In anii 1970, Coreea de Nord a comandat 1.000 de masini Volvo din Suedia. Masinile au fost expediate si livrate, dar Coreea de Nord pur si simplu nu s-a deranjat sa plateasca si a ignorat factura.
Pana in ziua de azi, factura a ramas neplatita, ceea ce face ca acesta sa fie cel mai mare furt de masini din istorie, subliniaza Historic Vids.
Cu zeci de ani in urma, cand Volvo 144 – sedanuri robuste au fost fabricate pana in 1974 – erau inca in productie, companiile suedeze au inceput sa se extinda pe o noua piata promitatoare: Coreea de Nord.
La mijlocul anilor 1970, companiile de export au semnat contracte comerciale uriase si au trimis tone de echipamente industriale fabricate in Suedia in Coreea de Nord – inclusiv utilaje miniere grele si 1.000 de masini Volvo.
Din punctul de vedere al exportatorilor, existau bani de facut in economia emergenta a Coreei de Nord.
„La acea vreme, [Coreea de Nord] nu o ducea atat de rau”, explica Jonathan D. Pollack, membru senior la Brookings Institution, pentru NPR. „Dupa Razboiul din Coreea, economia lor a fost reconstruita, a devenit un stat industrial functional, inca foarte dependent de ajutor – dar nu parea un pariu atat de prost, in acele circumstante.”
Suedia a expediat produse in valoare de peste 70 de milioane de dolari. S-a investit atat de mult in Coreea de Nord, incat companiile suedeze de export – si politicienii de stanga – au incurajat Ministerul Afacerilor Externe al Suediei sa trimita un diplomat acolo.
Astfel, in 1975, Suedia a devenit prima tara occidentala care a infiintat o ambasada in Phenian. Pana in 2001, Suedia a fost singura tara occidentala cu reprezentare diplomatica in aceasta tara. Exista doar doua duzini de ambasade straine in tara.
„M-au intrebat daca as vrea sa deschid aceasta ambasada in Coreea de Nord”, spune Erik Cornell, un diplomat suedez veteran. „Iar eu am spus: ‘Da'”.
Cornell, acum in varsta de 87 de ani, s-a alaturat ministerului in 1958 si a servit la Bonn, Varsovia si Addis Abeba, Etiopia. El a ajuns in Coreea de Nord, condusa pe atunci de Kim Il Sung, in iarna anului 1975.
„Era o tara pustie. Inzapezita, vantoasa, rece. Si am ajuns la Pheniang. Stiti, incepeai de la zero cand ajungeai acolo”, spune Cornell, care acum locuieste in afara Stockholmului.
Cornell a fost insarcinat cu afaceri al ambasadei pana in 1977. Capitala era saraca. „Nu puteai sa intri intr-o cafenea sau intr-un restaurant pentru ca nu existau”, spune el. Uneori, tot ce putea face era sa iasa la plimbari scurte cu Volvo-ul sau. „Acestea erau conditiile de viata”.
Cornell a primit sarcina de a da sens situatiei economice a Coreei de Nord – si, dupa cum a descoperit rapid, cifrele nu se potriveau.
La scurt timp dupa ce a deschis ambasada din Phenian, comertul tarii cu Occidentul s-a oprit brusc. Coreea de Nord nu platea bunurile pe care le importa. Termenele de plata au trecut, datoriile si dobanzile s-au acumulat si a devenit clar ca Coreea de Nord nu-si putea permite toate investitiile.
Coreea de Nord isi supraestimase capacitatile industriale, a scris Cornell in memoriile sale din 2002, „North Korea Under Communism (Coreea de Nord sub comunism): Raport al unui trimis in Paradis”. Tara era convinsa ca recupereaza decalajul fata de natiunile industriale dezvoltate. Totusi, in opinia lui Cornell, Coreea de Nord nu stia cum sa faca afaceri in afara blocului comunist. Economia sa se zbatea in greutati.
Cornell spune ca echipamentele din fabrica au fost lasate sa rugineasca in depozitele nord-coreene. Si mai mult de patru decenii mai tarziu, guvernul inca nu a platit pentru acele 1.000 de Volvo. Potrivit Agentiei Suedeze de Credit la Export, care a asigurat platile, datoria Coreei de Nord fata de Suedia a crescut de-a lungul anilor pana la suma uriasa de 322 de milioane de dolari. Suedia inca mai trimite de doua ori pe an memento-uri catre Phenian, dar Coreea de Nord nu si-a respectat niciodata partea sa din acord.
Turistul scotian Duncan Lang a observat un Volvo 144 in timpul calatoriei sale in Coreea de Nord in octombrie 2010. „Am auzit masina venind inainte de a o vedea”, a declarat el pentru NPR.
Statele Unite, care nu au relatii diplomatice oficiale cu Pyongyang, au incredintat Suediei rolul de intermediar in Coreea de Nord – un rol pe care l-a pastrat din 1995. (Suedia serveste, de asemenea, ca intermediar pentru Australia si Canada).
In cazurile in care un american este retinut in Coreea de Nord, Ambasada Suediei la Phenian intervine adesea.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…