
Intelegand gravitatea acestor informatii, nu pot sa nu pun cateva intrebari:
Au fost informati decidentii politici de catre SRI, SIE, MAI, STS despre aceste atacuri concertate inaintea sau in timpul campaniei electorale? Daca nu, de ce? Cine raspunde?
Daca da, daca serviciile au informat la timp, de ce Presedintele, Premierul, Guvernul, CSAT nu au actionat mai devreme? Cine raspunde? De ce am ajuns aici in ultimul ceas?
Fara raspunsuri clare la astfel de intrebari sa nu ne miram ca multi romani voteaza cu furie si neincredere fata de cei care conduc tara.
Este nevoie de o reforma serioasa a serviciilor de informatii, a raportului lor cu decidentii politicii si pana nu vom face asta, vom avea in continuare o democratie contorsionata si extrem de fragila.
Imaginati-va pentru o clipa cum ar fi fost Romania acum, supusa unor astfel de atacuri, daca nu ar fi in Uniunea Europeana si in NATO. Cand vom avea raspunsuri la intrebarile de mai sus si vom sti cine sunt cei responsabili, cand vom sti sa ne intarim anticorpii democratici de care tara are atata nevoie, Romania va fi mai puternica”, a transmis Ciolos.
Informatiile prezentate de Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Informatii Externe si Ministerul Afacerilor Interne in cadrul sedintei Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) din data de 28 noiembrie care au fost declasificate, miercuri, de presedintele Klaus Iohannis indica faptul ca finantarea campaniei candidatului independent Calin Georgescu pe TikTok s-a ridicat la un milion de euro, ca au avut loc actiuni ale unui actor cibernetic statal asupra infrastructurilor IT&C suport pentru procesul electoral si ca Romania este o tinta pentru actiuni hibride agresive ruse.
Presedintele Klaus Iohannis a fost de acord cu declasificarea informatiilor, potrivit legii, la solicitarea institutiilor emitente.
***
In documentul declasificat, SRI arata ca finantarea campaniei lui Calin Georgescu pe TikTok a fost realizata de Bogdan Peschir si s-a ridicat la un milion de euro.
„Acesta, utilizand contul ‘bogpr’, a realizat donatii pe TikTok de peste un milion de euro. Dupa ce a devenit subiect de dezbatere publica, implicarea ‘bogpr’ in finantarea promovarii lui Calin Georgescu la nivelul platformei a fost confirmata inclusiv de reprezentantii TikTok in dialogul cu autoritatile romane in data de 28 noiembrie 2024”, arata SRI.
Reprezentantii TikTok au confirmat identitatea utilizatorului „bogpr” si au mentionat ca acesta a efectuat plati in valoare de 381.000 de dolari, in perioada 24 octombrie – 24 noiembrie 2024, catre utilizatori ai unor conturi de TikTok implicati in promovarea candidatului Calin Georgescu, inclusiv dupa data incheierii campaniei electorale, puncteaza SRI.
SRI arata ca finantarea influencerilor TikTok a fost asigurata prin platforma FameUp (dedicata monetizarii activitatilor de promovare in mediul online), la nivelul careia a fost publicata oportunitatea de reclama, alaturi de descrieri bine definite. „Una dintre metodele de atragere la colaborare a influencerilor romani pentru promovarea candidaturii lui Calin Georgescu a fost contactarea pe e-mail a acestora de firma (…), de origine sud-africana, care oferea suma de 1.000 de euro pentru distribuirea unui videoclip realizat de acestia”, arata SRI.
Sursa citata apreciaza ca in contextul primului tur al alegerilor prezidentiale au fost obtinute date care au relevat „o campanie de promovare agresiva, derulata cu eludarea legislatiei nationale in domeniul electoral, dar si exploatarea algoritmilor unor platforme de social media pentru cresterea in ritm accelerat a popularitatii lui Calin Georgescu”.
In acest sens, arata SRI, a fost utilizata platforma TikTok. Activitatea de promovare masiva a presupus o campanie pe TikTok, prin intermediul mai multor conturi coordonate ce au publicat activ continut electoral, atat cu ajutorul algoritmilor de recomandare, cat si prin promovare platita.
Reteaua de conturi asociata direct campaniei lui Calin Georgescu a fost formata initial din 25.000 de conturi la nivelul platformei TikTok, care au devenit foarte active cu doua saptamani inaintea datei scrutinului electoral. Campania de promovare a avut o organizare deosebit de buna, numarul urmaritorilor crescand semnificativ.
A fost identificat canalul de Telegram Propagator – implica-te si tu, Renasterea Romaniei, Hrana Apa Energie (Gpropagatorcg), care are rol de a coordona alti utilizatori cu privire la postarile si continutul video distribuit.
„Abonatii @propagatorcg au primit instructiuni clare privind modalitatea de actiune a conturilor, recomandari privind comportamentul utilizatorilor la nivelul TikTok, respectiv mesajele care ar fi urmat sa fie promovate sau distribuite, in sensul includerii unor emoji special alese si a numelui candidatului pentru a exploata algoritmii TikTok. Acestea erau pregatite anterior si incarcate instant in cadrul TikTok”, mai arata SRI.
In activitatea de promovare a lui Calin Georgescu a fost utilizata o retea extinsa de persoane publice cu notorietate ridicata de la nivelul platformei TikTok (influenceri), prin intermediul carora si-a promovat campania atat in mod direct (prin sustinerea publica a candidatului), cat si indirect (prin mesaje aparent neutre, dar care contineau etichete asociate candidatului, precum #echilbrusiverticalitate). In mod intentionat, o parte dintre acestia nu au marcat publicitatea ca fiind platita, pentru a evita asocierea postarilor cu cele dedicate campaniilor electorale.
De asemenea, potrivit sursei citate, au fost create si utilizate conturi care reprezinta in fals institutii ale statului roman, precum conturi TikTok care au utilizat in fals sigla SRI si titulatura Brigada Antiterorista (BAT), respectiv afisau mii de urmaritori si peste 100.000 de like-uri.
Pe aceste conturi au fost distribuite numeroase imagini cu fortele Politiei Romane si BAT, preluate din spatiul public. La comentarii au fost identificate postari apreciative la adresa SRI-BAT/ institutiilor de forta si de sustinere a candidatului Calin Georgescu, inducand astfel, in fals, ideea ca institutiile statului il sustin pe acesta.
Pe 20 noiembrie, precizeaza SRI, BEC a dispus „inlaturarea materialelor de propaganda electorala din mediul online ce il ilustreaza pe candidatul Calin Georgescu la alegerile pentru Presedintele Romaniei din anul 2024, care nu contin codul de identificare al mandatarului fiscal”.
Solicitarea a fost transmisa catre TikTok, prin intermediul AEP, in data de 21 noiembrie.
A doua zi, TikTok a transmis AEP confirmarea eliminarii postarilor care fac obiectul deciziei BEC, prin blocarea accesului vizual la acestea de pe teritoriul Romaniei, ele ramanand vizibile in alte state si putand fi distribuite.
„Cu toate acestea, verificarile ulterioare au relevat ca TikTok nu a sters continutul electoral conform solicitarii AEP, iar acesta a continuat sa fie disponibil publicului din Romania, chiar si dupa incheierea campaniei electorale, inclusiv in ziua alegerilor (aspecte ce contravin legislatiei romane)”, puncteaza SRI.
SRI arata ca postarile cu continut pur electoral ale conturilor asociate retelei care il promoveaza pe Calin Georgescu au fost catalogate de TikTok ca postari de divertisment.
Intr-un alt document al SRI se precizeaza ca au avut loc actiuni ale unui actor cibernetic statal asupra infrastructurilor IT&C suport pentru procesul electoral, gazduite de AEP si STS.
„Prin metode specifice, in data de 24.11.2024, SRI a obtinut date cu privire la publicarea unor credentiale de acces asociate „bec.ro”, „roaep.ro” si „registrulelectoral.ro” in cadrul unor platforme de criminalitate cibernetica de sorginte rusa, date similare fiind identificate si in cadrul unui canal privat de Telegram recunoscut pentru diseminarea de date exfiltrate din foarte multe state, mai putin Federatia Rusa. In urma verificarilor demarate s-a stabilit ca exfiltrarea s-a realizat fie prin targetarea utilizatorilor legitimi catre care au fost distribuite credentialele de tip utilizator/parola, fie prin exploatarea serverului legitim de instruire pus la dispozitie de catre STS la adresa https://operatorsectie.roaep.ro”, mentioneaza SRI.
Aceste postari au fost efectuate dupa ce pe 19 noiembrie un incident cibernetic a targetat si a afectat infrastructura IT&C a AEP, in urma caruia atacatori cibernetici au compromis un server de harti (gis.registrulelectoral.ro), conectat atat in exterior, la internet, cat si la reteaua interna a AEP.
„In context, a fost identificat un numar ridicat de atacuri cibernetice (peste 85.000), care au vizat exploatarea vulnerabilitatilor existente la nivelul sistemelor informatice de suport pentru procesul electoral, in vederea obtinerii accesului la datele din sistemele informatice, alterarii integritatii acestora, schimbarii continutului prezentat publicului larg si indisponibilizarii infrastructurii”, precizeaza SRI.
SRI mentioneaza ca aceste atacuri au continuat intr-un mod sustinut, inclusiv in ziua alegerilor si in noaptea post alegeri si ca, pentru lansarea atacurilor, au fost utilizate sisteme informatice din peste 33 de tari, folosind metode de anonimizare avansate pentru a ingreuna procesul de atribuire.
Sursa citata subliniaza ca au fost demarate investigatii specifice impreuna cu AEP si STS.
„Intrucat evaluarea cu privire la atacul cibernetic este in derulare, in prezent nu detinem date certe cu privire la atacator ori cu privire la afectarea procesului electoral”, indica SRI.
***
SIE arata ca Romania, alaturi de alte state de pe Flancul Estic al NATO, „a devenit o prioritate pentru actiunile ostile ale Rusiei, existand un interes in crestere la Kremlin pentru a influenta (cel putin) mood-ul si agenda in societatea romaneasca in context electoral”.
Aceste actiuni, arata SIE, se manifesta prin propaganda si dezinformare, sprijinirea unor candidati eurosceptici si alimentarea unor miscari antisistem, inclusiv prin „implicarea acestora in proteste care sa modeleze agenda publica”, incurajarea nemultumirilor/provocarea de reactii emotionale la nivelul populatiei, astfel incat sa puna presiune pe autoritati sa reduca/stopeze sprijinul pentru Ucraina.
„Apreciem ca Romania este o tinta pentru actiuni hibride agresive ruse, inclusiv atacuri cibernetice si scurgeri de informatii (hacks and leaks) si sabotaje”, afirma SIE.
In documentul inaintat CSAT, SIE a informat ca „situatia politica din Romania a fost abordata si in cadrul talk- show-urilor politice din Rusia – jurnalistii rusi lanseaza ideea ca fortele pro-ruse din Romania ar putea obtine peste 30% la alegerile parlamentare”.
Analiza modului in care aparatul de propaganda rusa a vizat Romania in 2024 include mesaje care au vizat: (I) divizarea societatii pe teme precum controlul exercitat de SUA/NATO asupra Romaniei, amenintarile de securitate generate de statutul de membru NATO si de sprijinul acordat Kievului; (II) discreditarea capacitatii de raspuns a NATO si Romaniei, amplificarea neincrederii populatiei in capacitatea de aparare nationala; (III) erodarea sprijinului populatiei pentru deciziile de politica externa ale Romaniei; (IV) evidentierea implicarii Romaniei in conflict si ambitiilor teritoriale in raport cu statele vecine (ex. Ucraina si R. Moldova).
***
In documentul prezentat de MAI – Directia Generala de Protectie Interna se arata ca verificarile tehnice de specialitate in mediul online si analiza valorilor metrice identificate in social media, preponderent pe platforma TikTok, in procesul electoral, au validat existenta unei campanii electorale neetichetate ca atare, in care, incepand cu luna noiembrie, un numar de peste 100 de influenceri (care numarau in total peste 8 milioane de urmaritori activi) au fost supusi unei actiuni de manipulare in privinta identitatii candidatului promovat.
Sursa citata precizeaza ca TikTok nu a implementat instructiunile BEC privind marcarea drept candidat politic, respectiv marcarea materialelor electorale de tip video cu codul unic atribuit de AEP fiecarui candidat.
De asemenea, indica faptul ca analiza metrica a relevat o crestere abrupta in intervalul 13 – 26 noiembrie, ajungand pe locul noua la nivel mondial in topul trendurilor de promovare a continutului video asociat mai multor hashtag-uri utilizate in campania electorala a lui Calin Georgescu, insa nu a fost identificata o amplificare artificiala la nivelul platformei TikTok pana in data de 24 noiembrie, explozia numarului de vizualizari, de ordinul sutelor de milioane, fiind inregistrata ulterior datei de 25 noiembrie.
Datele analizate de MAI au relevat aproximativ 130 de conturi TikTok prin intermediul carora au fost diseminate video-uri cu un astfel de continut, utilizand hashtag-urile #echilibrusiverticalitate, #prezidentiale2024, #unliderpotrivitpentrumine, majoritatea postarilor de acest tip nefiind marcate ca reclame platite.
„Evaluarea scenariului utilizat pentru realizarea elementelor de continut indica situatii similare realizate in cadrul unor actiuni de influentare a intentiei de vot din Republica Moldova. In concret, o parte din textul de inceput utilizat de influenceri romani pentru promovarea candidatului prorus din Republica Moldova a fost regasit in cadrul postarilor mentionate. In cadrul sectiunii de comentarii aferente fiecarui element de continut au fost identificate o serie de mesaje de promovare a unui candidat la prezidentiale. Analiza acestor conturi indica anomalii in constituirea acestora, existand indicii privind utilizarea unor conturi fictive create doar pentru distribuirea de astfel de comentarii”, se mentioneaza in documentul MAI, unde se precizeaza ca majoritatea influencerilor nu au cunoscut faptul ca promoveaza un candidat anume.
Se precizeaza ca influencerii au fost platiti si ca in cazul de fata baza de calcul pentru o astfel de campanie se plateste cu 400 lei pentru 20.000 de urmaritori.
„Unii dintre sustinatorii campaniei implicati in promovarea si cumpararea de voturi sunt exponenti ai mediilor extremiste de dreapta, infractionale si ai cultelor religioase, implicate anterior in promovarea unor narative proruse, antisemite, anti-NATO sau impotriva Ucrainei”, mai arata MAI, dand ca exemplu pe liderul unui clan.
***
Serviciul de Telecomunicatii Speciale arata ca in perioada desfasurarii procesului electoral au fost identificate atacuri cibernetice de tip DDOS la nivelul infrastructuri IT&C, precum si la nivelul altor resurse din sfera guvernamentala. Atacurile la adresa infrastructurilor IT&C gestionate de STS au fost blocate cu succes, iar pentru celelalte au fost informati administratorii de sistem din cadrul institutiilor afectate.
La nivelul sistemelor de securitate cibernetica proprii nu au fost identificate indicii cu privire la compromiterea datelor aferente procesului de votare din SIMPV si SICPV, subliniaza STS.
Totodata, pentru pregatirea procesului electoral, la nivelul Serviciului de Telecomunicatii Speciale s-au desfasurat procese de identificare a amenintarilor, evaluare a vulnerabilitatilor, analiza riscurilor, configurarea sigura, testarea de securitate cibernetica, precum si implementarea masurilor pentru asigurarea detectiei, protectiei, raspunsului si recuperarii in cazul incidentelor de securitate cibernetica.
STS afirma ca a implementat, astfel, masuri tehnice de detectie si protectie impotriva atacurilor cibernetice, inclusiv a celor complexe tip APT, prin utilizarea unei solutii, operationalizata si gestionata exclusiv la nivelul STS, care permite verificarea configuratiilor sigure pe toate sistemele, detectia activitatilor malitioase, detectia ransomware, monitorizarea integritatii fisierelor din sistemele informatice, detectia vulnerabilitatilor, analiza integrata si corelarea jurnalelor de securitate, precum si identificarea amenintarilor.