politica

„Chiar atat de mult ne uraste G. Firea? Consecintele se vad asupra sanatatii noastre”. Violeta Alexandru, reactie dura fata de poluarea din Capitala

Presedintele PNL Bucuresti, Violeta Alexandru, reactioneaza dur fata de informatiile privind cresterea brusca a gradului de poluare din Bucuresti, duminica noapte.

„Chiar atat de mult ne uraste G. Firea ca vrea sa ne omoare? La aceasta ora in Bucuresti este fum peste tot in zona de nord. Miroase ingrozitor ca si cand s-ar fi dat foc la deseuri (cel mai probabil cauciuc). Pur si simplu nu se poate respira.

Bucuresti lasat complet de izbeliste. Consecintele se vad asupra sanatatii noastre. G. Firea e nepasatoare; locuieste in afara Bucurestiului. Cum ar putea ea sa tina la bucuresteni, zi si noapte? Nu tine”, a scris Violeta Alexandru.

Chiar atat de mult ne uraste G. Firea ca vrea sa ne omoare? La aceasta ora in Bucuresti este fum peste tot in zona de…

Posted by Violeta Alexandru on Sunday, 1 March 2020

Doua platforme independente de masurare a poluarii din Bucuresti, airly.eu si aerlive.ro, anunta ca duminica noapte s-a inregistrat un nivel record al poluarii.

In cursul noptii de duminica spre luni s-au inregistrat depasiri chiar si cu 900-1.000% peste limitele maxim admise la poluarea cu PM2,5 (particule in suspensie cu diametrul mai mic de 2,5 microni – de la arderi, de exemplu) si de aproape 800% la poluarea cu PM10 (particule in suspensie cu diametrul mai mic de 10 microni – de la praf sau polen), informeaza Digi24.

Luni dimineata, la ora 8:00, la statia de langa Lacul Morii, erau raportate depasiri de 754% peste limita maxim admisa pentru PM2,5 – adica de 189 de micrograme pe metrul cub – fata de limita de 25 µg/m³ admisa de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

La PM10, senzorii inregistrau depasiri de 476% peste limita maxim admisa – adica 238 de micrograme pe metrul cub – fata de limita de 50 µg/m³.

Zeci de bucuresteni au semnalat postului Digi24 ca in capitala se simte un puternic miros de fum, in mai multe zone, semn ca poluarea provine de la arderi, fie de la gropile de gunoi, fie unele foarte puternice din jurul orasului.

Din luna noiembrie a anului trecut, in Bucuresti au fost in mod frecvent depasiri foarte mari ale niveului de poluare noaptea si in weekend, cand traficul este mai scazut.

In cazul gazelor, depasirile peste limitele admise erau, in comparatie cu particulele in suspensie, mai mici. Monoxidul de carbon (CO), dioxidul de azot (‎NO2), ozonul (O3), dioxidul de sulf (SO2), hidrocarburile si plumbul depaseau intre 5 si 28% nivelul maxim de poluare.
advertisement

Si platforma independenta pentru masurarea calitatii aerului din Bucuresti aerlive.ro a raportat depasiri periculoase pentru sanatatea oamenilor. Statiile fac masuratori la intervale fixe, de 15 minute, iar pe baza acestor masuratori se stabilesc medii orare si se calculeaza Indicele de Calitate a Aerului.

Particulele in suspensie reprezinta un amestec complex de particule foarte mici si picaturi de lichid. Ele reprezinta un grup complex de poluanti care variaza in functie de dimensiune, forma, compozitie si origine. Particulele produse de traficul rutier includ emisiile de carbon provenite de la motoare, bucati mici de metal si cauciuc din uzura si franarea motorului, precum si praful de pe suprafetele rutiere. Altele includ reziduuri din constructii si industrie, precum si polen si particule de sol, arata aerlive.ro.

Particulele mai mari sunt, in general, filtrate in nas si gat si nu provoaca probleme. Particulele mai mici de aproximativ 10 micrometri, denumite PM10 si particule mai mici decat cele de 2,5 microni (PM2,5), se pot infiltra in caile respiratorii si adanc in plamani si sa provoace probleme de sanatate.

Copiii sub 15 ani inhaleaza mai mult aer, si in consecinta mai multi poluanti. Ei respira mai repede decat adultii si tind sa respire mai mult pe gura, ocolind practic filtrul natural din nas. Sunt in mod special vulnerabili, deoarece plamanii lor nu sunt dezvoltati, iar tesutul pulmonar care se dezvolta in copilarie este mai sensibil, mai arata sursa citata.

Particulele de materie 2,5 – sau PM2,5 – reprezinta un tip de poluare provenit de la arderi sau cu particule al caror diametru este mai mic de 2,5 microni (0,0025 mm). PM10 reprezinta particulele al caror diametru este sub 10 microni si provine de la praf, polen sau mucegai. Spre comparatie, un fir de par are un diametru de 50-70 de microni, iar un granute de nisip are 90 microni.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

o lună ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

o lună ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

o lună ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

o lună ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

o lună ago