Ce au gasit talibanii pe aeroport dupa plecarea ultimului american. De data aceasta armata SUA nu a mai lasat nimic functional in urma – Video

externe

Imagini postate pe Twitter de corespondentul Los Angeles Times in Kabul arata primele momente cu intrarea talibanilor in aeroportul Kabul, dupa plecvarea ultimului soldat american, si ce au gasit acolo.

Talibanii nu au mai gasit niciun aparat de zbor functional, americanii le-au dezasamblat pe toate, facandu-le nefunctionale.

Armata americana a facut inutilizabile avioane, vehicule blindate si un sistem de aparare antiracheta inainte de a parasi aeroportul din Kabul in cursul noptii de luni spre marti, a indicat un inalt responsabil militar american, generalul Kenneth McKenzie, citat de AFP.

Seful comandamentului central al armatei americane, generalul Kenneth McKenzie, a declarat presei ca soldatii americani au „demilitarizat”, adica au scos din uz, 73 de avioane inainte de a incheia podul aerian de doua saptamani pentru a evacua civilii fugind din calea regimului taliban.

„Aceste aparate nu vor mai zbura niciodata”, a spus el. „Nu vor putea fi folosite de nimeni”, a subliniat generalul McKenzie.

„Majoritatea oricum erau deja in scoase din uz”, a adaugat el. „Dar este sigur ca nu vor mai putea zbura niciodata”, a continuat responsabilul american.

Pentagonul, care a desfasurat 6.000 de soldati pentru a ocupa, securiza si a face sa functioneze aeroportul din Kabul incepand cu 14 august, a mai lasat la fata locului 70 de vehicule blindate MRAP rezistente la mine – la un cost de 1 milion de dolari bucata – si 27 de autovehicule usoare Humvee. Toate au fost scoase din uz.

Autovehiculele „nu vor fi niciodata folosite de nimeni”, a dat asigurari generalul McKenzie.

De asemenea, armata americana a lasat pe teren sistemul sau de aparare antiracheta C-RAM care a oprit luni cinci tiruri de rachete ale gruparii Stat Islamic impotriva aeroportului.

„Am ales sa lasam aceste sisteme in functiune pana in ultimul minut”, chiar inainte de decolarea ultimului avion, a indicat generalul McKenzie.

„Este o procedura complexa si indelungata de a demonta aceste sisteme”, a explicat el. „Asa ca le demilitarizam astfel incat sa nu mai fie folosite niciodata”, a tinut sa adauge responsabilul american.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: