Curtea Constitutionala a Romaniei a admis miercuri sesizarea sefului CSM si a constatat ca exista conflict de natura constitutionala intre autoritati, urmand ca Senatul sa redacteze hotararea referitoare la cererea de incuviintare a retinerii si arestarii preventive a lui Dan Sova.
„In urma deliberarilor, cu majoritate de voturi, Curtea a constatat existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Ministerul Public — Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Senatul Romaniei, declansat de refuzul acestuia din urma de a redacta si publica hotararea care atesta rezultatul votului dat in plenul Senatului. Senatul are obligatia de a redacta hotararea adoptata in sedinta plenului din 25 martie prin care atesta rezultatul votului cu privire la cererea de incuviintare a arestarii senatorului Dan-Coman Sova, de a comunica hotararea autoritatilor publice competente si de a o publica in Monitorul Oficial al Romaniei. Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, precum si Ministerului Public — Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Senatului Romaniei”, se arata in comunicatul CCR transmis miercuri Agerpres.
Tot miercuri, in cazul sesizarii presedintelui Klaus Iohannis, Curtea, cu unanimitate de voturi, a constatat ca nu exista un conflict juridic de natura constitutionala intre Ministerul Public — PICCJ si CSM, pe de o parte, si Parlament, respectiv Camera Deputatilor si Senatul, pe de alta parte, generat de omisiunea Camerei Deputatilor si a Senatului de a modifica dispozitiile art.24 din Legea 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor, respectiv dispozitiile art.173 din Regulamentul Senatului.
De asemenea, CCR a respins contestatia PNL ca devenita inadmisibila, sesizarea de neconstitutionalitate avand ca obiect dispozitiile art.173 din Regulamentul Senatului.
Pe 7 aprilie, plenul Camerei Deputatilor si Senatului a decis cu 292 de voturi pentru si un vot impotriva ca urmarirea penala, retinerea si arestarea preventiva a unui parlamentar pot fi aprobate cu votul majoritatii deputatilor sau senatorilor prezenti la sedinta.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…