Budapesta a blocat din nou aderarea Suediei la NATO. Opozitia: „Fidesz serveste interesele lui Vladimir Putin si ale lui Recep Tayyip Erdogan”

externe

Viktor Orban, ginere, servicii secrete, maghiare, spionat, functionari, OLAF

Parlamentul ungar nu a inclus ratificarea aderarii Suediei la NATO pe agenda sesiunii sale ramase pana la vacanta de vara, astfel ca aceasta ratificare nu va putea fi votata inainte de luna septembrie, exceptand cazul convocarii unei sesiuni extraordinare, relateaza joi agentiile Reuters si EFE, citate de Agerpres.

„Fidesz (partidul premierului Viktor Orban) serveste interesele lui Vladimir Putin si ale lui Recep Tayyip Erdogan (presedintii Rusiei si Turciei) prin continuarea blocarii in parlament a ratificarii aderarii Suediei” la NATO, a declarat Agnes Vadai, deputata a formatiunii de opozitie Coalitia Democratica.

Turcia si Ungaria sunt singurele state membre ale NATO care inca nu au ratificat aderarea Suediei la Alianta. Ankara invoca lipsa de cooperare a guvernului de la Stockholm in extradarea catre Turcia a unor persoane pe care aceasta le considera avand legaturi cu organizatii teroriste, in special din zona kurda, iar Budapesta reproseaza politicienilor suedezi ca si-au facut un obicei din a emite critici la adresa guvernului condus de Viktor Orban.

Ungaria a amanat in mod repetat ratificarea aderarii Suediei la NATO, iar noua amanare face imposibila realizarea acestei aderari pana la summitul Aliantei din 11-12 iulie.

Ungaria a tergiversat de asemenea ratificarea aderarii Finlandei, dar a votat-o de indata ce Turcia si-a ridicat rezervele pe care le exprimase de asemenea fata de aceasta tara. Este „evident” ca Fidesz va decide punerea votului pe agenda parlamentara in functie de pozitia Turciei, crede deputata ungara de opozitie.

Premierul suedez, Ulf Kristersson, a declarat joi ca intentioneaza sa discute in cursul zilei cu Viktor Orban.

Acesta din urma se afla in conflict cu Bruxellesul, care a blocat Ungariei fondurile europene si pe cele din PNRR, planul de relansare post-pandemie. Comisia Europeana il acuza pe Orban de incalcarea statului de drept prin limitarea drepturilor comunitatii LGBT, respingerea migrantilor, controlul asupra presei, justitiei si achizitiilor publice sau contestarea intaietatii deciziilor Curtii de Justitie a UE (CJUE) asupra dreptului national.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: