Ce se intampla cu flota militara a Rusiei din Mediterana dupa victoria rebelilor din Siria: „Turcia a obtinut cele mai avantajoase pozitii militare de la sfarsitul Razboiului Rece”

externe

atac, Ucraina, Novorosisk, drone, baza navala rusa

Rusia isi retrage navele de la baza sa navala din Siria dupa caderea lui Bashar al-Assad, pe fondul incertitudinii cu privire la modul in care Vladimir Putin isi poate mentine flota in Marea Mediterana fara un aliat cheie la putere, relateaza Newsweek.

Marsul rebelilor sirieni condus de grupul Hayat Tahrir al-Sham, care a prabusit regimul lui Assad, a fost o lovitura strategica pentru Rusia, avand in vedere cantitatea de active militare pe care le avea in tara.

Imaginile din satelit de luni au aratat ca Rusia a retras navele grupului operativ al Marii Mediterane din Tartus, care timp de decenii i-au oferit un port pe flancul sudic al NATO.

„Ei [Rusia] au nevoie de un fel de punct de sprijin in Marea Mediterana, nu in ultimul rand pentru ca stramtorile turcesti le-au fost inchise din cauza razboiului din Ucraina”, a declarat viceamiralul american in retragere Robert Murrett pentru Newsweek, referindu-se la blocarea stramtorii Bosfor de catre Ankara in temeiul Conventiei de la Montreux.

„Trebuie sa ai o prezenta constanta si fara aceasta baza, prezenta Rusiei in Marea Mediterana va fi pusa sub semnul intrebarii”, a declarat Yoruk Isik, seful companiei de consultanta Bosphorus Observer din Istanbul, pentru Newsweek.

„Vor incerca sa reactiveze vechea retea sovietica, ceea ce intr-o anumita masura o fac deja”, a spus el. „Ei folosesc frecvent cheiurile militare algeriene si, intr-o anumita masura, folosesc Libia, care este mai putin stabila”, a mai spus el.

Liderii opozitiei din Siria au spus ca garanteaza securitatea fortelor militare ruse, in timp ce fostul prim-ministru Mohammad Ghazi al-Jalali a declarat ca noile autoritati vor decide soarta lor.

Isik a spus ca succesul naval ucrainean dupa atacurile asupra navelor rusesti din Marea Neagra, combinat cu eliminarea Rusiei din mare parte din Marea Neagra – iar acum pierderea prezentei lor in Marea Mediterana – pune Turcia in „pozitiile sale cele mai avantajoase din punct de vedere militar de la sfarsitul Razboiului Rece”.

„Aceasta este o problema majora pentru Rusia, isi pierd capacitatea de a opera”, a spus el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: