Bulgarii, chemati la vot duminica, la al saptelea rand de alegeri parlamentare din ultimii trei ani
Bulgarii voteaza duminica in cadrul celui de-al saptelea scrutin general din ultimii trei ani, in timp ce tara lor se confrunta cu o instabilitate politica crescanda, care ar putea favoriza cresterea sentimentelor pro-ruse si de extrema dreapta.
Doar doua dintre cele sase alegeri generale organizate din 2021 incoace au dus la formarea unui guvern ales, scrie Euronews. Cu toate acestea, ambele s-au prabusit dupa ce au incercat sa introduca reforme si sa elimine ramasitele dependentei tarii de Rusia.
Cel mai recent scrutin, desfasurat in iunie, nu a avut un castigator clar, iar cele sapte factiuni alese in legislativul fragmentat nu au reusit sa formeze o coalitie viabila. Observatorii sugereaza ca viitorul vot va produce mai mult de acelasi lucru, sansele de a pune capat imediat blocajului politic fiind reduse.
Sondajele prezic ca oboseala alegatorilor si deziluzia fata de sistemul politic vor duce la o prezenta scazuta la vot si la un parlament fragmentat, in care grupurile populiste si pro-ruse isi vor putea spori reprezentarea.
Se asteapta o prezenta la vot record si, in acelasi timp, un numar mare de voturi controlate – nu numai voturi cumparate, ci si cele datorate presiunii din partea autoritatilor locale, inclusiv a celor corporatiste, a declarat Stoiana Georgieva, politolog.
Ea vede o posibilitate ca principalul partid pro-Rusia din Bulgaria, Vazrajdane (un fel de AUR bulgaresc), sa apara ca o a doua forta politica. Partidul de extrema dreapta, ultranationalist si populist insista ca Bulgaria sa ridice sanctiunile impotriva Rusiei, sa nu mai ajute Ucraina si sa organizeze un referendum privind aderarea sa la NATO.
Tara balcanica cu 6,7 milioane de locuitori este cuprinsa de instabilitate politica din 2020, cand au izbucnit proteste la nivel national impotriva politicienilor corupti care au permis oligarhilor sa preia controlul asupra institutiilor statului.
Bulgaria este unul dintre cele mai sarace si mai corupte state membre ale Uniunii Europene, iar incercarile de combatere a coruptiei sunt o lupta grea impotriva unui sistem judiciar nereformat, acuzat in general ca serveste interesele politicienilor.