Confederatia Patronala “Concordia” (CPC) protesteaza impotriva adoptarii de catre Guvernul Romaniei, ”fara o consultare reala cu mediul de afaceri”, a Ordonantei de Urgenta care introduce ”masuri fiscale si economice extreme”, ce urmeaza a fi aplicate chiar de la inceputul anului 2019. Confederatia patronala atrage atentia asupra efectelor nefaste pe care le va avea actul normativ in mai mult sectoare, dar si asupra populatiei. ”Este inadmisibil ca Guvernul sa adopte pe repede-inainte, dupa un trist simulacru de consultare publica si dialog social, un act normativ care modifica nu mai putin de 45 de acte normative”, spun reprezentantii confederatiei.
”Aceasta Ordonanta a fost comunicata public in ultimul moment, modificata «din mers», in doar doua zile, ajustata discretionar, fara motivarea necesitatii si mai ales, a urgentei adoptarii masurilor respective, care au un impact devastator asupra intregii economii, efectele ei urmand sa fie platite de toti cetatenii acestei tari. Este inadmisibil ca Ministerul Finantelor Publice sa initieze, iar Guvernul sa adopte pe repede-inainte, dupa un trist simulacru de consultare publica si dialog social, un act normativ de o asemenea importanta, care modifica nu mai putin de 45 de acte normative in vigoare la acest moment”, au transmis, luni, printr-un comunicat de presa, reprezentantii Confedertiei Patronale ”Concordia”.
Potrivit acestora, se instituie noi modificari ale Codului Fiscal, incepand cu 1 ianuarie 2019, prin 28 de puncte care se adauga celor 236 modificari ale Codului Fiscal impuse pentru primele 11 luni din 2018.
”Se introduce taxa pe activele institutiilor financiar-bancare, denumita initial intr-un mod insultator, populist si arbitrar, ”taxa pe lacomie”, care va fi platita in situatia in care media trimestriala a dobanzii ROBOR depaseste pragul de 2 %, desi aceasta dobanda este stabilita de un numar redus de actori economici dintre cei carora li se aplica taxa, prin mecanisme transparente, verificabile si raportate la inflatie, fara a fi determinata in mod subiectiv sau preferential. Companiile din energie electrica, petrol si gaze vor plati 2% din cifra de afaceri catre ANRE, ceea ce reprezinta o majorare de 20 de ori a contributiilor financiare datorate catre Autoritatea de Reglementare”, se mai arata in document.
Reprezentanntii confederatiei spun ca, prin stabilirea pretului de 68 lei/MWh pentru cantitatile de gaze naturale rezultate din activitatea de productie interna curenta catre furnizori si clienti finali eligibili, in perioada 01.04.2019 – 28.02.2022, este ”puternic afectata intreaga piata de energie si se vulnerabilizeaza securitatea energetica a Romaniei, intr-un moment complicat pe plan geopolitic si economic”.
”Efectele asupra populatiei sunt negative, pornind de la distorsionarea pietei muncii, concedieri colective, cresterea costurilor pentru credite, subrezirea sistemului de pensii publice, compromiterea definitiva a sistemului de pensii private: aceasta Ordonanta distruge Pilonul II de pensii, cu un cinism politicianist care pericliteaza viitorul generatiilor ce vin si transforma Romania intr-o tara impredictibila, riscanta pentru investitii pe termen mediu si lung. Se preconizeaza cresteri de preturi la majoritatea produselor si serviciilor, consecinta a distrugerii mecanismelor de piata in cele mai importante sectoare ale economiei: energetic, financiar, telecom, retail”, se mai arata in comunicat.
De asemenea, potrivit documentului, ”efectele asupra mediului de afaceri sunt devastatoare: cresterea fiscalitatii si a birocratiei, reducerea competitivitatii si stoparea contractelor pentru export, ingreunarea implementarii reformelor legislative, cresterea cheltuielilor de personal”.
”Vin Sarbatorile, dar ele nu ne gasesc impreuna, intr-un efort comun de-a construi o tara. Este momentul pentru o reala si asumata cooperare intre partenerii de dialog social, pentru a identifica acele solutii economice si legislative care sa reinstaureze un climat de responsabilitate politica si echilibru social. In calitate de organizatie reprezentativa a mediului de afaceri, CPC face un apel la normalitate si realism, pentru a opri degradarea ireversibila a vietii sociale si economice din Romania.
Guvernul a adoptat, vineri, OUG cu noile taxe, desi masurile au fost criticate vehement atat de catre presedintele Klaus Iohannis, de mediul de afacceri si de sindicate
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…