Ce au aflat serviciile secrete din Estonia: Putin nu crede ca Rusia este gata pentru o confruntare directa cu NATO
Vladimir Putin nu este convins ca Moscova este pregatita pentru o ciocnire directa cu NATO, a declarat Kaupo Rosin, seful Departamentului de Informatii Externe al Estoniei, in timpul unui interviu acordat DW Conflict Zone, relateaza The New Voice of Ukraine.
Rosin a sugerat ca Putin are un nivel ridicat de respect pentru NATO si a subliniat ca este important ca respectul sa continue si in urmatorii ani. In acelasi timp, el a avertizat ca Rusia ar putea initia un conflict armat global daca Putin crede ca poate „sa scape nevatamat”.
Pentru a evalua un posibilitatea unui conflict militar cu Rusia, Rosin a spus ca trebuie luati in considerare mai multi factori. Primul este „cum se incheie conflictul din Ucraina”.
„Si cursul viitor al Rusiei, care este agresorul aici, va depinde de asta. Daca, dupa razboiul din Ucraina, Rusia va ajunge invingatoare, simtindu-se foarte increzatoare, atunci toate calculele sale se vor baza pe aceasta noua realitate”, a explicat Rosin.
Prin urmare, a subliniat el, Occidentul trebuie sa se asigure ca Rusia iese slabita din razboiul impotriva Ucrainei, conducerea Rusiei trebuind sa se ocupe de problemele interne care ar putea aparea in cazul infrangerii.
Rosin si-a exprimat, de asemenea, increderea ca „Putin nu va supravietui infrangerii Rusiei”.
Cel de-al doilea factor cheie, potrivit sefului serviciului de informatii al Estoniei, este cat va lua Rusiei sa reconstruiasca sau sa creeze noi forte armate.
Rosin a remarcat ca armata rusa de astazi este cu cateva sute de mii de soldati mai puternica decat era inainte de invazia din Ucraina. In plus, Moscova creste productia de munitie si armament avansat, dintre care unele nu au fost inca folosite in Ucraina.
Cu toate acestea, Rosin a sustinut ca, in urmatorii ani, Rusia nu va putea sa-si revina din pierderile actuale de personal si echipamente.
Anterior, Serviciul de Informatii Externe al Estoniei a anuntat ca Rusia se pregateste pentru o confruntare militara cu Occidentul in urmatorul deceniu, desi o crestere a armatelor NATO ca raspuns ar putea descuraja Moscova.