Conform rezultatelor unui sondaj publicate de Divizia de Diplomatie Publica a NATO pe 5 iulie, aproximativ 30% dintre bulgarii care au participat la cercetare ar vota impotriva apartenentei tarii lor la NATO, reprezentand cea mai mare proportie de populatie dintre toate cele 32 de tari membre.
Daca se tine cont si de raspunsul „nu stiu” ales de 11% dintre cei intervievati, procentul celor care ar fi de acord cu iesirea din Tratatul Nord-Atlantic ar ajunge la 34%, transmite agentia Novinite.
Chiar daca 59% dintre bulgari ar vota ca tara lor sa ramana in Alianta, acest procent ar fi din nou cel mai mic dintre toate tarile NATO.
Sondajul s-a desfasurat intre 1 aprilie si 6 mai 2024, inainte de Summitul din Washington al blocului, programat pentru 9 – 11 iulie.
Cei 56% dintre repondenti care considera ca este mai sigur pentru Bulgaria in cadrul NATO i-au intrecut pe belgieni, francezi, italieni, sloveni si chiar si pe americani. Pana la 29% dintre bulgari se tem ca tara lor este mai putin sigura in cadrul Aliantei, doar italienii fiind mai ingrijorati.
Un procent substantial de 69% dintre bulgari considera ca NATO este importanta pentru securitatea viitoare a tarii – la fel de multi ca italienii si mai multi decat francezii, grecii, nord-macedonenii, muntenegrenii, slovacii, slovenii si americanii. Cei 13% care nu sunt de acord cu acest lucru sunt intrecuti numeric in Grecia, Macedonia de Nord, Muntenegru, Slovacia si Slovenia.
Mai putin de jumatate dintre bulgari (42%) sunt de acord ca Bulgaria ar trebui sa apere o alta tara NATO daca ar fi atacata. Doar islandezii si nord-macedonenii sunt mai reticenti in aceasta privinta. Cei 22% care nu sunt de acord ii depasesc pe repondentii din Grecia, Muntenegru si Slovenia.
Cei care sunt de acord cu afirmatia ca statutul de membru al NATO face mai putin probabil un atac al unei alte tari asupra Bulgariei reprezinta 55%, iar islandezii, muntenegrenii si slovenii sunt mai pesimisti in aceasta privinta. Cei 22% care nu sunt de acord cu aceasta afirmatie sunt mai numerosi decat repondentii din Grecia, Muntenegru si Slovenia.
Cei 61% care considera ca Bulgaria ar trebui sa cheltuiasca mai mult pe aparare plaseaza tara pe locul 2 in Alianta, dupa Albania cu 81%. Doar 27% dintre bulgari sustin ca tara lor ar trebui sa mentina nivelul din prezent al cheltuielilor pe aparare, iar 6% sunt de parere ca tara ar trebui sa cheltuiasca mai putin pe aparare.
In Bulgaria, procentul celor ingrijorati cu privire la posibilitatea unui razboi in tarile NATO este de 72%, iar cei care nu sunt ingrijorati de aceasta perspectiva reprezinta 17%.
Ucraina
Aproape doua treimi dintre cei intervievati in Bulgaria (66%) sunt de parere ca razboiul Rusiei impotriva Ucrainei a afectat siguranta si securitatea tarii, in timp ce 29% nu considera acest lucru.
Aproximativ 55% dintre bulgari sunt de acord ca tara lor sa continue sa acorde sprijin Ucrainei, la fel de multi ca ungarii si macedonenii si mai multi decat grecii (40%)
Intrebati daca au incredere in presa din Bulgaria ca spune adevarul despre razboiul impotriva Ucrainei, doar 28% au raspuns afirmativ (doar Grecia cu 24% si Ungaria cu 27% au inregistrat niveluri mai mici) iar 66% au raspuns negativ (din nou, grecii sunt cei mai mari sceptici cu 70%).
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…