China isi pierde pozitia de centru mondial al lanturilor de aprovizionare. 5 tari spre care se indreapta lanturile de aprovizionare
China a fost fabrica lumii in ultimele patru decenii. Insa pandemia de coronavirus a declansat o regandire a acestui statut, relateaza Business Insider.
Ascensiunea Chinei ca fabrica a lumii, in calitate de centru de productie globala, s-a intins pe parcursul a patru decenii si a inaugurat o era a globalizarii si a lanturilor de aprovizionare integrate.
Dar aceasta fatada a inceput sa se destrame in jurul anului 2018, dupa ce fostul presedinte Donald Trump a lansat un razboi comercial impotriva gigantului din Asia de Est. Acest lucru, la randul sau, i-a determinat pe investitori sa isi reevalueze riscurile geopolitice.
In timp ce unii investitori si-au mutat parti din facilitatile de productie din China la momentul respectiv, pandemia – si politica zero-COVID a Chinei – a fost intr-adevar cea care a relevat importanta de a nu depinde de o singura tara pentru nevoile de productie.
“Este posibil ca tensiunile geopolitice in sine sa nu fi dus la acest nivel de realiniere a lanturilor de aprovizionare, dar COVID a oferit cu siguranta acea viziune in plus”, a declarat Ashutosh Sharma, director de cercetare la firma de cercetare de piata Forrester, pentru Insider.
Iar efectele razboiului comercial continua sa persiste. Presedintele Joe Biden nu a modificat tarifele ridicate pe care Trump le-a impus Chinei – de fapt, in octombrie, el a impus controale la export pentru a impiedica expedierea de echipamente catre fabricile detinute de chinezi care produc cipuri avansate. Acest lucru a impovarat si mai mult relatia deja tensionata.
Pentru a naviga in aceasta retea complicata de tensiuni comerciale dintre SUA si China, multinationalele cauta acum, mai mult ca niciodata, sa isi acopere riscurile de business.
Cinci tari in care se muta lanturile de aprovizionare din China
1. India
India incearca sa devanseze China in productia de varf, producatorul de iPhone, Apple, si producatorii de cipuri fiind cu ochii pe terenurile sale vaste si pe populatia tanara.
Mai ales ca populatia Indiei urmeaza sa o depaseasca pe cea a Chinei si sa devina cea mai populata tara din lume in 2023, a aratat Departamentul pentru Afaceri Economice si Sociale al ONU intr-un raport din iulie.
Gigantul tehnologic Apple, de exemplu, si-a mutat deja o parte din productia de iPhone in statele indiene Tamil Nadu si Karnataka si analizeaza posibilitatea de a-si muta si productia de iPad in India. Analistii JP Morgan se asteapta ca Apple sa mute 5% din productia iPhone 14 in India pana la sfarsitul anului 2022, au scris acestia intr-o nota din septembrie. Acestia prevad ca unul din patru iPhone-uri va fi fabricat in India pana in 2025.
„India are un bazin mare de forta de munca, o istorie indelungata de productie si sprijin guvernamental pentru stimularea industriei si a exporturilor. Din acest motiv, multi analizeaza daca productia indiana este o alternativa viabila la China”, a declarat pentru Insider Julie Gerdeman, directorul general al platformei de gestionare a riscurilor lantului de aprovizionare Everstream.
Cu toate acestea, mutarea este mai usor de spus decat de facut.
Premierul Indiei, Narendra Modi, a depus eforturi pentru a atrage investitii straine directe (ISD), de cand a preluat functia in 2014, trimitand ISD la un nivel record de 83,6 miliarde de dolari in ultimul an fiscal, potrivit datelor guvernamentale.
Dar exista inca obstacole semnificative – chiar daca guvernul indian isi sporeste atractivitatea pentru investitiile straine, este inca mai greu sa faci afaceri in aceasta tara decat in China, in parte din cauza birocratiei si a multiplelor parti interesate care prelungesc procesul decizional.
2. Vietnam
Fiind o tara comunista, Vietnamul – ca si China – a trecut, de asemenea, prin reforme economice rapide incepand cu 1986.
Reformele au dat rezultate, propulsand Vietnamul de la „una dintre cele mai sarace natiuni din lume, la o economie cu venituri medii intr-o singura generatie”, a aratat Banca Mondiala intr-o postare din noiembrie 2022.
In 2021, Vietnamul a atras peste 31,15 miliarde de dolari in promisiuni de investitii straine directe – cu peste 9% mai mult decat in urma cu un an, potrivit Ministerului Planificarii si Investitiilor din aceasta tara. Aproximativ 60% din investitii au mers catre sectorul de productie si prelucrare.
Punctele forte ale Vietnamului sunt in productia de imbracaminte, incaltaminte, precum si de produse electronice si aparate electrice.
In afara de India, gigantul tehnologic Apple a mutat deja o parte din productia de iPhone in Vietnam si planuieste, de asemenea, sa mute o parte din productia de MacBook in aceasta tara din Asia de Sud-Est.
Printre alte companii care si-au mutat o parte din liniile de productie din China in Vietnam se numara Nike, Adidas si Samsung.
3. Thailanda
Investitiile straine directe din Thailanda au crescut de trei ori intre 2020 si 2021, pe masura ce producatorii se indeparteaza de China.
Fiind a doua cea mai mare economie din Asia de Sud-Est, Thailanda a urcat in lantul valoric in domeniul productiei si este un centru de productie pentru piese auto, vehicule si electronice, cu multinationale precum Sony si Sharp care si-au deschis aici fabrici.
Sony a declarat in 2019 ca isi va inchide fabrica de smartphone-uri din Beijing pentru a reduce costurile si a relocat o parte din productie in Thailanda. Sharp a declarat in acelasi an ca isi muta o parte din productia de imprimante in Thailanda din cauza razboiului comercial dintre SUA si China.
Nu este vorba doar de firmele internationale. Chiar si firmele cu sediul in China au relocat parti din lantul lor de aprovizionare in Thailanda. Companiile care produc panouri solare, cum ar fi JinkoSolar, cu sediul la Shanghai, isi muta productia in natiunea din Asia de Sud-Est pentru a profita de costurile mai mici si pentru a evita tensiunile geopolitice, a raportat South China Morning Post in iulie 2022.
„Infiintarea de fabrici de productie in strainatate nu a venit din [cautarea de] oportunitati, ci este mai degraba o strategie de a face fata provocarilor pentru a obtine acces pe piata”, a declarat Zhuang Yan, presedintele Canadian Solar, la un eveniment din industrie in iulie, potrivit SCMP.
Investitiile straine directe au crescut de trei ori, ajungand la 13,1 milioane de dolari, intre 2020 si 2021, a anuntat Consiliul de Investitii din Thailanda in luna februarie a acestui an.
4. Bangladesh
Bangladesh este deja un beneficiar al schimbarii lantului de aprovizionare dinspre China. Acum isi doreste o felie mai mare din placinta.
Chiar inainte ca blocajele COVID-19 sa paralizeze sectorul de productie din China, Bangladesh a fost o stea in ascensiune in sectorul productiei de imbracaminte.
Ascensiunea Bangladeshului s-a datorat in primul rand cresterii costurilor cu forta de munca in China inainte de presedintia lui Trump.
Diferenta de costuri este mare – salariul mediu lunar al unui muncitor din Bangladesh este de 120 de dolari sau mai putin de o cincime din cei 670 de dolari pe care ii incaseaza un muncitor dintr-o fabrica din Guangzhou, centrul de productie din sudul Chinei, a declarat pentru Insider Mostafiz Uddin, proprietarul producatorului de imbracaminte din Bangladesh Denim Expert.
„In plus, cresterea costurilor materialelor impinge companiile de imbracaminte sa caute destinatii alternative precum Bangladesh, unde preturile de productie sunt comparativ scazute”, a spus Uddin.
In ciuda prabusirii unei cladiri care a ucis cel putin 1.132 de persoane in aprilie 2013 si a afectat reputatia Bangladeshului in materie de siguranta a muncii, industria sa de productie de imbracaminte este un pilon cheie al economiei Bangladeshului, reprezentand aproape 85% din livrari sau peste 42 de miliarde de dolari din exporturile tarii in 2021. Tara este, de asemenea, al doilea cel mai mare exportator de articole de imbracaminte din lume, dupa China.
In prezent, Bangladesh depune eforturi pentru a atrage investitii dincolo de sectorul confectiilor si se straduieste sa atraga mai multe investitii in alte sectoare, inclusiv in sectorul farmaceutic si in cel al prelucrarii produselor agricole.
5. Malaezia
Malaezia urmareste de ani de zile oportunitatile care apar din partea companiilor care se indeparteaza de China.
Fluxurile de investitii straine directe din Malaezia au atins un maxim al ultimilor cinci ani de 48,1 miliarde de dolari in 2021.
Malaezia a urmarit in ultimii ani oportunitatile oferite de transferul productiei din China.
Ea a facut deja unele progrese in aceste eforturi, deoarece a atras cel putin 32 de proiecte care s-au relocat din China in Malaezia, a aratat Autoritatea pentru Dezvoltarea Investitiilor in iulie 2020. Autoritatea nu a oferit detalii specifice despre proiecte sau despre companiile care s-au mutat.
Cu toate acestea, chiar si inainte de pandemie, investitiile in tehnologie in Malaezia au crescut datorita costurilor mai mici ale fortei de munca si a tensiunilor comerciale dintre SUA si China. Acordurile majore din ultimii ani au inclus o investitie de 339 de milioane de dolari, din partea gigantului american de cipuri Micron, pe o perioada de cinci ani, incepand din 2018. Jabil, o companie americana care produce huse pentru iPhone, si-a extins, de asemenea, operatiunile in Malaezia.
„Stiam un numar destul de mare de persoane care si-au exprimat intentia de a se muta din China si i-am angajat. Singurul lucru ramas neclar este calendarul mutarii”, a declarat Azman Mahmud, pe atunci director general al Autoritatii pentru dezvoltarea investitiilor din Malaezia, in 2020, pentru agentia de presa Malaysian Reserve.
Intrarile de investitii straine directe din Malaezia au atins un maxim al ultimilor cinci ani de 48,1 miliarde de dolari in 2021, productia de electronice si vehicule fiind principalul contributor, potrivit informatiilor oficiale ale guvernului.