BREAKING Un deputat USR a sesizat CNATDCU in legatura cu „plagiatul” premierului Ciuca: „Nerespectarea standardelor de calitate si etica profesionala”
Deputatul USR Mihai Politeanu a anuntat, joi seara, ca a sesizat Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) in legatura cu acuzatiile de plagiat aduse lui Nicolae Ciuca.
„Am sesizat Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) cu privire la posibilul plagiat al tezei de doctorat a prim-ministrului Guvernului Romaniei, Nicolae Ciuca.
Am facut acest lucru in baza art. 3 si 4, Anexa nr. 3 din Ordinul nr. 5229/17.08.2020”, a anuntat Politeanu, joi seara.
Premierul Nicolae Ciuca a solicitat analizarea lucrarii sale de doctorat, sustinuta in 2003, intitulata „Dimensiunea angajarii armatei Romaniei in operatiuni intrunite multinationale”, de catre Comisia de etica a Universitatii Nationale de Aparare (UNAp), institutia organizatoare de studii de doctorat in care s-a sustinut teza.
Potrivit premierului, alegerea tematicii tezei de doctorat s-a bazat predominant pe experienta personala acumulata in misiunile internationale la care a participat nemijlocit, individual sau impreuna cu Batalionul 26 Infanterie: misiunea ONU de mentinere a pacii din Angola (1996-1997), misiunea NATO din cadrul rezervei strategice a SACEUR pentru Balcanii de Vest (2000-2001) si misiunea de tip coalitie din Afganistan (2002).
„Asadar, teza mea de doctorat inglobeaza, pe langa cercetarea stiintifica si studiul teoretic, experienta acumulata in misiunile reale si exercitiile la care am participat, aceasta constituindu-se, in mod evident, contributia originala proprie unei teze de doctorat corect elaborata”, adauga Ciuca.
Seful Executivului subliniaza ca in calitate de militar, indiferent de pozitia pe care a fost incadrat, si-a indeplinit intotdeauna atributiile, „respectand principiile, legile si regulamentele militare care guverneaza activitatea Armatei Romane”.
„In acuzele publice se reclama ca unele referiri din notele de subsol nu apar si in lista bibliografica. Acest lucru nu arata altceva decat faptul ca lucrarea a fost elaborata onest, fiind mentionata cel putin intr-un loc sursa bibliografica. Acuzatiile publice nu se pot sustine stiintific in niciun fel, fapt ce poate fi dovedit si de raportul oricarei metodologii de depistare a similitudinii, corect si profesionist utilizata. Sintagme si formulari standardizate specifice domeniului tezei de doctorat (gen „pilon de stabilitate” etc) nu trebuie ocolite atunci cand tratezi un subiect sensibil – precum geopolitica – unde semantica trebuie neaparat sa fie precisa, motiv pentru care anumite sintagme/formulari este obligatoriu sa fie standardizate”, afirma Ciuca.
El mentioneaza ca din anul 2003, dupa sustinere, teza sa de doctorat este publica si a putut si poate fi consultata la Biblioteca Universitatii Nationale de Aparare si la Biblioteca Nationala.
„Consider ca am realizat lucrarea conform cerintelor legale existente la acea vreme si, in consecinta, am initiat solicitarea de verificare a acesteia de catre Comisia de etica a UNAp – Institutia Organizatoare de Studii de Doctorat, in acord cu prevederile legale in vigoare, in spiritul OMEC n.r. 5229/2020 din 17 august 2020. In masura in care vor mai exista semne de intrebare, UNAp va fi indreptatita sa solicite verificarea de catre CNATDCU – Comisia 26 – Stiinte politice, studii de securitate, stiinte militare, informatii si ordine publica”, mai afirma Ciuca.
Intr-o ancheta publicata de pressone.ro se sustine ca teza lui Nicolae Ciuca, in baza careia a devenit doctor in stiinte militare in 2003, include continut plagiat in cel putin 42 de pagini din totalul de 138.