China anunta „patrule marine si aeriene” impreuna cu Rusia: „Prietenia noastra nu este indreptata impotriva unor terte parti”
Armata chineza este āpregatita sa-si intensifice cooperarea si comunicareaā cu fortele armate ruse, a declarat joi un purtator de cuvant al armatei chineze, citat de EFE. informeaza Agerpres.
āFortele armate chineze sunt dispuse sa lucreze cu cele ruse pentru a-si consolida comunicarea si coordonarea strategicaā, a declarat un purtator de cuvant al armatei chineze, Tan Kefei, citat intr-un comunicat al Ministerului Apararii de la Beijing pe contul oficial al institutiei din reteaua de socializare Wechat.
De asemenea, Armata Populara de Eliberare (a Chinei, PLA) este pregatita sa āorganizeze regulat patrule maritime si aeriene comuneā si sa āconsolideze schimburile si cooperareaā cu fortele ruse, a spus el.
āPrietenia intre China si Rusia este solida de o lunga perioada de timpā, a subliniat Tan, asigurand ca relatia dintre cele doua tari ānu urmareste confruntareaā cu nimeni si ānu este indreptata impotriva unor terte partiā.
Sub āleadership-ul strategicā al celor doi sefi de stat, Xi Jinping si Vladimir Putin, parteneriatul strategic cuprinzator de cooperare intre China si Rusia ās-a dezvoltat la un nivel inaltā, iar cooperarea practica intre cele doua armate āa facut noi pasi inainteā, a declarat purtatorul de cuvant, citat de EFE.
Armatele celor doua tari vor putea sa āapere impreuna justitia si echitatea internationaleā si āsa contribuie la mentinerea securitatii si stabilitatii internationale si regionaleā, a declarat Tan.
Presedintele Xi Jinping a efectuat luna aceasta o vizita de stat la Moscova, unde s-a intalnit cu omologul sau rus, la scurt timp dupa ce China a prezentat un document in care isi prezenta viziunea pentru a se ajunge la pace in conflictul din Ucraina.
Beijingul a calificat aceasta deplasare drept āo vizita importanta intre doi mari vecini si o vizita nu doar de cooperare, ci si de paceā.
Guvernul chinez, care si-a manifestat opozitia fata de sanctiunile occidentale impotriva Moscovei, a emis in februarie o declaratie cu privire la ceea ce numeste āconflictulā in Ucraina, in care pledeaza pentru o incetare a focului si pentru abandonarea āmentalitatii de razboi receā, o propunere criticata de Occident pentru ca pune pe acelasi plan āagresorul si partea agresataā.
In documentul sau, Beijingul pledeaza pentru respectarea integritatii teritoriale a tarilor, inclusiv a Ucrainei, si pentru āpreocuparile legitime de securitate ale tuturor partilorā, referindu-se la Rusia.
Desi in marja vizitei presedintelui chinez la Moscova s-a speculat intens despre o posibila convorbire telefonica intre Xi si presedintele ucrainean Volodimir Zelenski, o asemenea discutie nu a avut loc pana in prezent.