China sustine ca a „alungat” un distrugator al SUA din Marea Chinei de Sud. US Navy: „Pretentiile maritime nelegitime si exhaustive reprezinta o amenintare grava la adresa libertatii marilor”
Un distrugator american a navigat miercuri in apropiere de Insulele Paracel in Marea Chinei de Sud, provocand o reactie de indignare din partea Beijingului, care a declarat ca armata sa āa alungatā nava dupa ce a intrat ilegal in apele sale teritoriale, relateaza Reuters, citata de Agerpres.
SUA desfasoara cu regularitate ceea ce numeste operatiuni privind libertatea de navigatie (Freedom of Navigation Operations) in Marea Chinei de Sud, contestand ceea ce spune ca sunt restrictiile cu privire la traversarile inofensive impuse de China si de alte tari.
Marina americana (U.S. Navy) a declarat ca distrugatorul USS Benfold āa exercitat dreptul si libertatea de navigatie in Marea Chinei de Sud in apropiere de Insulele Paracel, in conformitate cu dreptul internationalā.
āPretentiile maritime nelegitime si exhaustive in Marea Chinei de Sud reprezinta o amenintare grava la adresa libertatii marilor, inclusiv la libertatea de navigatie si de survol, liberul schimb si comertul neingradit, precum si la libertatea oportunitatilor economice pentru natiunile riverane Marii Chinei de Sudā, potrivit U.S. Navy.
China sustine la randul sau ca nu ingradeste libertatea de navigatie sau de survol, acuzand SUA ca provoaca in mod deliberat tensiuni.
Comandamentul teatrului de actiuni sud (PLA) al Armatei de Eliberare a Poporului (armata chineza) a declarat ca actiunile navei americane ar fi incalcat grav suveranitatea si securitatea Chinei intrand in mod ilegal in apele teritoriale ale Chinei din jurul Insulelor Paracel, revendicate si de Vietnam si Taiwan.
āComandamentul a organizat fortele maritime si aeriene pentru a urmari, supraveghea, avertiza si a alungaā nava, potrivit acestuia.
āFaptele arata o data in plus ca SUA nu reprezinta decat āun factor de risc pentru securitatea in Marea Chinei de Sudā si un ādistrugator al pacii si stabilitatii regionale'ā, mai sustine armata chineza.
China a preluat controlul asupra Insulelor Paracel in 1974 de la guvernul sud-vietnamez de la acea vreme.
Sase ani s-au implinit luni de la decizia tribunalului international care a invalidat revendicarile radicale ale Beijingului asupra Marii Chinei de Sud, o ruta pentru comertul maritim ce se ridica la 3 mii de miliarde de dolari anual.
China nu a acceptat niciodata aceasta decizie, noteaza Reuters.
Beijingul revendica cvasitotalitatea Marii Chinei de Sud. Vietnamul, Filipine, Malaezia, Taiwan si Brunei revendica de asemenea zone din aceasta mare.
China a construit insule artificiale in unele dintre posesiunile sale din Marea Chinei de Sud, inclusiv aeroporturi, ceea ce a generat ingrijorari la nivel regional cu privire la intentiile Beijingului, mai noteaza Reuters.