politica

BREAKING Nou atac violent, total gratuit, al Budapestei la adresa lui Iohannis: ”Este un politician extremist antimaghiar”

Ministrul de externe al Ungariei, Szijjarto Peter, lanseaza un nou atac violent la adresa presedintelui Iohannis, sustinand ca acesta este ”un politician extremist antimaghiar”. Budapesta s-a enervat pentru ca Iohannis a atacat la CCR o lege privind deschiderea unui de frontiera romano-ungar. Scopul sesizarii CCR este insa amestecul Parlamentului in atributiile Guvernului.

”Din pacate Presedintele Romaniei este un politician extremist antimaghiar. Implica incontinuu Ungaria si guvernul ungar in campania electorala din Romania. Acum, pe deasupra, face rau in mod intentionat relatiei ungaro-romane, si nu se sfiieste sa puna piedici unor cauze care sunt importante atat pentru maghiari, cat si pentru romani.

Trecerile de frontiera deschise la granita celor doua state nu sunt doar simbolice, au si o insemnatate practica. Aduc mai aproape comunitatile care traiesc la granita celor doua state, respective inlesneste viata de zi cu zi a celor care traiesc acolo.

Vetoul deschiderii unei noi treceri de frontiera nu inseamna altceva decat impiedicarea intentionata a aproprierii celor doua natiuni. Guvernul Ungariei ramane in continuare angajat in dezvoltarea relatiilor bilaterale, deoarece aceasta este si interesul maghiarilor care traiesc in Transilvania si in Tinutul Secuiesc!”, a scris Szijjarto  pe Facebook.

Presedintele Klaus Iohannis a trimis Curtii Constitutionale, vineri, o sesizare de neconstitutionalitate asupra unei legi prin care Guvernul sa inceapa tratativele diplomatice pentru incheierea unui acord cu Republica Ungaria privind deschiderea punctului international de trecere a frontierei Beba Veche (Romania) – Kubekhaza (Ungaria), seful statului apreciind ca „initiativa declansarii negocierilor in vederea incheierii unui tratat international in numele Romaniei apartine in mod exclusiv puterii executive” si, ca atare, nu poate fi stabilita prin lege.

„Prin legea criticata, Parlamentul limiteaza libertatea Guvernului in a-si manifesta vointa cu privire la o anumita problema de politica externa. Astfel, Guvernul este obligat sa-si exercite o anumita atributie in conditiile fixate de Parlament, in sensul declansarii/initierii unei actiuni juridice sub forma unor discutii oficiale, adica a unor negocieri, purtate cu scopul incheierii in viitor a unui acord separat cu Republica Ungaria care sa priveasca deschiderea unui punct de trecere a frontierei de stat”, conform sesizarii transmise de Administratia Prezidentiala.

Se mentioneaza ca potrivit art. 3 alin. (4) lit. a) din Conventia din 27 aprilie 2004 intre Romania si Republica Ungara privind controlul traficului de frontiera rutier si feroviar, guvernele statelor contractante reglementeaza prin acord separat infiintarea sau desfiintarea punctului de trecere a frontierei de stat, orarul de functionare, caracterul traficului si modificarea acestuia.

„Prin urmare, in conformitate cu dispozitiile acestei Conventii, cele doua parti semnatare pot incheia, daca se impune, o intelegere bilaterala, sub forma unui Acord la nivel de guvern, al carui obiect sa il constituie, dupa caz, infiintarea/desfiintarea punctelor de trecere a frontierei de stat dintre cele doua tari. Or, art. 4 alin. (1) din Legea nr. 590/2003 stabileste ca, pentru aprobarea initierii negocierilor unui tratat la nivel guvernamental, respectiv la nivel departamental, ministerul sau autoritatea administratiei publice centrale care indeplineste conditiile prevazute la art. 2 alin. (1) din aceasta lege, in competentele caruia sau careia se afla domeniul principal reglementat prin tratat, denumit/denumita in continuare institutie initiatoare, elaboreaza un memorandum, care va fi avizat intotdeauna de catre Ministerul Afacerilor Externe, precum si de catre toate ministerele in competentele carora se afla, din punct de vedere substantial, celelalte domenii reglementate prin tratat si care se inainteaza spre aprobare Guvernului Romaniei, acordata prin semnatura prim-ministrului. De aceea, este evident ca initierea negocierilor este o operatiune juridica ce se circumscrie domeniului de reglementare a actelor cu caracter infralegal”, prevede documentul.

Este invocat de asemenea art. 9 alin. (1) din OUG nr. 105/2001, conform caruia deschiderea de noi puncte de trecere sau inchiderea temporara ori definitiva a celor existente se face prin hotarare a Guvernului. Totodata, conform art. 102 alin. (1) din Constitutie, Guvernul, potrivit programului sau de guvernare acceptat de Parlament, asigura realizarea politicii interne si externe a tarii si exercita conducerea generala a administratiei publice.

„In ceea ce priveste domeniul politicii externe, Constitutia Romaniei stabileste la art. 91 alin. (1) ca Parlamentul are atributia de a ratifica prin lege tratatele internationale incheiate de presedintele Romaniei in numele Romaniei si negociate de Guvern, iar pentru celelalte categorii de tratate si acorduri internationale, Legea fundamentala prevede ca acestea se incheie, se aproba sau se ratifica potrivit procedurii stabilite prin lege”, se mentioneaza in sesizare.

Administratia Prezidentiala adauga ca, in ce priveste rolul Guvernului in politica externa, jurisprudenta Curtii Constitutionale s-a pronuntat in sensul ca „in politica externa este unul mai degraba tehnic, el trebuind sa urmeze si sa indeplineasca obligatiile la care Romania s-a angajat” la nivel de stat.

„In ceea ce priveste cadrul legal ce consfinteste infiintarea sau desfiintarea punctelor de trecere a frontierei de stat dintre Romania si Republica Ungaria, precizam ca presedintele Romaniei, prin Decretul nr. 368/2005, a supus spre ratificare Parlamentului Conventia dintre Romania si Republica Ungara privind controlul traficului de frontiera rutier si feroviar, semnata la Bucuresti la 27 aprilie 2004, iar Parlamentul a aprobat, prin Legea nr. 191/2005, ratificarea acestei Conventii. Drept urmare, prin emiterea decretului sus-mentionat si avand in vedere dispozitiile art. 3 alin. (4) din intelegerea bilaterala, presedintele a stabilit cadrul necesar derularii politicii externe in materia frontierei de stat cu Ungaria, in virtutea caruia orice modificare referitoare la punctele de trecere a frontierei dintre cele doua state vecine se poate face numai prin acord la nivel de Guvern”, mentioneaza aceeasi sursa.

Camera Deputatilor a adoptat, pe 27 mai, proiectul de lege care prevede inceperea de catre Guvern a tratativelor diplomatice pentru incheierea unui acord cu Republica Ungaria privind deschiderea punctului international de trecere a frontierei Beba Veche (Romania) – Kubekhaza (Ungaria).

Proiectul, initiat de parlamentari de la PSD si minoritati, a fost adoptat cu 306 voturi ”pentru”, unul ”impotriva” si 2 abtineri.

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Share
Published by
Lavinia Popa

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

o lună ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

o lună ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

o lună ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

o lună ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

o lună ago