„Democratie” la Moscova. A fost exclus din cursa prezidentiala singurul contracandidat mai de soi al lui Vladimir Putin, Boris Nadejdin. Zeci de mii de oameni au stat la cozi pentru a-l sustine cu semnaturi

externe

Kremlin

Autoritatile ruse i-au interzis singurului militant anti-razboi din campania prezidentiala sa candideze impotriva lui Vladimir Putin la alegerile de luna viitoare, anunta agentiile de stiri din intreaga lume.

Boris Nadejdin a devenit un fenomen neasteptat in politica rusa, dand batai de cap Kremlinului in timp ce orchestreaza obtinerea unui al cincilea mandat pentru Putin la alegerile prezidentiale din 15-17 martie.

Joi, Nadejdin a scris pe Telegram ca a fost exclus din cursa. El a declarat ca va face apel la Curtea Suprema a tarii.

Cu mult timp in urma, Nadejdin a indeplinit un singur mandat de deputat in Duma de Stat intre 2000 si 2003, iar de atunci este cunoscut pentru participarea la numeroase alegeri regionale.

In prezent, el este membru al consiliului municipal din Dolgoprudny, un orasel situat la nord de Moscova, unde se afla faimosul Institut de Fizica si Tehnologie din Moscova. La 23 decembrie, la doua luni dupa ce a anuntat ca va candida la presedintie, s-a alaturat micului partid politic liberal „Initiativa civica”, care l-a sustinut in aceeasi zi.

Sistemul electoral rusesc permite partidelor politice reprezentate in Duma de Stat sa sustina candidati fara alte cerinte. Cei care nu sunt reprezentati in parlament trebuie sa stranga 100.000 de semnaturi din cel putin 40 de regiuni, cu cel mult 2.500 de semnaturi in fiecare dintre ele, in sprijinul candidatilor lor, iar cei care isi depun candidatura fara a fi sustinuti de vreun partid inregistrat trebuie sa prezinte 300.000 de semnaturi.

Nadejdin a inceput campania la sfarsitul lunii decembrie 2023 si aproximativ 20 de zile mai tarziu avea aproape 50.000 de semnatari, dar in acest timp doua stiri au influentat desfasurarea campaniei sale. Pe de o parte, un alt candidat aparent independent care se opunea si el razboiului din Ucraina, Ekaterina Duntsova, fost deputat local din regiunea Tver, nu a fost lasata nici macar sa stranga semnaturile cetatenilor, ceea ce l-a facut pe Nadejdin singurul „candidat anti-razboi”. Pe de alta parte, mai multi activisti din opozitie, inclusiv Alexei Navalnii, care il criticau cu inversunare pe presedintele rus Vladimir Putin, au inceput brusc sa il sustina pe Nadejdin.

Dupa 20 ianuarie, in multe orase din Rusia, oamenii au inceput sa stea la coada pentru a semna listele lui Nadejdin, pe care le sustineau si emigrantii rusi. Toate acestea au devenit un motiv puternic de ingrijorare pentru Kremlin. De fapt, internetul a fost inundat de fotografii cu multimi de oameni care asteptau sa semneze listele lui Nadejdin, in timp ce punctele de colectare a semnaturilor pentru presedintele Putin au ramas aproape goale pe tot parcursul lunii ianuarie (trebuie sa remarcam ca activistii de campanie ai lui Putin au sustinut ca au colectat deja 2,5 milioane de semnaturi in toata tara, desi nimeni nu i-a vazut la lucru).

Ca urmare, pragul de 100.000 de semnaturi pentru Nadejdin a fost atins pe 23 ianuarie, iar aproximativ 200.000 de semnatari erau pregatiti pana la termenul limita de 31 ianuarie. La inceputul lui februarie, Nadejdin a depus 105.000 de semnaturi la Comisia Electorala Centrala, care insa i-a invalidat astazi, oficial, candidatura. Dupa verificarea a doar 60.000 de semnaturi, membrii Comisiei au declarat ca 9.147 dintre acestea ar fi fost false si, conform legii, s-a depasit pragul de 5% semnaturi incerte observate.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: