Circuitul global al apei, dat peste cap. „Criza apei ameninta mai mult de 50% din productia mondiala de alimente”
Omenirea a dezechilibrat circuitul global al apei „pentru prima data in istoria sa”, alimentand un dezastru din ce in ce mai mare, care va face ravagii in economiile lumii, productia de alimente si in viata de pe Pamant, potrivit raportului “Comisiei globale privind economia apei”, un grup de experti internationali, publicat de CNN.
Deceniile de utilizare distructiva a terenurilor si de gestionare necorespunzatoare a apei s-au ciocnit cu criza climatica, punand „un stres fara precedent” pe ciclul global al apei, se arata in raportul comisiei.
„Ciclul apei” se refera la sistemul complex prin care apa se deplaseaza in cadrul atmosferei pamantene. Apa se evapora din sol, inclusiv din lacuri, rauri si plante, si se ridica in atmosfera, formand rauri mari de vapori de apa capabili sa parcurga distante mari, inainte de a se raci, de a se condensa si, in cele din urma, de a cadea inapoi la sol sub forma de ploaie sau zapada.
Perturbarea circulatiei apei provoaca deja probleme. Aproape 3 miliarde de oameni se confrunta cu seceta. Culturile se micsoreaza iar orasele se scufunda pe masura ce apele subterane seaca.
In lipsa unor masuri urgente, consecintele vor fi si mai catastrofale. Criza apei ameninta mai mult de 50% din productia mondiala de alimente si risca sa reduca in medie cu 8% PIB-ul tarilor pana in 2050, cu pierderi mult mai mari, de pana la 15%, prevazute in tarile cu venituri mici, se arata in raport.
„Pentru prima data in istoria omenirii, dezechilibram ciclul global al apei”, a declarat Johan Rockstrom, copresedinte al Comisiei globale privind economia apei si unul dintre autorii raportului. „Nu ne mai putem baza pe precipitatii, sursa apelor dulci”.
„Apa albastra” si „apa verde”
Raportul face diferenta intre „apa albastra”, apa lichida din lacuri, rauri si acvifere, si „apa verde”, umiditatea stocata in soluri si plante.
Desi aprovizionarea cu apa verde a fost mult timp neglijata, aceasta este la fel de importanta pentru ciclul apei, se arata in raport, deoarece se intoarce in atmosfera atunci cand plantele elibereaza vapori de apa, generand aproximativ jumatate din totalul precipitatiilor de pe uscat.
Perturbarile ciclului apei sunt „profund legate” de schimbarile climatice, conform raportului. O aprovizionare stabila cu apa verde este vitala pentru sustinerea vegetatiei care poate stoca carbonul ce incalzeste planeta.
Insa distrugerea zonelor umede si defrisarea padurilor, epuizeaza aceste rezervoare de carbon si accelereaza incalzirea globala. La randul sau, caldura alimentata de schimbarile climatice usuca mediul inconjurator si mareste riscul sa apara incendii.
Criza este si mai urgenta din cauza nevoii uriase de apa. Richard Allan, profesor de stiinte climatice la Universitatea Reading din Anglia, a declarat ca raportul „prezinta o imagine sumbra a perturbarii ciclului global al apei, cea mai pretioasa resursa naturala care, in cele din urma, ne sustine mijloacele de subzistenta”.
Activitatile umane „modifica structura pamantului nostru si a aerului, ceea ce duce la incalzirea climei, la intensificarea fenomenelor extreme atat umede cat si uscate si duce, de asemenea, la dezechilibrarea curentilor de aer si a precipitatiilor”, a adaugat Allan, care nu a fost implicat in raport.
Criza poate fi abordata doar printr-o mai buna gestionare a resurselor naturale si prin reduceri masive ale poluarii care incalzeste planeta, a declarat el pentru CNN.
Autorii raportului spun ca guvernele lumii trebuie sa recunoasca ciclul apei ca un „bun comun” si sa-l abordeze in mod colectiv. Tarile sunt dependente unele de altele, nu numai prin lacurile si raurile care traverseaza granitele, ci si din cauza apei din atmosfera, care poate calatori pe distante uriase – ceea ce inseamna ca deciziile luate intr-o tara pot perturba precipitatiile in alta.
Raportul face apel la o „regandire fundamentala a locului pe care il ocupa apa in economii”, inclusiv o mai buna stabilire a preturilor pentru a descuraja risipa si tendinta de a planta culturi si instalatii care consuma multa apa, cum ar fi centrele de date, in regiuni cu deficit de apa.
„Criza globala a apei este o tragedie, dar si o oportunitate de a transforma economia apei”, a declarat si Ngozi Okonjo-Iweala, director general al Organizatiei Mondiale a Comertului si copresedinte al comisiei care a publicat raportul. Valorizarea adecvata a apei este esentiala, a adaugat aceasta, „pentru a recunoaste raritatea acesteia si numeroasele beneficii pe care le ofera”.