Cele trei legi ale Justitiei – legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, legea 304/2004 privind organizarea judiciara si legea 317/2004 privind organizarea si functionarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) – vor intra luni in plenul Senatului pentru votul final.
Senatorii au avut termen pana joi, ora 15.00, sa depuna amendamente la legile Justitiei, urmand ca luni, inainte de sedinta plenului Senatului, acestea sa fie dezbatute si votate in comisia speciala, condusa de deputatul PSD Florin Iordache.
Potrivit ordinii de zi, cele trei legi ale Justitiei ar urma sa fie votate la inceputul sedintei Senatului.
Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor a fost adoptata marti de plenul Camerei Deputatilor, cu 190 de voturi „pentru”, 98 de voturi „impotriva” si doua abtineri.
De asemenea, legea 304/2004 privind organizarea judiciara a fost adoptata cu 183 de voturi “pentru”, 91 de voturi „impotriva” si o abtinere, iar legea 317/2004 privind organizarea si functionarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a fost adoptata cu 189 de voturi “pentru”, 101 voturi “impotriva” si doua abtineri.
Comisia speciala care a modificat legile justitiei a dat marti raport de admitere pentru Legea 303/2004 privind statutul magistratilor si Legea 317/2004 privind functionarea si organizarea CSM. Printre cele mai importante modificari la cele doua legi se afla eliminarea presedintelui Romaniei din numirea conducerii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ). Cu o zi in urma, comisia condusa de Florin Iordache a dat raport de adoptare pentru modificarile aduse Legii 304/2004 privind organizarea judiciara, dupa ce unele articole au fost declarate neconstitutionale de catre Curtea Constitutionala (CCR).
Printre cele mai importante modificari la cele doua legi se afla eliminarea presedintelui Romaniei din numirea conducerii ICCJ si corelarea prevederii din legea 303/2004 cu legea 317/2004.
Presedintele Klaus Iohannis aanuntat ca are „mai multe optiuni” in ce priveste abordarea legilor justitiei.
„Am asteptari sa imbunatatim legile, pana cand sunt bune si satisfac nevoile societatii romanesti. (…) Intentionez, in momentul in care aceste legi ajung la mine, pentru ca niciuna nu a ajuns pana acum institutional la mine, sa fac o prima analiza, sa fac o declaratie publica de intentie si atunci o sa va spun un pic mai concret ce parere am despre anumite demersuri, despre anumite articole si ce voi face eu, in definitiv, cu aceste legi, fiindca in prima etapa am mai multe optiuni care pot fi luate in vizor”, a declarat Klaus Iohannis la Bruxelles.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…