Cel putin 45 de persoane au murit in violentele care au cuprins cateva zone din Africa de Sud dupa incarcerarea fostului presedinte Jacob Zuma saptamana trecuta. Dintre acestea, 10 persoane au fost ucise in timpul unor jafuri care au avut loc luni seara la un centru comercial din Soweto.
Aproape 800 de persoane au fost arestate in timpul tulburarilor care au inceput joia trecuta si au devenit violente in weekend. In prezent, armata a fost mobilizata pentru a ajuta politia suprasolicitata, anunta BBC.
Presedintele Cyril Ramaphosa a calificat aceste incidente drept unele dintre cele mai grave violente la care a fost martora Africa de Sud din anii 1990, inainte de sfarsitul apartheidului, cu incendii, autostrazi blocate si intreprinderi jefuite in marile orase si in orasele mici din provinciile KwaZulu-Natal si Gauteng.
Ministrul politiei, Bheki Cele, a declarat marti jurnalistilor ca, daca jafurile continua, exista riscul ca zonele sa ramana fara alimente de baza.
Cu toate acestea, ministrul Apararii Nosiviwe Mapisa-Nqakula a declarat ca inca nu este necesara declararea starii de urgenta din cauza violentelor.
Premierul din KwaZulu-Natal, Sihle Zikalala, a declarat ca aproximativ 26 de persoane au fost ucise in provincie pana in prezent. In Gauteng, bilantul este de 19 morti, inclusiv cei 10 care au murit la mall-ul din Soweto.
Vumani Mkhize, de la BBC, a declarat ca mai multe centre comerciale din Soweto – unde a locuit si Nelson Mandela – au fost complet jefuite, cu bancomate sparte, restaurante, magazine de bauturi si magazine de imbracaminte, toate lasate in paragina.
Soldatii, in colaborare cu politia, au reusit sa prinda cativa jefuitori, dar fortele de ordine sunt in continuare puternic depasite numeric, spune el.
Oficialii au acuzat unele grupuri ca au profitat de furia provocata de incarcerarea lui Zuma pentru a comite acte criminale, in timp ce altii au declarat ca furia provocata de somaj si saracie alimenteaza haosul.
Dar Cele a avertizat ca „nicio nemultumire sau situatie personala a oamenilor nostri nu da dreptul nimanui sa jefuiasca, sa vandalizeze si sa faca ce vrea si sa incalce legea”.
El a dezvaluit, de asemenea, ca se investigheaza 12 persoane pentru incitare la violenta.
Au existat unele ingrijorari cu privire la stirile false online care au alimentat tulburarile, in timp ce Congresul National African (ANC), aflat la guvernare, a dezvaluit deja ca analizeaza tweet-urile trimise de fiica lui Zuma, Duduzile Zuma-Sambudla.
Ministrul securitatii statului, Ayanda Dlodlo, a declarat ca oficialii sunt „ocupati sa deosebeasca realitatea de fictiune” dupa ce au primit informatii potrivit carora fosti agenti de securitate care au legatura cu Zuma au instigat la violente.
Luna trecuta, Zuma a fost condamnat pentru sfidarea instantei dupa ce a refuzat sa participe la o ancheta privind coruptia din timpul presedintiei sale. In varsta de 79 de ani, el a fost condamnat la 15 luni de inchisoare. El s-a predat politiei miercuri seara tarziu.
El spera sa obtina anularea sau reducerea sentintei de catre Curtea Constitutionala a tarii. Cu toate acestea, expertii in drept spun ca sansele sale de reusita sunt reduse.
Catalizatorul revoltelor a fost arestarea lui Zuma saptamana trecuta. Sustinatorii sai au blocat drumurile principale – arterele economice ale natiunii – pentru a cere eliberarea eroului lor politic.
Nivelurile scazute ale veniturilor si somajul – care se situeaza la un nivel record de 32,6% in randul fortei de munca si chiar mai ridicat, de 46,3% in randul tinerilor – sunt considerate ca fiind bombele cu ceas care au explodat.
Multi sud-africani au fost zguduiti de revoltele care au cuprins KwaZulu-Natal, inima politica a lui Zuma, si Gauteng, centrul economic. Multi considera ca succesorul sau in functia de presedinte, Cyril Ramaphosa, nu a reusit sa conduca ferm – nici pentru a calma furia legata de incarcerarea lui Zuma, nici pentru a-i asigura pe sud-africani ca vor fi in siguranta.
Ramaphosa a fost acuzat ca a desfasurat cu intarziere trupe – si doar 2.500 de soldati, in comparatie cu cei 70.000 pe care i-a desfasurat pentru a pune in aplicare un blocaj la nivel national pentru a limita raspandirea Covid-19 anul trecut.
Multi locuitori din zonele afectate au ramas acasa, iar unii au format ceea ce presa locala numeste „echipe de aparare” pentru a-si proteja cartierele si afacerile, in timp ce jafurile si incendiile continua.
Nu exista nicio indoiala ca tulburarile sunt cea mai mare provocare in materie de securitate cu care s-a confruntat Ramaphosa de cand a devenit presedinte in 2018, dupa ce l-a inlaturat pe Zuma. Aceasta va agrava cu siguranta criza economica, deja afectata de pandemie, deoarece multe afaceri, inclusiv magazine, depozite si fabrici, au fost distruse.
Imagini video arata ca pana si o banca de sange a fost jefuita in orasul de coasta Durban, in timp ce Ramaphosa se adresa natiunii luni seara.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…