Ce cauta Antonescu inapoi in politica. Pirvulescu: „Nu a revenit in dezbaterea politica degeaba, acum, la sfarsit de ciclu”
Politologul Cristian Pirvulescu sustine ca fostul presedinte PNL, Crin Antonescu, nu a revenit intamplator in viata publica dupa 10 ani de absenta. Pirvulescu avanseaza doua scenarii: fie Crin Antonescu intentioneza sa-si reia cariera politica, fie incearca sa-i creeze un culoar spre Cotroceni fostului director SRI Eduard Hellvig. In 2011, Crin Antonescu si Eduard Hellvig conduceau in tandem PNL, primul ca presedinte, al doilea in functia de secretar general al partidului. Cei doi au pus umarul la alianta dintre PNL si PSD, numita la acea vreme USL, care a reusit sa rastoarne guvernarea girata de Traian Basescu.
Politologul Cristian Pirvulescu a fost intrebat, la Prima TV, daca fostul lider PNL Crin Antonescu isi pregateste revenirea in politica.
”A facut tot posibilul sa revina in politica atacand in stanga si-n dreapta. Este evident: e prezent si incearca sa revina. E o oportunitate. A platit politele pe care a considerat necesar sa le plateasca presedintelui Iohannis, pentru ca Iohannis a venit in 2014, l-a inlaturat si a devenit candidat de succes la alegerile prezidentiale. Acum i se neaga orice contributie, se considera ca sunt 10 ani pierduti. Dar daca facem comparatia dintre situatia economica a Romaniei din 2014 si cea din 2024 o sa vedem ca n-au fost nici pierduti, nici democratia romaneasca nu s-a pierdut peste noapte, desi s-au facut incercari mari, nici statul de drept nu s-a evaporat. Nu doar politicenii au blocat statul de drept, multi magistrati nu l-au vrut mai amplu decat este in momentul de fata”, a spus Cristian Pirvulescu, citat de news.ro.
Politologul Cristian Pirvulescu avanseaza doua scenarii: fie Crin Antonescu intentioneza sa-si reia cariera politica, fie incearca sa-i creeze un culoar spre Cotroceni fostului director SRI Eduard Hellvig.
”Este foarte complicat sa intelegem ce se va intampla cu domnul Antonescu, dar este clar ca domnul Antonescu, fie ca intentioneaza sa revina, fie ca intentioneaza sa-i creeze un culoar domnului Hellvig, nu a revenit in dezbaterea politica degeaba, acum, la sfarsit de ciclu. Crin Antonescu este o propunere pe care – nu stiu daca cu umor sau nu – Kelemen Hunor a facut-o. Trebuie sa recunoastem, domnul Hunor are talent in modul in care face toate aceste propuneri, iar propunerea Crin Antonescu a creat deja dezbateri”, a conchis Pirvulescu.
In 2011, tandemul Crin Antonescu – Eduard Hellvig a negociat cu Victor Ponta si Liviu Dragnea alianta dintre PSD si PNL, numita USL. Cele doua partide au convenit atunci sa-si imparta in mod egal locurile pe o lista comuna pentru alegerile parlamentare. Victor Ponta urma sa devina premier dupa alegerile parlamentare din 2012, iar Crin Antonescu – candidat la alegerile prezidentiale din 2014.
Eduard Hellvig si Liviu Dragnea imparteau functia de secretar general al USL, fiind cei mai importanti lideri politici dupa presedintii de partid. In mai 2012, USL a reusit sa rastoarne Guvernul condus de Mihai Razvan Ungureanu, executiv sustinut de presedintele Traian Basescu. Astfel, Victor Ponta a devenit prim-ministru.
In vara anului 2012, USL a declansat procedura de suspendare a presedintelui Basescu, iar Crin Antonescu a devenit presedinte interimar. Insa nu a fost atins pragul de prezenta la referendum ( 50% din numarul total de alegatori), prin urmare Traian Basescu a ramas in functia de presedinte al Romaniei. La alegerile parlamentare din decembrie 2012, USL a obtinut o majoritate zdrobitoare. Victor Ponta a fost numit din nou in functia de sef al Guvernului, iar Crin Antonescu a devenit presedinte al Senatului.
In martie 2014, alianta USL s-a rupt, dupa ce Victor Ponta a refuzat sa-l numeasca vicepremier si ministru de Interne pe liberalul Klaus Iohannis, la acea vreme primar al Sibiului. La alegerile europarlamentare din mai 2014, PNL a obtinut numai 15%, iar Crin Antonescu a demisionat din fruntea partidului. In fruntea PNL a fost ales Klaus Iohannis, care ulterior l-a invins pe Victor Ponta la alegerile prezidentiale.
Eduard Hellvig a condus campania lui Iohannis la alegerile prezidentiale din 2014, apoi a fost numit director al SRI. A demisionat din functie dupa mai bine de 8 ani, in iunie 2023, in urma degadaii relatiilor cu presedintele Iohannis. Dupa ce Nicolae Ciuca a demisionat din functia de presedinte al PNL, ca urmare a rezultatului slab de la prezidentiale, Eduard Hellvig s-a reinscris in partid. Momentul a coincis cu alegerea lui Ilie Bolojan ca presedinte interimar al PNL.