news

Cetatenii care se imbolnavesc din cauza poluarii vor putea cere compensatii incepand cu 2030

In aceasta saptamana ministrii mediului din Uniunea Europeana au adoptat oficial un set de reglementari mai stricte privind limitele de poluare a aerului, cu scopul de a proteja sanatatea cetatenilor si de a reduce riscurile asociate poluarii.

Aceste masuri, care vor fi aplicabile din anul 2030, includ dreptul cetatenilor de a solicita compensatii financiare in cazul in care se imbolnavesc din cauza expunerii la niveluri de poluanti care depasesc limitele legale impuse de noile reglementari, informeaza Agerpres.

Reglementarile vizeaza in mod specific reducerea concentratiilor de particule fine (PM10 si PM2.5) si gaze poluante precum dioxidul de azot (NO2) si dioxidul de sulf (SO2), care sunt daunatoare sanatatii umane, in special pentru sistemul respirator. Particulele fine PM2.5, care au un diametru mai mic de 2,5 microni, sunt deosebit de periculoase, deoarece pot patrunde adanc in plamani si chiar in fluxul sanguin, fiind asociate cu boli respiratorii, cardiovasculare si cancer.

Decizia de a permite cetatenilor sa ceara compensatii financiare in caz de boala legata de poluare reprezinta un pas important in responsabilizarea autoritatilor locale si nationale, dar si a companiilor care contribuie la poluarea mediului. Daca un stat membru nu respecta noile standarde, persoanele afectate vor putea sa-si apere drepturile in justitie si sa primeasca despagubiri pentru prejudiciile suferite.

Aceste noi masuri fac parte dintr-un plan mai amplu al Comisiei Europene, denumit „Zero Pollution Action Plan” (Planul de actiune pentru eliminarea poluarii), care urmareste eliminarea completa a poluantilor din aer, apa si sol pana in anul 2050. Acest plan reflecta angajamentul Uniunii Europene de a proteja mediul si sanatatea publica, reducand astfel costurile economice si sociale generate de bolile asociate poluarii.

Conform estimarilor oficiale, poluarea aerului contribuie anual la aproximativ 300.000 de decese premature in Uniunea Europeana, fiind considerata unul dintre cei mai mari factori de risc pentru sanatate la nivel global. Prin alinierea standardelor europene la cele recomandate de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), noile reglementari urmaresc sa reduca semnificativ acest numar si sa imbunatateasca calitatea vietii pentru milioane de cetateni europeni.

Astfel, incepand cu 2030, cetatenii europeni vor putea nu doar sa beneficieze de un mediu mai curat, dar vor avea si mijloace legale clare pentru a solicita despagubiri in cazul in care sanatatea lor este afectata din cauza nerespectarii standardelor de poluare.

Urmareste-ne si pe:
Anca Ionescu

Share
Published by
Anca Ionescu

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

o lună ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

o lună ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

o lună ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

o lună ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

o lună ago