China a organizat, din nou, exercitii efective de lupta in spatiul maritim si aerian din jurul Taiwanului
Taiwan a condamnat China, luni, pentru organizarea unui al doilea exercitiu militar de lupta in apropierea insulei in mai putin de o luna, ministerul apararii afirmand ca a detectat 57 de avioane chineze, potrivit Reuters.
China considera Taiwanul drept propriul sau teritoriu si a intensificat presiunea militara, politica si economica pentru a-si afirma aceste pretentii.
Comandamentul Teatrului de Est al Armatei de Eliberare a Poporului a declarat ca fortele sale au organizat „patrule comune de pregatire pentru lupta si exercitii efective de lupta” in spatiul maritim si aerian din jurul Taiwanului, concentrate pe lovituri terestre si atacuri pe mare.
Scopul a fost de a testa capacitatile comune de lupta si de a „contra cu hotarare actiunile provocatoare ale fortelor externe si ale fortelor separatiste ale independentei Taiwanului”, se arat intr-o scurta declaratie transmisa duminica seara.
Potrivit biroului prezidential din Taiwan, China face „acuzatii fara temei” si a condamnat ferm exercitiile, spunand ca pacea si stabilitatea stramtorii Taiwan si a regiunii sunt responsabilitatea comuna atat a Taiwanului, cat si a Chinei.
Pozitia Taiwanului este foarte clara, in sensul ca nu va escalada conflictele si nici nu va provoca dispute, ci isi va apara ferm suveranitatea si securitatea, a spus biroul intr-un comunicat.
„Armata natiunii are o intelegere atenta a situatiei din stramtoarea Taiwan si zona inconjuratoare si reactioneaza calm”, a adaugat acesta.
Ministerul Apararii a declarat ca in ultimele 24 de ore a detectat 57 de avioane chineze si patru nave care opereaza in jurul insulei, inclusiv 28 de avioane care au intrat in zona de aparare aeriana a Taiwanului. Cateva avioane de lupta Su-30 si J-16 au trecut linia mediana a stramtorii Taiwan, un „tampon” neoficial intre cele doua parti, in timp ce doua bombardiere H-6 cu capacitate nucleara au zburat in sudul Taiwanului, potrivit unei harti a ministerului.
In timpul exercitiilor similare de la sfarsitul lunii trecute, Taiwan a spus ca 43 de avioane chineze au trecut linia mediana.
China, care nu a renuntat niciodata la folosirea fortei pentru a aduce insula sub controlul sau, a facut incursiuni militare regulate in apele si spatiul aerian din apropierea Taiwanului in ultimii trei ani. In august anul trecut, in urma vizitei la Taipei a lui Nancy Pelosi, pe atunci presedintele Camerei Reprezentantilor din SUA, a organizat exercitii de razboi in jurul Taiwanului.
De atunci, SUA si alti parlamentari din aliatii occidentali au continuat sa viziteze Taiwan, in ciuda avertismentelor Beijingului.
Taiwanul respinge cu fermitate pretentiile de suveranitate ale Beijingului, spunand ca doar cei 23 de milioane de locuitori ai insulei isi pot decide viitorul.
Beijingul a fost deranjat mai ales de sprijinul acordat Taiwanului de catre SUA, inclusiv vanzarea de arme.
La fel ca majoritatea natiunilor, Statele Unite nu au legaturi diplomatice formale cu Taiwan, dar este cel mai important furnizor de arme si sustinator international al insulei.