Presedintele Klaus Iohannis a avut luni, incepand cu ora 12,00, la Palatul Cotroceni, o sedinta de evaluare a masurilor de gestionare a epidemiei COVID-19 cu premierul si cu membri ai Guvernului.
Principalele declaratii:
Sedinta de bilant intermediar. Am dorit sa tragem primele concluzii, cum au fost puse in practica masurile dispuse prin decret si prin ordonantele militare
In comparatie cu alte tari, cresterea numarului persoanelor afectate de epidemia nu a fost atat de mare precum in Italia sau Spania. Evident, acest lucru vine datorita masurilor pe care le-am luat din timp
Nu este momentul sa ne relaxam, sa nu respectam indicatiile autoritatile. Daca le respectam, este posibil sa nu avem o crestere atat de mare
Nu suntem inca la varful epidemiei, in niciun caz nu este momentul sa ne relaxam
O veste buna. La inceput se stie ca a fost un pic complicat de procurat materiale de protectie. Avem primele rezultate semnificative ale masurilor luate de guvern, primim in aceasta saptamana 2,5 milioane pentru medici, 5 milioane de masti pentru fortele de ordine, 8 milioane de masti pentru populatie. Vor veni 500.000 de combinezoane pentru medici
Va fi nevoie de prelungirea starii de urgenta. Am cerut guvernului sa vina cu propuneri pentru a fi incluse in decret, in cursul acestei saptamani voi elabora textul iar decretul va fi emis saptamana viitoare, pentru prelungirea starii de urgenta cu inca o luna
Rectificarea bugetara – Prin aceasta epidemie avem o criza care nu e doar una de sanatate, ci este o criza care afecteaza intreaga economie
Va fi nevoie sa se declare o crestere probabil semnificativa a deficitului bugetar
E nevoie de bani mai multi pentru sanatate, pentru somaj
Vom avea o situatie complicata a bugetului, insa e clar ca aceasta complicatie nu se rezolva de la sine
Guvernul va trebui sa faca o analiza si sa nu ne limitam doar la o rectificare cu cateva schimbari, ci va fi nevoie sa se reevalueze veniturile in scadere dar si cheltuielile pe intregul an
Va fi nevoie de reevaluarea tuturor cheltuielilor din banul public
La intalnire au participat premierul Ludovic Orban, ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Apararii, Nicolae Ciuca, ministrul Economiei, Virgil Popescu, ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, si seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat.
Declaratia integrala
Tocmai am finalizat o sedinta de bilant intermediar, am finalizat o sedinta de bilant intermediar, i-as spune, la care a participat premierul Ludovic Orban si mai multi ministri din Guvernul Romaniei. Am dorit impreuna sa tragem primele concluzii, sa vedem cum au fost puse in practica masurile decise prin decret si prin ordonantele militare. Am evaluat impactul acestor masuri si cum trebuie conduse lucrurile in urmatoarele saptamani.
O prima concluzie ar fi ca in comparatie cu alte tari cresterea numarului de persoane afectate de epidemie nu a fost asa mare cum am observat, de exemplu, in tari unde avem multi romani – ma gandesc la Italia, la Spania. Acest lucru, evident, vine din faptul ca noi din timp am luat masuri foarte ferme. Insa trebuie sa va avertizez foarte clar: Nu este momentul sa ne relaxam; in niciun caz nu este momentul sa nu mai respectam indicatiile autoritatilor. Toti expertii, toti medicii ne spun ca evolutia epidemiei in continuare depinde de felul in care respectam indicatiile autoritatilor. Daca respectam indicatiile – evitam contactul si asa mai departe -, este posibil sa nu avem o crestere foarte mare. Daca nu le respectam, este posibil sa ajungem in scenarii cum le-am vazut, din pacate, in tarile pe care tocmai le-am mentionat.
Asadar, este clar: Nu suntem inca la varful epidemiei. In niciun caz nu este momentul sa ne relaxam. Sa fim atenti, sa nu fim panicati si sa respectam indicatiile autoritatilor.
O veste buna: La inceput, se stie ca a fost un pic complicat de procurat materiale de protectie – masti, combinezoane, ventilatoare. Iata ca avem deja primele rezultate semnificative ale masurilor luate de Guvern. In acest fel, primim inca in aceasta saptamana 2,5 milioane de masti pentru medici, aproximativ 5 milioane de masti de protectie pentru fortele de ordine – jandarmi, politisti -, aproximativ 8 milioane de masti care vor ajunge la populatie.
Vor veni in zilele imediat urmatoare aproximativ 500.000 de combinezoane de protectie pentru medici si personalul medical. Iata ca sunt lucruri care se misca.
Insa, tragand linie si adunand, am ajuns la concluzia ca va fi nevoie de prelungirea starii de urgenta. In acest fel, am solicitat guvernului sa vina cu propuneri pentru a fi incluse in acest decret, in cursul acestei saptamani vom elabora textul decretului si la inceputul saptamanii viitoare voi emite un nou decret, care va prelungi starea de urgenta cu inca o luna de zile. Aceasta perioada este absolut necesara pentru a tine lucrurile, pentru a tine evolutia epidemiei sub control.
Am avut o discutie legata de felul in care Romania isi arata solidaritatea fata de altii si pot sa va spun ca am decis impreuna ca Romania sa trimita o echipa de medici si asistenti medicali in Italia. Ei vor merge acolo, in zona Milano, vor pleca cel tarziu maine – o echipa formata din 11 medici si sase asistenti medicali.
Am discutat o chestiune extrem de importanta in a doua parte a sedintei, mai exact pregatirea pentru rectificarea bugetara. Aici lucrurile stau foarte serios si nu pot sa nu spun cateva lucruri.
Prin aceasta epidemie, avem o criza care nu este, din pacate, doar o criza de sanatate publica, ci este o criza care afecteaza intreaga economie, care va afecta bugetul. Va fi nevoie sa se declare o crestere, probabil semnificativa, a deficitului bugetar. Este nevoie de bani mai multi, pe de alta parte, in sectorul de sanatate publica. Este nevoie de bani destul de multi pe partea de asistenta sociala, somajul tehnic, somajul. Toate trebuie platite.
In acest fel, vom avea o situatie complicata a bugetului. Insa este clar ca aceasta complicatie nu se rezolva de la sine si va trebui Guvernul sa faca o analiza cuprinzatoare si sa nu ne limitam doar la o rectificare a bugetului care prevede cateva schimbari pe urmatoarele luni de zile, ci va fi nevoie sa se reevalueze si veniturile, care sunt in scadere, dar si cheltuielile pe intregul an fiscal, cheltuieli care sunt in crestere, si in acest fel va fi nevoie de reevaluarea tuturor cheltuielilor care se fac din banul public.
Am mentionat numarul mare de masti, de materiale de protectie, care vin in Romania. Si trebuie sa stiti ca aici nu au lucrat numai autoritatile statului. Au fost cateva firme private care s-au implicat si dati-mi voie sa-i felicit pe cei care au inteles ca, intr-o perioada dificila, nu numai autoritatile statului trebuie sa se implice pentru tara, ci si firmele private. Si sunt deja destul de multi care au facut-o. Ii felicit si sper sa continue.
In final, dragi romani, repet: respectati masurile dispuse de autoritati! Respectati izolarea! Nu va intalniti!
Nu iesiti din casa decat atunci cand aveti o problema de rezolvat, cand mergeti la serviciu, cand mergeti sa cumparati alimente!
Evitati orice contact fizic cu oricine, este foarte important! Boala se raspandeste de la om la om. Nu dati mana, nu va imbratisati, stati la distanta fata de alte persoane!
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…