Inima Londrei a fost tinta unui atac terorist care a lasat in urma cel putin 5 morti, printre care si teroristul, si 40 de raniti, inclusiv doi romani. In haosul dezlantuit in Marea Britanie, Internetul s-a umplut cu tot felul de informatii. Printre imagini de la locul faptei si marturii ale supravietuitorilor, a curs si cu neadevaruri.
BuzzFeed face o trecere in revista a celor mai importante dezinformari care circula de doua zile in mediul online.
Zeci de oameni nevinovati au fost prinsi in cele doua atacuri comise de acelasi autor, dupa ce acesta a intrat cu masina in trecatori in zona Parlamentului britanic si a lovit cu autovehiculul gardul Parlamentului. El a injunghiat apoi un politist, care a murit ulterior din cauza ranilor suferite. Miercuri, la 19:30, ora Londrei, identitatea criminalului era necunoscuta. Politia Metropolitana a anuntat ca trateaza incidentul ca unul terorist. Apoi au inceput sa circule dezinformarile.
1. Postul britanic Channel4 a raportat ca un om pe nume Abu Izzadeen este suspectul in atac, dar el a fost incarcerat cu un an in urma. Surse au confirmat pentru BuzzFeed News ca Izzadeen este inca in inchisoare. Postul TV a retras mai apoi stirea.
2. Mass-media din Rusia a raspandit o imagine falsa a suspectului, in timpul unei transmisiuni live.
„Acesta este atacatorul cu doar cateva secunde inainte de a injunghia un politist si cu cateva secunde inainte de a fi impuscat“, a spus gaza unei emisiuni de la un post rusesc, precizand ca informatia vine de la colegii din Londra.
„El are un cutit de bucatarie normal, pe care il putea cumpara in orice magazin. Am observat ca poarta ceva pe cap. Acest tip de palarie este purtata in Afganistan si in Pakistan”, a comentat un alt invitat in platoy, in timp ce pe ecran rula imaginea cu asa-zisul terorist.
Fotografia este de fapt dintr-un incident din 2013, atunci cand un barbat cu un cutit a aparut in fata Palatului Buckingham.
3. Un tweet cu o captura de ecran, in timp ce Al Jazeera era live pe Facebook, sustinea ca „lumea musulmana“ se bucura dupa atacul din Londra si au apasat pe emoticonul care rade.
Este dificil de aflat daca captura de ecran este reala, dar este posibil sa se cada toate reactiile unei transmisiuni live pe Facebook. Video-ul Al Jazeera arata ca foarte putini de telespectatori „au ras“ la video. Intrucat este posibil sa apesi, de cate ori vrei tu, clic pe butonul de reactie pentru a inunda ecranul cu emoticonuri, nu exista nici o modalitate de a sti daca o persoana a „ras” sau 80 de persoane au reactionat in acest mod.
4. Un interviu cu Sadiq Khan, primarul Londrei, in care a afirmat ca atacurile teroriste sunt „parte integranta“ a vietii in orasele mari, a fost scos din context. Interviul a fost postat pe Twitter de Donald Trump Jr. si de multi dintre sustinatorii sai. Unii dintre acestia chiar au sustinut ca interviul a fost acordat dupa atacul din Westminster. Interviul a fost publicat in septembrie 2016. Khan a spus atunci ca orasele mari „au ajuns sa fie pregatite pentru aceste lucruri“, adaugand: „Este de datoria mea sa incerc sa ma asigur ca suntem atat de pregatiti pe cat putem fi in aceste situatii”.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…