Cadou pentru marinarul Pandele din partea Gabrielei Firea: Bucurestiul, transformat in PORT

politica

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a reiterat luni dorinta de a initia un proiect pentru finalizarea obiectivului Bucuresti – port la Dunare, subliniind ca un astfel de canal nu ar fi doar unul navigabil si ca, de-a lungul cursului apei, ar putea fi construite si cateva hidrocentrale.

„S-a vorbit mult despre acest proiect, Bucuresti — port la Dunare, care ar urma sa transforme Capitala Romaniei in port fluvial. Nu stiu cat de mult se cunoaste faptul ca acest canal a fost realizat in proportie de 70% inainte de Revolutie. Acest proiect nu ar avea doar beneficiul unui canal navigabil, care ar lega practic Bucurestiul de Marea Neagra, dar pe acest curs de apa, cu o lungime de peste 70 de kilometri, s-ar putea instala si cateva hidrocentrale, care ar produce energie. Diferenta de nivel intre Bucuresti si Dunare este de 53 de metri, ceea ce ar permite utilizarea caderii de apa pentru producerea de energie. Pentru acest proiect ar fi necesara o finantare din partea UE de circa 1,5-1,7 miliarde de euro”, a spus edilul general, in cadrul conferintei ”Orasul meu in Europa noastra”, cirat de Agerpres.

Firea a remarcat ca exista anumite „retineri” in privinta acestui proiect, dar a subliniat ca a discutat cu specialistii pe aceasta tema, precum si cu comisarul european Corina Cretu.

„I-am transmis comisarului european Corina Cretu un proiect la care tinem, care a fost inceput inainte de 1989, un proiect abandonat si despre care se vorbeste de multe ori in soapta, pentru ca exista anumite retineri, dar ca orice proiect mare si important, este — posibil — si unul contestat. Dar, dupa ce am discutat cu mai multi specialisti, cu persoane care nu au de-a face neaparat cu valtoarea mediului politic si care nu au subiectivism, ci doar profesionalism — reprezentanti ai mediului universitar si academic — am luat decizia sa vorbesc in public despre acest proiect. (…) Am fost incurajata de reactia comisarului european Corina Cretu si a colegilor domniei sale, din cadrul intalnirii pe care am avut-o recent la Bruxelles. Ni s-a comunicat ca trebuie sa realizam un proiect, sa venim in fata Comisiei Europene cu un document concret. Ne-am intors la Bucuresti si am inceput sa lucram deja”, a mentionat edilul sef.

Gabriela Firea a mai precizat ca, in acest moment, lucrarea este abandonata.

Referindu-se la un alt obiectiv, primarul general a adaugat ca Bucurestiul nu s-a „resemnat” atunci cand a fost taiat de pe lista scurta a spitalelor de urgenta regionale din Romania, in conditiile in care Capitala si intreaga zona de sud au nevoie de un astfel de proiect. Ea a mentionat posibilitatea accesarii de fonduri europene, subiect abordat in discutiile cu comisarul european Corina Cretu.

„Suntem in acest moment in situatia in care vrem sa identificam o suprafata de teren de circa patru hectare, am gasit o astfel de suprafata, am identificat si sursa proprie de finantare sau co-finantare si vom merge la Bruxelles. Daca ni se va adopta proiectul, vom fie extraordinar de fericiti. Daca nu, oricum vom construi acest spital regional de urgenta al Bucurestiului”, a spus Firea.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: