CCR a eliminat probele SRI si dintr-un dosar in care apare Liviu Dragnea. Cum a ajuns o nota SRI, furata de la DNA, in ministerul condus de Dragnea

news

Ca urmare a deciziei CCR de aulare a probelor stranse de SRI pe mandate de siguranta nationala, un dosar penal alcatuit de DNA in care este implicat si Liviu Dragnea a fist clasat. Este vorba despre dosarul in care un politist DNA a sustras o nota SRI care apoi a ajuns la Ministerul Dezvoltarii, condus de Liviu Dragnea.

DNA a clasat dosarul de frauda cu fonduri europene in care era vizata firma 3T Construct din Piatra Neamt, detinuta intre 2010 si 2014 de directorul Tel Drum, Petre Pitis, si apoi preluata de Nicoleta Pene, directorul comercial al Tel Drum, anunta G4Media. Firma a intrat in insolventa in 2014 si acum este in faliment.

Clasarea a fost dispusa pe data de 22 iunie 2020 de catre procurorul Cosmin Adrian Iordache pe motiv ca fapta nu exista sau nu este prevazuta de legea penala.

Dosarul a fost investigat initial de DNA Oradea, apoi preluat de DNA central. Cercetarile au fost facute impreuna cu OLAF si DLAF (Departamentului de lupta antifrauda din cadrul Guvernului).

Potrivit unor surse judiciare, procurorul a fost nevoit sa elimine probele stranse de SRI in acest caz, pe mandat de siguranta nationala (MST), ca urmare a deciziei CCR 55/2020.

Dosarul ”3T Construct” viza informatiile cuprinse in nota SRI sustrasa de politistul DNA, Dan Emil Manolachi. Politistul ar fi fotografiat nota secreta a SRI catre DNA.

Fostul secretar de stat in Ministerul Transporturilor, Valentin Preda, ar fi primit fotografiile de la politistul Manolachi si s-ar fi dus cu ele la Ministerul Dezvoltarii, unde Liviu Dragnea era ministru. Procurorii au documentat si probat cazul pana la usa ministerului. De acolo mai departe, exista doar suspiciunea ca fotografiile ar fi ajuns la Liviu Dragnea.

„Exista indicii temeinice ca in perioada noiembrie 2012 – 18 februarie 2013, invinuitul Manolachi Dan Emil, in calitate de ofiter de politie judiciara angajat la Directia Nationala Anticoruptie, a transmis unor persoane neautorizate informatii confidentiale si date care constituie secrete de stat din dosare penale la care avea acces in virtutea atributiilor de serviciu, in acest fel zadarnicind cursul unor anchete penale aflate in instrumentare la D.N.A.

In acelasi interval de timp, cu ajutorul lui Manolachi Dan Emil, invinuitul Preda Raducu-Valentin, secretar de stat la Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, a beneficiat de o serie de informatii confidentiale si secrete de stat continute in dosare penale aflate in instrumentare la D.N.A., pe care le-a valorificat in scop personal sau in folosul unor alte persoane din anturajul sau”, aratau procurorii DNA intr-un comunicat din februarie 2013.

In aprilie 2019, Manolachi a primit 8 ani de detentie pentru divulgarea de informatii secrete din anchete. Fostul secretar de stat, Valentin Preda, a primit 4 ani cu executare. Sentinta Inaltei Curti in procesul sustragerii notei SRI din cadrul DNA a fost definitiva.

„Procurorului DNA Cosmin Iordache ii prevad un viitor luminos spre varful Ministerului Public.

Pana acum, a executat doua:

– a semnat acordul cu Budeanu pentru 2 ani cu suspendare, in conditiile in care ala a carat o geanta cu 3,8 milioane de dolari cash, iar marturia lui impotriva Elenei Udrea nu este esentiala, avand deja alte 4 declaratii impotriva ei (una a Anei Maria Topoliceanu, alte 3 sub acoperire, printre care chiar cel care a dat mita, Bogdan Buzaianu)

– a clasat si dosarul cu nota sustrasa din DNA pe motiv ca a fost nevoit sa elimine probele stranse pe mandat de siguranta nationala ca urmare a deciziei CCR 55/2020 in conditiile in care sunt instante care mentin astfel de probe. By the way, decizia CCR e din 17 iunie 2020, iar clasarea din 22 iunie 2020”, a explicat jurnalistul Alex Costache, autorul articolului din G4 Media, pe Facebook.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: