Cum va reactiona Rusia daca Ucraina o va ataca cu rachete cu raza lunga. Evaluare a serviciilor de informatii ale SUA

externe

Casa Alba, ajutor, ucraina

Agentiile de informatii au ajuns la concluzia ca acceptarea solicitarii Ucrainei de a utiliza rachete occidentale impotriva unor tinte din adancul Rusiei ar putea provoca represalii puternice, fara a schimba in mod fundamental cursul razboiului, relateaza The New York Times, care citeaza oficiali americani.

Evaluarea informatiilor arata, de asemenea, impactul pe care il vor avea rachetele cu raza lunga de actiune asupra cursului conflictului, deoarece ucrainenii au in prezent un numar limitat de arme si nu este clar cate vor mai putea trimite aliatii occidentali.

Datele obtinute pot explica partial de ce i-a fost atat de dificil lui Joe Biden sa ia aceasta decizie si arata presiunea interna asupra sa care l-a fortat sa refuze cererea lui Zelenski. Oficialii americani, care au vorbit sub conditia anonimatului, au spus ca ramane neclar ce va decide Biden sa faca.

Liderul rus Vladimir Putin a recurs adesea la amenintari pentru a descuraja Statele Unite si partenerii sai de coalitie sa furnizeze ucrainenilor sisteme de arme mai moderne.

Criticii lui Biden spun ca este prea usor intimidat de retorica ostila a lui Putin si ca abordarea graduala a administratiei de a inarma ucrainenii i-a pus intr-un dezavantaj pe campul de lupta.

Liderii britanici au fost mai deschisi fata de riscuri. Ei ar fi permis ucrainenilor sa foloseasca rachetele cu raza lunga de actiune pe care le-au furnizat pentru a lovi adanc in Rusia, dar asteptau pozitia lui Biden cu privire la aceasta problema inainte de a autoriza loviturile, deoarece un potential raspuns rusesc ar putea avea implicatii pentru securitatea coalitiei in ansamblu.

Raportul de informatii descrie o serie de actiuni posibile ale Rusiei ca raspuns la decizia de a permite lovituri cu raza lunga de actiune ale rachetelor americane si europene, de la incendii si sabotaje in crestere la instalatiile din Europa pana la atacuri potential letale asupra bazelor militare americane si europene.

Oficialii americani spun ca GRU, agentia de informatii militare a Rusiei, este responsabila pentru majoritatea actelor de sabotaj din Europa care au avut loc pana acum. Oficialii americani cred ca rusii vor continua sa organizeze sabotaje in loc sa lanseze atacuri deschise asupra instalatiilor si bazelor americane si europene pentru a reduce riscul de aparitie a unui conflict mai larg.

Statele Unite si partenerii lor de coalitie au furnizat ucrainenilor trei tipuri de sisteme de rachete cu raza lunga de actiune – sisteme de rachete tactice ale armatei de fabricatie americana, cunoscute sub numele de ATACMS; rachete Storm Shadow de fabricatie britanica; si rachete SCALP furnizate de Franta.

Unele dintre aceste rachete au fost deja utilizate de ucraineni pentru a lovi tinte militare rusesti in Peninsula Crimeea si in jurul acesteia, pe care Moscova a anexat-o in 2014.

Cei din armata americana si din administratia Biden care sustin utilizarea de catre ucraineni a rachetelor cu raza lunga spun ca acestea le-ar permite sa tinteasca baze rusesti si depozite de munitie aflate adanc in Rusia.

Acest lucru ar ingreuna aprovizionarea de catre Rusia a fortelor sale de pe linia frontului din Ucraina si i-ar putea ajuta pe ucraineni sa opreasca avansul Rusiei. Acestia spun ca ar demonstra, de asemenea, sprijinul puternic al Occidentului pentru Ucraina intr-un moment de incertitudine cu privire la perspectivele sale pe campul de lupta.

Insa, in evaluarea lor, agentiile de informatii americane isi exprima indoiala ca, chiar daca ucrainenilor li s-ar permite sa foloseasca rachetele cu raza lunga de actiune, ar dispune de suficiente rachete pentru a modifica cursul conflictului intr-un mod fundamental.

In plus, dupa primele lovituri, au afirmat acestea, rusii vor reloca probabil depozitele de munitie, posturile de comanda, elicopterele de atac si alte functii vitale de pe campul de lupta in afara razei de actiune a rachetelor.

La indicatia dlui Biden, armata americana ar putea furniza mai multe ATACMS ucrainenilor. Dar oficialii spun ca armata americana insasi are o cantitate limitata de rachete si trebuie sa pastreze o rezerva pentru nevoile sale militare potentiale.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: