Bulgaria va opri tranzitul rusesc de gaze daca Gazprom nu plateste taxele. Serbia si Ungaria ar ramane fara gaz
Bulgaria va opri tranzitul gazului rusesc prin Balcan Stream daca Gazprom nu gaseste o alta modalitate de plata in urma impunerii sanctiunilor SUA pentru Gazprombank, a declarat marti ministrul interimar al Energiei, Vladimir Malinov, relateaza Euractiv.
El a spus ca rusii ar trebui sa gaseasca o solutie daca ar dori sa beneficieze in continuare de serviciu. Bulgaria asteapta inca o propunere concreta de la Gazprom Export cu privire la modul in care vor fi efectuate platile.
„Mai este timp si, in acest moment, toate platile care erau datorate au fost facute”, a explicat Malinov.
El nu a raspuns la intrebarea cu privire la impactul financiar asupra Bulgariei si Bulgartransgaz daca tranzitul ar fi oprit. Gazprom si-a rezervat aproape intreaga capacitate a conductei Balkan Stream pana in 2039. Conducta trece prin Turcia, Bulgaria si Serbia pana in Ungaria.
Pe 21 noiembrie, Trezoreria SUA a anuntat impunerea de sanctiuni impotriva Gazprombank si a filialelor sale, amenintand tranzitul gazului rusesc prin Bulgaria. Aceasta este banca cu care fac afaceri aproape toate companiile de stat si private care furnizeaza sau tranziteaza gaze naturale rusesti.
Sanctiunile SUA inseamna ca toate companiile cu care Gazprom face afaceri vor trebui sa gaseasca un intermediar. Sarcina este dificila, deoarece intermediarul poate fi supus unor sanctiuni secundare.
Bulgaria nu foloseste gazul Balkan Stream, dar castiga peste 150 de milioane de euro pe an din tranzit. Oprirea tranzitului de gaz rusesc ar fi o lovitura severa pentru Serbia, Ungaria si, intr-o masura mai mica, Austria.
Compania rusa a platit tranzitul pana la sfarsitul lunii noiembrie, iar urmatoarea plata a Bulgariei este asteptata la sfarsitul lunii decembrie.
Martin Vladimirov, expert in energie la Centrul pentru Studiul Democratiei, prezice ca, chiar daca se incearca ocolirea sanctiunilor, este putin probabil sa reuseasca pentru ca si intermediarul risca sa fie sanctionat.
„Bulgaria trebuie sa opreasca fluxul de gaz rusesc pe 20 decembrie. Acum, gazoductul prin Bulgaria serveste pe deplin interesele Gazprom”, a spus Vladimirov.
La sfarsitul lunii noiembrie, ministrul maghiar de externe Peter Szijjarto a recunoscut ca sanctiunile „ar putea duce la dificultati majore in regiune”. El a spus ca guvernul de la Budapesta se va coordona cu Bulgaria.