Comisia Europeana a lansat o noua ancheta impotriva TikTok: „Indicii serioase ca actori straini au intervenit in alegerile prezidentiale din Romania prin utilizarea TikTok”
Comisia Europeana a anuntat, marti, ca initiaza proceduri oficiale impotriva TikTok cu privire la riscurile electorale in temeiul Actului legislativ privind serviciile digitale.
Comunicatul oficial al Comisiei Europene
Astazi, 17 decembrie, Comisia a initiat proceduri oficiale impotriva TikTok pentru o presupusa incalcare a Legii privind serviciile digitale (DSA) in legatura cu obligatia TikTok de a evalua si a atenua in mod corespunzator riscurile sistemice legate de integritatea alegerilor, in special in contextul recentelor alegeri prezidentiale din Romania din 24 noiembrie.
Presedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a declarat: „Trebuie sa ne protejam democratiile de orice fel de ingerinta straina. Ori de cate ori suspectam o astfel de ingerinta, in special in timpul alegerilor, trebuie sa actionam rapid si ferm. In urma unor indicii serioase ca actori straini au intervenit in alegerile prezidentiale din Romania prin utilizarea TikTok, investigam acum cu atentie daca TikTok a incalcat Legea privind serviciile digitale prin faptul ca nu a abordat astfel de riscuri. Ar trebui sa fie foarte clar ca, in UE, toate platformele online, inclusiv TikTok, trebuie sa fie trase la raspundere.”
Lucrarile se vor axa pe gestionarea riscurilor la adresa alegerilor sau a discursului civic, legate de urmatoarele domenii:
- sistemele de recomandare ale TikTok, in special riscurile legate de manipularea neautentica coordonata sau de exploatarea automatizata a serviciului.
- politicile TikTok privind reclamele politice si continutul politic platit.
In ceea ce priveste ambele elemente, una dintre suspiciunile pe care Comisia urmeaza sa le investigheze este daca TikTok a atenuat cu diligenta riscurile pe care le prezinta aspectele regionale si lingvistice specifice ale alegerilor nationale.
In cazul in care suspiciunile Comisiei se dovedesc a fi corecte, aceste deficiente ar constitui incalcari ale articolului 34 alineatele (1) si (2) si ale articolului 35 alineatul (1) din Regulamentul privind serviciile digitale. Comisia va efectua acum cu prioritate o investigatie aprofundata. Deschiderea procedurii oficiale nu aduce atingere rezultatului acesteia.
Aceasta decizie de deschidere a unei investigatii ia in considerare informatiile primite din rapoartele declasificate ale serviciilor de informatii de catre autoritatile romane, precum si rapoartele tertilor. Investigatia urmeaza, de asemenea, analiza rapoartelor de evaluare a riscurilor prezentate de TikTok in 2023 si 2024, raspunsurile la solicitarile de informatii ale Comisiei si documentele interne furnizate de TikTok.
Coimisiun na Mean, coordonatorul serviciilor digitale pentru Irlanda, a fost asociat la investigatia Comisiei si va contribui cu expertiza si analiza sa la acest caz. Irlanda este tara de stabilire a TikTok in UE.
Etapele urmatoare
Dupa initierea oficiala a procedurilor, Comisia va continua sa colecteze probe, de exemplu prin trimiterea de cereri suplimentare de informatii, prin desfasurarea de actiuni de monitorizare, interviuri, inspectii si prin solicitarea accesului la algoritmi. Astfel de solicitari de informatii pot impune TikTok sa furnizeze date si documente pe care a fost obligata sa le pastreze pe baza ordinului de pastrare impus de Comisie la 5 decembrie.
Initierea procedurilor oficiale imputerniceste Comisia sa ia masuri suplimentare de asigurare a respectarii legislatiei, cum ar fi masuri provizorii si decizii de neconformitate. De asemenea, Comisia este imputernicita sa accepte orice angajament asumat de TikTok de a remedia aspectele care fac obiectul procedurii.
Actul legislativ privind serviciile digitale nu stabileste niciun termen legal pentru incetarea procedurilor oficiale. Durata unei investigatii aprofundate depinde de mai multi factori, inclusiv de complexitatea cazului, de masura in care societatea in cauza coopereaza cu Comisia si de exercitarea dreptului la aparare.
In plus, initierea unei proceduri oficiale nu aduce atingere niciunei alte proceduri pe care Comisia ar putea decide sa o initieze in temeiul altor dispozitii ale Actului legislativ privind serviciile digitale.
Contextul
La 5 decembrie 2024, Comisia a emis un ordin de pastrare catre TikTok, ordonand platformei sa inghete si sa pastreze datele legate de riscurile sistemice reale sau previzibile pe care serviciul sau le-ar putea prezenta asupra proceselor electorale si a discursului civic din UE. Acest ordin de pastrare se refera la alegerile nationale din Uniunea Europeana care au loc intre 24 noiembrie 2024 si 31 martie 2025.
Aceasta este a treia ancheta pe care Comisia a lansat-o impotriva TikTok, in urma anchetei in curs deschise la 19 februarie 2024 si a anchetei incheiate cu angajamente in august 2024.
La 30 aprilie 2024, Comisia a lansat un instrument pentru avertizorii de integritate pentru Actul legislativ privind serviciile digitale. Instrumentul DSA pentru avertizorii de integritate ofera persoanelor care detin informatii privilegiate o modalitate sigura si protejata de confidentialitate de a partaja informatii anonime sau atribuite Comisiei Europene cu privire la practici daunatoare transmise de platformele online foarte mari si de platformele online foarte mari.