Pe masura ce Peru trece de la o criza politica la alta, protestele au cuprins intreaga tara, ducand la moartea a cel putin sapte persoane in ultima saptamana. O cale de iesire pare indepartata, comenteaza Reuters.
Scanteia tulburarilor actuale a fost inlaturarea si arestarea liderului de stanga Pedro Castillo, dupa ce a incercat sa dizolve Congresul in mod ilegal. A urmat un impas de luni de zile in care parlamentarii l-au pus sub acuzare de trei ori, ultima data revocandu-l din functie.
Peru a fost una dintre vedetele economice ale Americii Latine in secolul 21, cu o crestere care a scos milioane de oameni din saracie. Dar tulburarile politice ameninta din ce in ce mai mult sa-i deraieze stabilitatea economica, agentiile de rating avertizand asupra retrogradarilor, blocadelor care afecteaza minele principale din producatorul nr. 2 de cupru si protestatari care cer Congresului si noului presedinte, Dina Boluarte, sa demisioneze.
Pentru cei care urmaresc evenimentele indeaproape, n-ar trebui sa fie o surpriza. Alegatorii s-au saturat de luptele politice constante care au dus la sase presedinti in ultimii cinci ani si sapte incercari de demitere.
Congresul unicameral puternic fragmentat este detestat – cu un rating de aprobare de doar 11%, potrivit sondajului Datum. Acesta este sub cel a lui Castillo, care, in ciuda unui sir de acuzatii de coruptie, avea sustinerea a 24% din populatie chiar inainte de a fi indepartat.
„Poporul peruan este epuizat de toate masinatiunile politice, infractiunile, incertitudinea si cresterea stagnata”, a declarat Eric Farnsworth, vicepresedinte al Consiliului Americilor si Societatii Americilor. El a spus ca angajamentul lui Boluarte de a organiza alegeri anticipate in aprilie 2024 ar putea ajuta la calmarea lucrurilor pe termen scurt, dar asta nu va rezolva problemele vechi ale unui electorat divizat si luptele interne dintre presedintie si Congres.
„Este o ciorba toxica, cu un presedinte slab, un Congres disfunctional, presedintele demis care cauta sa genereze o rezistenta populara la inlaturarea sa legitima, o populatie agitata si putina viziune din partea cuiva despre cum sa iasa din aceasta mizerie”.
Constitutia tarii face relativ usor pentru ca un legislativ nefericit sa initieze o demitere, in timp ce lipsa partidelor politice dominante – cel mai mare, Forta Populara, controleaza doar 24 din 130 de locuri – inseamna ca acordul este slab pe teren.
Coruptia a fost, de asemenea, o problema frecventa.
Singurul mod in care multi peruani simt ca isi pot face vocea auzita este in strada. In ultimele zile, protestatarii au blocat drumuri, au incendiat si chiar au ocupat aeroporturi. Politia a fost criticata de grupurile pentru drepturile omului pentru utilizarea armelor de foc si a gazelor lacrimogene. Cel putin sapte persoane, majoritatea adolescenti, au murit.
Exista inca ecouri ale protestelor din 2020, cand mii de oameni au iesit in strada dupa demiterea si inlaturarea liderului popular centrist Martin Vizcarra, care a fost succedat de liderul Congresului, Manuel Merino. Dupa ce doua persoane au murit, si el a fost fortat sa demisioneze.
Castillo, mai putin popular, dar cu sprijin mai ales in regiunile rurale, care l-au ajutat sa castige alegerile anul trecut, a incercat sa alimenteze protestele din inchisoarea in care este detinut in timp ce este investigat pentru acuzatii de rebeliune si conspiratie.
Luni, el a numit-o pe Boluarte, fostul sau vicepresedinte, „uzurpatoare” intr-o scrisoare adresata poporului peruan in care pretindea ca este inca liderul legitim al tarii.
„Ceea ce a spus recent un uzurpator nu este altceva decat aceeasi nalucire si saliva a dreptei care pune la cale lovituri de stat”, a scris el, adaugand un apel – popular de multa vreme in randul generatiilor mai tinere de peruani – pentru o noua constitutie.
„Oamenii nu ar trebui sa cada victime jocurilor lor murdare ale noilor alegeri. Destul cu abuzul! O Adunare Constituanta acum! Libertate imediata!”, a scris el.
Boluarte, fosta membra a partidului de extrema stanga al lui Castillo, care l-a criticat pe acesta dupa incercarea de a dizolva Congresul, a cerut calm in intreaga tara si a promis un guvern de orice tip. Dar ea se confrunta cu o realitate dura, fiind prinsa intre protestatari si un parlament ostil.
Avand in vedere istoria recenta a liderilor peruvieni plina de demitere si inchisoare, nu se stie daca Boluarte poate rezista pana la organizarea de noi alegeri.
„Modul in care a avut loc cea mai recenta schimbare a puterii in Peru reflecta un impas politic accentuat si creste riscurile pe viitor”, se arata intr-un comunicat al agentiei de rating Standard&Poor`s.
Farnsworth si-a exprimat ingrijorari similare. Desi Peru a avut o politica volatila de-a lungul istoriei, nu se stie cum se vor rezolva lucrurile de data aceasta, a comentat el.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…