politica

„Ce l-o fi lovit de vrea aurul la Bucuresti?”. Traian Basescu ofera o explicatie ingrijoratoare privind motivele lui Dragnea

Traian Basescu ofera o posibila explicatia pentru actiunea subita a lui Liviu Dragnea de a solicita readucerea in tara a rezervei de aur a Romaniei. „Oare se pregateste Dragnea, Nicolae si clica lor sa impuna prin legi un regim dictatorial in perioada urmatoare si de teama sanctiunilor vor sa aduca rezerva de aur in tara? „, intreaba Basescu.

„Oare se pregateste instalarea unei dictaturi ? Ultima framantare lui Dragnea si a soferului lui Voicu (senatorul Serban Nicolae) a devenit rezerva de aur a Romaniei, adica aducerea in tara a celor 60 de tone de aur depozitate in banca Angliei cu scopul de a fi „vazute” de toata lumea, ca un element de credibilitate a tarii.

Nu cred ca este atat de prost informat, incat sa nu stie ca pentru investitori si bancile care ne imprumuta, expunerea rezervei de aur si a rezervelor valutare este esentiala pentru credibilitatea Romaniei. Si atunci ce l-o fi lovit de vrea aurul la Bucuresti ?

Am o singura explicatie: Daddy, adica Dragnea, si soferul lui Voicu, adica Serban Nicolae stiu ca adesea regimurile dictatoriale sunt sanctionate prin blocarea resurselor financiare ale statului aflate in strainatate, fie ca este vorba de aur, conturi in valuta sau alte active, prin decizii unilaterale ale statelor democratice pana la restabilirea functionarii statului de drept.

Oare se pregateste Dragnea, Nicolae si clica lor sa impuna prin legi un regim dictatorial in perioada urmatoare si de teama sanctiunilor vor sa aduca rezerva de aur in tara? Ma intreb si eu…”, a scris Basescu pe Facebook.

Presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, si senatorul PSD Serban Nicolae au depus miercuri la Senat o propunere legislativa care prevede ca depozitele de aur constituite de Banca Nationala a Romaniei (BNR) in strainatate nu pot depasi 5% din cantitatea totala de aur constituita ca rezerva.

Proiectul care modifica Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei mai prevede ca BNR va urmari mentinerea rezervelor la un nivel adecvat tranzactiilor externe ale Romaniei si, daca exista pericolul diminuarii rezervelor, sa prezinte un raport Parlamentului si Guvernului.

„Banca Nationala a Romaniei, respectand regulile generale privind lichiditatea si riscul specific activelor externe, stabileste si mentine rezerve, in astfel de conditii incat sa poata determina periodic marimea lor exacta, rezerve alcatuite cumulativ ori selectiv din urmatoarele elemente: a) aur detinut in tezaur in tara sau depozitat in strainatate; b) active externe, sub forma de bancnote si monede sau disponibil in conturi la banci sau la alte institutii financiare in strainatate, exprimate in acele monede si detinute in acele tari, pe care le stabileste Banca Nationala a Romaniei; c) orice alte active de rezerva, recunoscute pe plan international, inclusiv dreptul de a efectua cumparari de la Fondul Monetar International in cadrul transei de rezerva, precum si detinerile de drepturi speciale de tragere; d) cambii, cecuri, bilete la ordin, precum si obligatiuni si alte valori mobiliare, negociabile sau nu, emise sau garantate de persoane juridice nerezidente, clasificate in primele categorii de catre agentiile de apreciere a riscurilor, recunoscute pe plan international, exprimate si platibile in valuta in locuri acceptabile pentru Banca Nationala a Romaniei; e) bonuri de tezaur, obligatiuni si alte titluri de stat, emise sau garantate de guverne straine sau de institutii financiare interguvernamentale, negociabile sau nu, exprimate si platibile in valuta in locuri acceptabile pentru Banca Nationala a Romaniei”, prevede proiectul legislativ.

Textul propune ca BNR sa urmareasca mentinerea rezervelor la un nivel adecvat tranzactiilor externe ale Romaniei.

„Daca exista pericolul diminuarii rezervelor, pana la un nivel care ar periclita tranzactiile internationale ale statului, precum si in cazul in care diminuarea s-a produs, Banca Nationala a Romaniei prezinta Parlamentului si Guvernului, de indata, un raport privind situatia rezervelor si cauzele care au condus sau care pot conduce la o astfel de reducere. Raportul va contine recomandarile Bancii Nationale a Romaniei privind politicile guvernamentale macroeconomice necesare pentru preintampinarea sau remedierea situatiei”, mai cuprinde proiectul.

De asemenea, este introdus un text nou, potrivit caruia „din rezerva constituita, Banca Nationala a Romaniei poate depozita aur in strainatate exclusiv in scopul obtinerii de venituri prin tranzactionare si alte operatiuni specifice”.

„Depozitele de aur constituite de Banca Nationala a Romaniei in strainatate nu pot depasi 5% din cantitatea totala de aur constituita ca rezerva”, mai arata textul propus.

Initiatorii sustin in expunerea de motive a proiectului ca in contextul actual „se poate modifica politica BNR privind constituirea si administrarea depozitelor de aur”.

„Evolutia economiei romanesti din ultimii ani indica o tendinta pozitiva, cu crestere economica constanta, solida si sustenabila, cu inflatie moderata, in limite controlabile si cu o stabilitate predictibila a monedei nationale. In mod cert, rezultatul acestei evolutii il determina politicile macro-economice guvernamentale, cadrul legislativ aplicat si masurile prudentiale si corective adoptate de Ministerul Finantelor Publice si Banca Nationala a Romaniei. Fata de perioada anterioara aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, pe fondul atingerii statutului de economie functionala de piata, dar si fata de perioada de criza financiara internationala, situatia actuala este semnificativ imbunatatita, indreptatind o abordare diferita in privinta unora dintre practicile prudentiale. Perspectivele se mentin pe linia unei evolutii similare, fara pericolul unor crize semnificative, blocaje sau alte influente negative majore. In acest context, apreciem ca se poate modifica politica BNR privind constituirea si administrarea depozitelor de aur, detinute in tezaurul propriu sau in strainatate, ca parte a rezervelor constituite din aur si operatiuni externe”, precizeaza initiatorii.

Acestia mentioneaza ca, „din informatiile detinute, in prezent, rezerva de aur constituita de BNR potrivit dispozitiilor legale se gaseste in proportie de circa 65% in strainatate”.

„Pentru aceasta cantitate de aur BNR nu mai realizeaza nici un fel de venituri (specifice operatiunilor speciale de tranzactionare, inclusiv prin constituirea de garantii), ci, dimpotriva, achita contravaloarea costurilor de depozitare. Nimic din situatia economica a Romaniei nu mai justifica pastrarea unei asemenea cantitati de aur ca rezerva in strainatate, cu costurile aferente, deloc de neglijat, in conditiile in care aceasta rezerva poate fi pastrata si suplimentata, in mod corespunzator, in depozite din tara”, apreciaza initiatorii.

Ei considera ca „detinerea unei cantitati de aur in depozite constituite in strainatate nu trebuie, in mod, necesar, interzisa, dar aceasta ar trebui limitata cantitativ si conditionata de obtinerea unor venituri prin tranzactionare si alte operatiuni specifice”.

„In mod corespunzator, din aplicarea unei asemenea reglementari rezulta necesitatea eliminarii termenului ‘internationale’ din sintagma ‘rezerve internationale’ din cuprinsul Capitolului VII Operatiuni cu aur si active externe in Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bancii Nationale. De asemenea, propunem instituirea obligatiei de informare de indata a Parlamentului si Guvernului, de catre BNR, in cazul in care exista pericolul diminuarii rezervelor, pana la un nivel care ar periclita tranzactiile internationale ale statului, precum si in cazul in care diminuarea s-a produs”, au mai mentionat initiatorii.

Proiectul va intra mai intai in dezbaterea Senatului, Camera Deputatilor fiind for decizional.

Urmareste-ne si pe:
Ovidiu Albu

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

o lună ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

o lună ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

o lună ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

o lună ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

o lună ago