Viktor Andrusiv, consilier al ministrului afacerilor interne al Ucrainei, crede ca dezvoltarea cooperarii economice dintre Beijing si Moscova, intensificata dupa invazia din Ucraina, se va termina prin „yuanizarea” economiei Rusiei, care devine tot mai dependenta de relatiile comerciale cu gigantul asiatic.
„Cu o saptamana inainte de razboi, am publicat un articol in Kenan Institute (SUA) in care spuneam ca acest razboi nu va fi pentru viitorul Ucrainei, ci pentru viitorul Rusiei – daca se va intoarce in Occident sau va fi in cele din urma absorbita de Asia. De fapt, Putin, in nebunia sa, a ales a doua optiune”, a scris acesta, intr-un op-ed publicat de Glavcom.
Oficialul ucrainean noteaza ca, la finalul acestei saptamani, Xi Jinping a dat instructiuni pentru a incepe o cooperare economica mai stransa cu Federatia Rusa. Aceasta aprofundare a cooperarii presupune ca Beijingul incepe sa cumpere si mai mult petrol si gaze si incepe sa intre in economia rusa cu investitii, in special in constructia de infrastructura.
„Ce inseamna acest lucru in practica? Rusia si China vor sa plateasca in ruble si yuani cat mai mult posibil (pana acum, acest lucru nu functioneaza bine). Acest lucru inseamna ca China incepe sa yuanizeze economia rusa. Infuzia de investitii si imprumuturi in yuani va incepe sa lege piata ocupantilor de moneda chineza.
In plus, Putin se sinucide de doua ori. In primul rand, el vinde petrol si gaze pentru yuani, pe care ulterior ii poate cheltui doar pe bunuri chinezesti. Astfel, se limiteaza efectiv in capacitatea sa de a face comert cu alte tari care sunt decontate in dolari. In al doilea rand, disponibilitatea unei cantitati mari de yuani va stimula si mai mult cumpararea de produse chinezesti”, argumenteaza Viktor Andrusiv.
In opinia sa, Xi Jinping a luat o „decizie foarte oportuna”: din cauza declansarii recesiunii globale, el se reorienteaza pentru a absorbi piata rusa si planuieste sa compenseze scaderea vanzarilor in Occident cu cresterea cererii rusesti.
In acelasi timp, Xi Jinping nu se teme absolut deloc de dependenta de petrol si gaze, spune acesta. „El le primeste oricum cu o reducere semnificativa, in al doilea rand, nu mai are nevoie de astfel de volume, deoarece a constituit deja rezerve. Si, in al treilea rand, China este obligata sa cumpere petrol si gaze de la ceilalti parteneri ai sai din Africa si Orientul Mijlociu, altfel se vor reorienta catre Occident”.
Concluzia consilierului ucrainean:
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…