La capatul a sapte saptamani de ofensiva militara lipsita de vigoare, presedintele rus Vladimir Putin a exacerbat miercuri conflictul din Ucraina, mobilizand sute de mii de rezervisti si amenintand cu recurgerea la arma nucleara, o escaladare ce are mai multe explicatii, scrie miercuri AFP, citata de Agerpres.
De ce acum?
De cand Rusia a lansat asaltul asupra Ucrainei pe 24 februarie, Kremlinul a repetat neincetat ca totul ”decurge conform planului”, inclusiv cand a fost nevoit sa abandoneze ofensiva asupra Kievului si sa-si replieze trupele catre est.
”De la inceputul operatiunii militare nimic nu a mers asa cum fusese prevazut” de Moscova, constata analista independenta Tatiana Stanovaia.
Lucrurile s-au schimbat si mai mult la inceputul lui septembrie, cand trupele ucrainene, inarmate de Occident, le-au fortat pe cele ruse sa se retraga din Harkov (nord-est) si sa dea inapoi in Donbas (est) si Herson (sud).
Pe de alta parte, marile tari emergente pe care Putin spera sa le ralieze cauzei sale anti-occidentale incep sa dea semne de nerabdare. Saptamana trecuta, premierul indian Narendra Modi i-a spus lui Putin ca acum ”nu este timpul pentru razboaie”, in timp ce liderul de la Kremlin a spus ca intelege ”ingrijorarile” presedintelui chinez Xi Jinping.
In opinia lui Aleksandr Baunov, un fost expert al centrului Carnegie din Moscova, centru inchis anul acesta de guvernul rus, Putin ”a primit din partea tarilor neoccidentale semnalul sa inceteze sa mai vorbeasca in numele lumii neoccidentale”.
Prin urmare, Rusia a dorit sa preia initiativa anuntand marti organizarea urgenta in perioada 23-27 septembrie a unor referendumuri pentru anexarea la Rusia a patru regiuni ucrainene (Donetk, Lugansk, Herson si Zaporojie) pe care trupele ruse le controleaza cel putin partial.
Or, doctrina militara rusa prevede recurgerea la arma nucleara daca teritoriul Rusiei este atacat. Iar odata aceste provincii anexate, chiar daca nicio tara nu va recunoaste o asemenea schimbare a granitelor, in ochii Kremlinului un atac ucrainean asupra lor ar echivala cu un atac asupra Rusiei.
Asadar, prin aceste referendumuri calificate in Occident drept ”parodie”, Rusia urmareste sa stopeze contraofensiva ucraineana si livrarile de arme occidentale catre Kiev.
Inca de marti, sefa postului de stat rus Rusia Today, Margarita Simonian, anticipa pe Twitter ca saptamana aceasta va fi ori ”anticamera victoriei noastre iminente”, ori cea ”a razboiului nuclear”.
Cine va fi mobilizat si pentru ce?
Mobilizarea partiala anuntata miercuri de Putin priveste 300.000 de rezervisti, prioritar persoane cu experienta militara.
Putine detalii au fost facute publice, fiind mentionat doar ca acesti soldati vor fi instruiti si echipati corespunzator. Dar nu a fost anuntat niciun calendar pentru desfasurarea lor pe front, unde deja sunt importante efective de trupe experimentate, care sufera pierderi numeroase. Studentii si cei incorporati in ultimul contingent nu sunt vizati de mobilizare, au promis autoritatile ruse.
Potrivit presedintelui comisiei de aparare din parlamentul rus, Andrei Kartapolov, mobilizarea priveste in special soldatii si subofiterii rezervisti cu varste de pana la 35 de ani si ofiterii in rezerva cu varste de pana la 45 de ani.
Ministrul rus al apararii, Serghei Soigu, a subliniat ca mobilizarea este necesara pentru a putea mentine controlul asupra teritoriilor ocupate in Ucraina.
Linia frontului ”are o lungime de peste 1.000 de kilometri. Trebuie sa consolidam aceasta linie si spatele ei, trebuie sa controlam aceste teritorii”, a explicat Soigu.
Un pariu al lui Putin?
Incepand de marti si odata cu anuntul despre referendumurile de anexare, Kremlinul pare ca doreste sa joace cartea escaladarii pentru a obtine capitularea Ucrainei prin punerea optiunii nucleare pe masa.
”Acesta este un ultimatum al Rusiei adresat Ucrainei si Occidentului: fie Ucraina da inapoi, fie este razboi nuclear”, remarca marti Tatiana Stanovaia pe Telegram.
De altfel, miercuri Putin a sustinut ca ”acesta nu este un bluff”.
In cele sapte luni scurse de la inceputul conflictului, Occidentul si-a demonstrat sprijinul fata de Ucraina, sporind constant sprijinul sau militar si financiar.
Totusi, pe plan militar, mobilizarea risca sa fie insuficienta pentru a schimba situatia pe teren, cel putin pe termen scurt.
Provocarea logistica de a instrui, echipa si trimite pe front 300.000 de soldati este enorma, mai ales ca Rusia deja si-a desfasurat acolo cele mai bune unitati si echipamente, cu pretul unor pierderi enorme.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…