Cine este persoana care i-a scapat de Abramburica, Nica si Funeriu de Dosarul Microsoft. Au fost citati prea tarziu

news

Procurorul sef DNA, Laura Codruta Kovesi, a avut vineri o prima reactie in scandalul declansat de dosarul Microsoft, in care sapte fosti ministri au scapat de acuzatii dupa ce faptele s-au prescris.

Ea a declarat, la Digi 24, ca DNA a cerut aviz de urmarire penala pentru ministri in dosarul Microsoft pentru ca procurorul de caz a considerat ca termenul de prescriptie se calculeaza de la data efectuariii ultimelor plati si el nu era implinit, iar practica judiciara era contradictorie, a intervenit un nou Cod Penal in 2014 si discutia despre legea penala mai favorabila. Kovesi a precizat ca modul in care se calculeaza termenul de prescriptie a unui dosar este strict responsabilitatea procurorului de caz, respectiv Mihaiela Iorga, si ca atunci cand a constatat situatia a sesizat Inspectia Judiciara, ea neavand alte parghii in astfel de situatii, anunta News.ro.

„Dosarele au fost inregistrate in 2013. Ele au constituit o prioritate si a inceput investigarea acestui caz extrem de complex, in care procurorii au trebuit sa dovedeasca fapte din urma cu zece ani. In patru ani de zile, s-au facut patru rechizitorii. Au fost trimisi in judecata doi fosti ministri, dintre care unul a si fost condamnat definitiv si alte persoane. Pentru o parte din fostii ministri care au fost investigati a intervenit prescriptia raspunderii penale, termen care nu poate fi imputat unui procuror, din moment ce noi am fost sesizati abia in anul 2013. Insa, modul in care s-a calculat termenul de prescriptie a fost impus de schimbarea practicii judiciare urmare a intrarii in vigoare a noilor coduri. Astfel, procurorul de caz care initial a investigat acest dosar a calculat termenul de prescriptie in functie de data la care s-au facut platile. Am avut plati in 2005, in 2009, in baza unui contract incheiat in 2004. Ulterior, atunci cand dosarul a fost preluat de un alt procuror, care a facut trei rechizitorii si a dispus masuri preventive fata de unele persoane, aceste masuri preventive au fost judecate la ICCJ, care in 2017 a admis ca in situatia in care avem o infractiune care se prelungeste in timp, cum este si dosarul nostru, termenul de prescriptie se stabileste de la data incheierii contractului, adica anul 2004. Acest lucru nu poate fi imputat procurorului de caz, pentru ca avem o practica judiciara care o perioada a fost neunitara, dar care s-a cristalizat in cursul anului 2017”, a explicat Laura Codruta Kovesi.

A gresit Mihaela Iorga cu intentie sau din neatentie?!

Ea a spus ca DNA si procurorului de caz, este vorba de Mihaela Iorga, i se poate imputa in aceasta situatie ca pentru o parte dintre ministri, desi au primit un aviz de urmarire penala, a inceput urmarirea penala la cateva zile dupa ce faptele s-au prescris.

„Este adevarat ca in acest dosar DNA are o culpa prin faptul ca un anumit procuror a inceput urmarirea penala pe fapte care au fost prescrise si, la fel ca in toate situatiile in care procurorii au incalcat legea, au facut vicii de procedura, am aplicat conditiile legale. Sunt procurori in DNA care au comis fapte penale si care au fost investigati, au fost procurori care au comis abateri disciplinare si am sesizat Inspectia Judiciara. Si in acest caz, in momentul in care am constatat ca un procuror a gresit, am sesizat IJ. Eu alte parghii legale in astfel de situatii nu am la indemana”, a afirmat Kovesi.

Ea a precizat ca modul in care se calculeaza termenul de prescriptie a unui dosar este strict responsabilitatea procurorului de caz. „Nu o suspectez (pe procurorul Mihaiela Iorga – n.r.) de rea-credinta si nu pot sa fac niciun fel de apreciere la adresa acesteia pana cand nu am rezultatele Inspectiei Judiciare”, a declarat procurorul sef al DNA.

Procurorul sef al DNA a mai spus ca in cele patru dosare Microsoft au fost dispuse masuri asiguratorii pana la concurenta intregului prejudiciu – 62,5 milioane de euro si 22 de milioane de dolari. „In momentul in care se vor fi finaliza dosarele in instanta, vom vedea daca va fi recuperat acest prejudiciu. Deci, nu este adevarat ca tot prejudiciul ramane nerecuperat pentru ca s-a dispus aceasta solutie”, a mai sustinut Kovesi.

Intrebata daca imaginea luptei anticoruptie are de suferit prin acest caz, Kovesi a spus ca DNA nu trebuie sa se faca placuta, nici sa se faca neplacuta: „Obligatia DNA este sa investigheze cazuri, sa dea solutii si sa explice acele solutii. Noi acest lucru l-am facut”.

Parchetul General a anuntat vineri ca, dupa o informare primita din partea sefei DNA, a sesizat inca din 20 septembrie 2017 Inspectia judiciara in legatura cu instrumentarea dosarului Microsoft, in care pentru sapte ministri a fost dispusa clasarea cauzei.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: