In prima saptamana a lunii februarie, avioane de vanatoare ale Fortelor Aeriene Chineze au fost observate operand din Harbin, efectuand „exercitii de navigatie tactica la joasa altitudine” si exersand „atacuri cu focuri reale asupra unor tinte terestre”, au declarat pentru publicatia australiana de investigatii The Klaxon surse de informatii internationale de nivel inalt.
In prima saptamana din martie, tot din Harbin, o flota de bombardiere Xian H-6 ale Chinei a efectuat „antrenamente de manevra in zbor la altitudine joasa si medie” in regiune.
In ultima saptamana a lunii martie, detasamente blindate ale Grupului 78 al Armatei Chinei au efectuat exercitii tactice cu tancuri si vehicule blindate in aceeasi regiune de frontiera dintre China si Rusia, cunoscuta sub numele de „Campurile de zapada din nord-est”.
De asemenea, grupul a desfasurat un exercitiu similar la mijlocul lunii ianuarie, inainte de exercitiile fortelor aeriene.
Grupul 78 de armate, format in 2017, face parte din Comandamentul Teatrului de Nord al Armatei Populare de Eliberare.
Putin s-a intalnit cu Xi Jinping pe 4 februarie si ambele tari au anuntat un parteneriat „fara limite”, China sustinand Rusia in disputa din Ucraina, iar Rusia sustinand China in Taiwan.
Calendarul miscarilor din China si Rusia:
Decembrie-Februarie: Consolidare majora a armatei ruse la granita ruso-ucraineana.
Mijlocul lunii ianuarie: Grupul 78 al Armatei Chinei desfasoara exercitii tactice in „Campurile de zapada din nord-est”
4 februarie: Xi Jinping se intalneste cu Putin si ii promite sprijin pentru invazia Ucrainei
1-7 februarie: Avioane chinezesti efectueaza „exercitii la joasa altitudine” si „atacuri cu foc real” de la baza aeriana Harbin
24 februarie: Rusia invadeaza Ucraina
1-7 martie: Flota de bombardiere Xian H-6 de la Harbin exerseaza „antrenamente de manevra la altitudine joasa si medie”
25-31 martie: Grupul 78 al armatei chineze efectueaza repetarea exercitiilor cu tancuri si vehicule blindate din ianuarie
Surse de informatii au declarat ca activitatile militare ale Chinei de-a lungul raului Ussuri au trecut neobservate, in conditiile in care atentia globala s-a concentrat asupra invaziei Rusiei in Ucraina si asupra miscarilor Chinei in Stramtoarea Taiwan.”
China si Rusia au inregistrat numerose tensiuni intre ele in regiune.
In martie 1969, China a surprins Moscova prin ambuscada de pe indepartata insula Damansky, intr-un atac sangeros in urma caruia 31 de politisti de frontiera sovietici au fost ucisi si a adus cele doua puteri in pragul unui razboi total.
Micuta insula, cunoscuta sub numele de Damansky in rusa si Zhenbao Dao in chineza, se afla in mijlocul raului Ussuri, care la randul sau marcheaza granita dintre China si Rusia in Orientul Indepartat.
Ambuscada mortala in 1969 ramane un punct nevralgic pentru multi rusi. Orice miscare a Chinei pe teritoriul rusesc ar trimite unde de soc in intreaga lume.
China si-a exprimat in mod public sprijinul pentru Rusia, dar expertii noteaza ca Beijingul are dispute teritoriale cu aproape toti vecinii sai, ceea ce face ca o intrare pe teritoriul Rusiei sa fie departe de a fi exclusa.
„China a deplasat prea multe forte in comparatie cu situatia de razboi in curs de desfasurare”, a declarat un expert in securitate.
„Pe teritoriul din estul extrem al Rusiei, inclusiv zonele Khabarovsk si Ussuriysk, rusii au o prezenta militara abia suficienta pentru a securiza aceste zone, mai ales daca China incearca sa se aventureze in zona”, a mentionat expertul.
Rusia si China au o istorie complexa. Relatiile dintre cele doua natiuni s-au imbunatatit insa dupa prabusirea Uniunii Sovietice in 1991 si crearea Federatiei Ruse. China a fost un client important al echipamentelor militare rusesti timp de multi ani.
O investigatie recenta a Financial Times a aratat ca schimbul s-a inversat, iar Rusia este acum tot mai dependenta de armele si alte echipamente militare fabricate in China.
La 4 februarie, in perioada premergatoare Jocurilor Olimpice de iarna organizate de China, Beijingul si Moscova au publicat un document de 5.400 de cuvinte ca parte a asa-numitului parteneriat „fara limite”.
Rusia a sprijinit China in cazul Taiwanului, iar China a sprijinit Rusia in ceea ce priveste „impasul” de atunci din Ucraina.
Atat China, cat si Rusia si-au exprimat opozitia fata de noua alianta AUKUS, o alianta intre Australia, Regatul Unit si SUA, sustinand ca aceasta sporeste pericolul unei „curse a inarmarilor”.
„Prietenia dintre cele doua state nu are limite, nu exista domenii de cooperare ‘interzise'”, au declarat Beijingul si Moscova intr-o declaratie comuna.
La acea vreme, cu trei saptamani inainte ca Rusia sa invadeze Ucraina, Scott Kennedy, expert in China la Centrul pentru Studii Strategice si Internationale din Washington, a declarat pentru Reuters ca, in ciuda afirmatiilor, alianta China-Rusia ar avea limite.
„China este dispusa sa stea alaturi de Rusia la greu, dar nu la greu”, a spus el. „Daca izbucneste un razboi din cauza Ucrainei sau a Taiwanului, ne putem astepta ca acest parteneriat sa se fractureze”.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…