Cine este „raul” Europei. Premierul care traieste singur intr-un apartament modest si conduce o masina veche: „Cunoasteti vreun politician roman, mai mic sau mare, cu acest profil?”

analize

Recentele negocieri intre sefii de stat din UE privin planul de relansare economica, incheiate marti dimineata, dupa patru zile si patru nopti, au scos in evidenta incapatanarea premierului Olandei, Mark Rutte, de a conditiona acordarea fondurilor europene de respectarea statului de drept. Mark Rutte este prezentat de presa europeana drept „arhi-raul” Uniunii Europene pentru ca s-a ambitionat sa impuna reguli severe privind acordarea banilor.

La Repubblica, citat de Europa Libera, ii face un portret lui Mark Rutte sub titlul: „Morocanosul (arcigno) olandez care i-a jurat Italiei: ‘Controlez eu pe ce dati banii’”. La Milano, Corriere della Sera il citeaza pe maghiarul Viktor Orban cu acea fraza ca el nu stie “daca premierul Olandei ma uraste pe mine sau uraste Ungaria, de ne ataca asa tare”. La Stampa din Torino scrie ca Viktor Orban a spus ca el se situeaza de partea Italiei si ca «Olanda e singura vinovata de acest haos».

Tot Corriere della Sera ii face un portret aceluiasi „Mark Rutte in rolul Marelui Rau”.  Corriere scrie ca Mark Rutte traieste singur intr-un apartament modest, merge cu bicicleta la biroul sau de la guvern si face voluntariat predand gratis studii sociale la o scoala din cartier.

Premierul Olandei (Tarile de Jos), Mark Rutte, este vazut ca un om-cheie al negocierilor care au inceput astazi la Bruxelles pe tema bugetului european 2021-2027 si a planului de relansare a Uniunii Europene.

Jurnalistul Constantin Rudnitchi (RFI) i-a facut si el un amplu portret acestui politician atipic.

„O buna parte dintre cei care sustin stanga politica de la Bucuresti au alergie la Olanda si respectiv la premierul Mark Rutte. De ce? Pentru ca Rutte a fost unul dintre cei care nu au facut niciun compromis, de-a lungul timpului, cu privire la incalcarile statului de drept in Romania.

Anecdotic vorbind, a devenit populara ideea ca Olanda este atat de intransigenta cu Romania pentru ca doreste sa puna mana pe portul Constanta si nu reuseste. Recent, Eurostat a prezentat o ierarhie a porturilor europene. Rotterdam este, de departe, pe primul loc, iar Constanta nu se afla nici macar in primele 10 pozitii ale topului. Ceea ce ne arata ca miza Constanta este, la nivel european, foarte redusa.

Iata cateva informatii despre Mark Rutte. Este premier de 10 ani, este numit, in tara, ‘Mister Silicone’, adica suplu si rezistent, pentru capacitatea lui de a se adapta mediului politic, iar principiile cumpatarii pe care le clameaza la nivel european le aplica si pe propria piele: locuieste in acelasi apartament pe care l-a cumparat dupa terminarea studiilor, foloseste un telefon de generatie veche si conduce o masina veche. Conduce automobilul doar atunci cand nu merge la guvern sau la intalniri de rang inalt cu bicicleta.

Cunoasteti vreun politician roman, mai mic sau mare, cu acest profil? Uitati-va doar la declaratiile de avere ale politicienilor si ale bugetarilor romani pentru a vedea ce diferenta uriasa este intre ei si majoritatea celor europeni. Si cei mai multi dintre avutii Romaniei au lucrat numai la stat.

De 30 de ani, nu scapam, in Romania, de obsesia ca proprietarii de firme sunt si foarte bogati si esti imediat pus la punct daca sustii cauza intreprinzatorilor. Numai ca majoritatea proprietarilor romani de firme mici si mijlocii sunt de-a dreptul saraci in comparatie cu o buna parte a bugetarilor, pe care, de altfel, ii sustin prin taxe si impozite”, a scris Rudnitchi pe Facebook.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: