„Cand veti difuza si materiale de propaganda din Costa Rica si Madagascar?”. Sefa TVR raspunde obraznic si apoi il lauda pe Cristache: „Profesionist de inalta tinuta”

news

Subiectul difuzarii unui interviu cu Sebastian Ghita de catre TVR, simultan cu alte posturi de televiziune private, a fost reluat miercuri cu prilejul audierii Doinei Gradea de catre senatorii si deputatii Comisiilor de cultura pentru a ocupa functia de presedinte-director general al SRTv.

Acest subiect a fost tema unor discutii prelungite si tensionate si marti, cand au fost audiati candidatii pentru noul CA al SRTv.

Ca si marti, tema a fost deschisa de deputatul USR Iulian Bulai.

„Vreau sa va intreb daca aveti in perspectiva si materiale de propaganda similare cu cel difuzat acum doua saptamani – fie din Costa Rica, fie din Madagascar”, a afirmat Bulai, facand aluzie la tarile unde se afla Elena Udrea si, respectiv, Radu Mazare.

In discutie a intervenit presedintele Comisiei de cultura din Camera Deputatilor, Gigel Stirbu, care a anuntat ca nu o va vota pe Doina Gradea, desi in urma cu sase luni a fost de acord ca ea sa asigure interimatul conducerii SRTv.

„Felicitari, doamna Gradea, pentru noua nominalizare. (…) Va reamintesc de la bun inceput ca acum sase luni, in aceeasi sala, v-am votat. (..) Am spus atunci ca sunteti o profesionista si v-am dat un sfat: sa nu aplecati urechea la nimeni din zona politica vizavi de implicarea in bunul mers al acestei societati nationale. Va anunt de pe acum ca eu nu va voi vota, si v-am spus de ieri de ce, pentru ca as vrea sa stiu care a fost logica care a stat la baza deciziei de a da acel interviu. Aveti tot dreptul sa o faceti si dumneavoastra, si cei care conduc TVR1, toti cei care conduc echipa editoriala, dar atat timp cat voi fi membru al acestei comisii si voi da vot membrilor CA-ului de la TVR si de la SRTv, nu voi accepta niciodata ca angajatii acestor doua societati nationale sa atace alte societati, alte institutii ale statului roman. (…) Este o institutie a statului roman, iar angajatii de acolo trebuie sa se comporte ca atare. Deci, care a fost logica care a stat la baza acestei decizii?”, a spus Gigel Stirbu, citat de Agerpres.

Pana ca Doina Gradea sa dea un raspuns, deputatul PSD Liviu Plesoianu a intervenit si a readus in sprijinul deciziei luate de TVR situatia similara, in opinia sa, legata de „celebrul caz Snowden”. El a aratat ca interviul cu fostul agent de informatii american a fost difuzat de postul public de televiziune din Statele Unite ale Americii, tara care l-a acuzat de spionaj. Plesoianu a mai exemplificat si cu cazul Julian Assange, refugiat la Ambasada Ecuadorului din Londra, si care a fost difuzat de BBC.

„Logica este foarte simpla: doar de la oameni din interiorul unui sistem poti sa afli informatii despre acel sistem, iar daca scandalul este maxim, nu te poti face ca-l ignori. Televiziunea Romana facea un lucru foarte rau daca se facea ca nu exista scandalul din aceste saptamani, din aceste luni. Si intrebarea mea este daca Televiziunea – cum s-a intamplat in ultimele luni din fericire – va continua buna practica de a nu cenzura un jurnalist in momentul in care vrea sa ia un interviu chiar si unui urmarit international”, si-a motivat Plesoianu pozitia.

Primul raspuns al Doinei Gradea s-a referit la sintagma „materialele de propaganda”, folosita de deputatul USR Iulian Bulai, ea aratand ca nu intelege sensul intrebarii.

„Eu nu consider ca noi am difuzat pe vreunul dintre canalele TVR cel putin in ultimii doi ani materiale de propaganda. Nu stiu raspunsul la aceasta intrebare”, a replicat ea.

Apoi i-a raspuns si lui Gigel Stirbu in legatura cu logica pentru care acel interviu a fost transmis: „Am sustinut constant asigurarea deplinei libertati de decizie in domeniul editorial al jurnalistilor din SRTv, pe care ii respect si pe care ii consider profesionisti de inalta tinuta. Asa voi face si de acum incolo, multumesc!”.

Miercuri, Doina Gradea a fost validata de plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului in functia de presedinte-director general al SRTv, cu 209 voturi „pentru”, o „abtinere” si „40” impotriva.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: