Premierul Marcel Ciolacu, presedintele PSD, a afirmat, joi, ca reprezentantii formatiunii in Consiliul General al Municipiului Bucuresti vor vota pentru referendum. ”Parerea mea, ca ar fi putut intreba mai simplu: desfiintam primariile de sector sau nu le desfiintam? Si atuncea toata lumea intelegea mult mai bine acest demers”, a adaugat el.
”Am anuntat deja, consilierii generali ai PSD vor vota pentru acest exercitiu democratic. Intotdeauna orice exercitiu democratic este binevenit. Cum vor vota sau nu bucurestenii…”, a declarat, joi, Marcel Ciolacu, intrebat despre referendumul din Bucuresti, informeaza news.ro.
El a detaliat ca orice tema adusa in discutie reprezinta un exercitiu democratic, indiferent daca el este sau nu de acord cu acea tema.
”Parerea mea, ca ar fi putut intreba mai simplu: desfiintam primariile de sector sau nu le desfiintam? Si atuncea toata lumea intelegea mult mai bine acest demers”, a adaugat premierul.
El a mentionat ca nu va vota in Capitala intrucat nu are buletin de Bucuresti.
Intrebat cum se poate organiza un referendum local impreuna cu alegerile, Ciolacu a raspuns: ”Nu e atributul meu, intai initiatorul este Consiliul General al Capitalei, pe urma se adreseaza Guvernului, ministrul Justitiei, ministrul de Interne, avizatorii acestei initiative pornite de la Consiliul General, vor spune daca se poate sau nu”.
”Eu nu mai schimb nicio lege, suntem in timpul jocului, schimbam legile chiar dupa fiecare?”, a sustinut premierul.
Raspunzand unei alte intrebari, Ciolacu a spus: ”Eu cred in descentralizare, cred in continuare in descentralizarea autoritatilor locale si tot vorbim de ea de 30 si ceva de ani si este cazul sa facem aceasta descentralizare. Daca bucurestenii considera ca desfiintarea primariilor de sector ajuta la aceasta descentralizare, asa o sa facem. De aceea am spus, orice exercitiu democratic este binevenit, astfel incat Parlamentul sa stie cum sa legifereze”.
Primarul Capitalei, Nicusor Dan, afirma ca referendumul din Bucuresti poate fi organizat in aceeasi zi cu alegerile prezidentiale. ”Daca Guvernul vrea ca lucrurile sa fie mai simple si sa coste mai putin poate sa dea o reglementare speciala. Daca nu vrea, o sa fie mai complicat, dar se poate”, sustine Dan. Costul pentru organizarea referendumului se ridica la 10 milioane de lei, precizeaza el.
”Referendumul se poate organiza cu alegerile prezidentiale. Daca Guvernul vrea ca lucrurile sa fie mai simple si sa coste mai putin poate sa dea o reglementare speciala. Daca nu vrea, o sa fie mai complicat, dar se poate. (…) Eu am anuntat aceste referendumuri deja pe 9 iunie. Nu cred ca e o surpriza pentru nimeni ca Consiliul General va vota luni o organizare acestor referendumuri”, a declarat Nicusor Dan, joi, intr-o conferinta de presa.
El a fost intrebat daca va merge la Ministerul Justitiei sau la Autoritatea Electorala Permanenta pentru a clarifica aceste aspecte legate de referendum, daca se poate organiza in acelasi timp cu alegerile prezidentiale sau nu.
”Nu exista aceasta intrebare, daca se poate, da? Romania este o democratie. In democratie cetatenii conduc prin doua institutii: prin alegeri si prin referendum. Scrie in Constitutie. Nu exista daca. Singura chestiune tehnica este daca simplificam sau o lasam asa”, a transmis primarul Capitalei.
El a explicat si ce inseamna daca nu sunt simplificate chestiunile tehnice.
”Daca nu e simplificata, una din problemele tehnice este ca legea alegerilor prezidentiale spune ca urnele se inchid la ora 9 si legea referendumului national sau local spune ca se inchid la ora 23. 21 versus 23. Asta e o chestiune tehnica. O alta chestiune tehnica este componenta comisiilor. Ar trebui sa avem doua comisii in loc de una si, evident, cheltuielile se dubleaza. Dar nu se pune problema ca un referendum votat de catre Consiliul Local, in cazul nostru Consiliul General, sa nu poata fi organizat”, a declarat Nicusor Dan.
Intrebat daca el considera ca ar trebui data o hotarare de Guvern pentru ca lucrurile sa fie mai clare, primarul Capitalei a raspuns: ”Ca sa fie totul mai clar, daca vorbim de… Deci noi avem deja, deci noi avem legi pentru fiecare dintre alegeri si pentru referendum. Si cand a fost o suprapunere intre referendum national si referendum local, s-a adaugat o prevedere legala, deci prin lege sau prin ordonanta de urgenta astfel incat ele sa fie compatibile. Cand au fost alegeri nationale cu referendum national, din nou s-a adaugat o norma in lege, astfel incat ele sa fie compatibile, sa avem aceeasi comisie si lucrurile sa fie mai simple. Acum este atributul Guvernului sa compatibilizeze aceste doua proceduri”.
El a mai fost intrebat ce parere are despre faptul ca premierul Marcel Ciolacu nu ar mai sustine referendumul, dupa ce a declarat ca regulile nu se schimba in timpul jocului.
”Acum pentru ca noi suntem in preajma unor alegeri si a unor referendumuri, cetatenii ne vor judeca pe toti cu stampila in mana. Daca domnul Ciolacu, prim-ministru al Romaniei, vrea sa ajute desfasurarea corecta a acestui referendum, cetatenii vor vedea, daca vrea sa il incurce, vor vedea de asemenea”, a afirmat primarul Capitalei.
Nicusor Dan a explicat ca referendumul va fi organizat de Prefectura si de AEP.
”Din momentul in care Consiliul General voteaza referendumul, hotararea se comunica la prefect si responsabilitatea revine prefectului si AEP. Ei pot sa ne spuna: trebuie sa platiti buletinele de vot la Imprimeria Nationala. O sa o facem. Trebuie sa platiti transportul presedintilor de sectii de la sectie pana la biroul de sector. O sa o facem. Dar responsabilitatea organizarii revine prefectului si Autoritatii Electorale Permanente. Noi platim”, a mai afirmat Nicusor Dan.
El a adaugat ca referendumul costa municipalitatea 10 milioane de lei.
Proiectele privind organizarea celor doua referendumuri anuntate de Nicusor Dan inca din seara castigarii celui de-al doilea mandat de primar general al Capitalei sunt pe agenda sedintei Consiliului General din 21 octombrie. Daca proiectele vor fi votate de catre consilieri, consultarea publica va avea loc in 24 noiembrie, odata cu primul tur al alegerilor prezidentiale.
Nicusor Dan a anuntat intrebarile la care bucurestenii sunt chemati sa raspunda cu ”DA” sau ”NU”:
1. Sunteti de acord ca repartizarea intre Primaria Municipiului Bucuresti si Primariile de Sector a impozitelor pe venit si a taxelor si impozitelor locale colectate de la bucuresteni sa fie aprobata de catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti?
2. Sunteti de acord ca Primarul General al Municipiului Bucuresti sa emita Autorizatiile de Construire pe intreg teritoriul administrativ al orasului?
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…