externe

Boilerele pe gaz ar putea fi interzise in UE din 2029. Va fi permisa doar vanzarea pompelor de caldura

2029 ar trebui sa fie anul opririi definitive a vanzarii boilerelor pe gaz in toata Uniunea Europeana, scrie Corriere della Sera.

Proiectul de revizuire a Regulamentului 813/2013/UE aflat acum in discutie (in ultimul forum de consultare al Comisiei Europene a inregistrat opozitia clara a Italiei, dar si a unor tari din Est: Polonia, Slovacia, Romania, Cehia si Croatia) prevede – daca nu va fi modificat – standarde tehnico-productive foarte stricte, care exclud de fapt vanzarea de boilere pe gaz, inclusiv a celor alimentate cu gaze regenerabile. Acum, insa, se intrevede o relaxare, iar interdictia de introducere pe piata incepand din 2029 este ceva mai putin sigura.

La 27 aprilie, regulamentul privind proiectarea ecologica a fost discutat in cadrul unui forum de consultare al Comisiei Europene. Printre ipotezele care au aparut se numara cea a stabilirii unui prag minim de eficienta de 115% pentru boilere, o limita foarte dificil de atins cu tehnologiile actuale, care ar duce la excluderea unor tehnologii care utilizeaza si biogaz sau hidrogen.

Practic, daca pragul minim de eficienta sezoniera trece la 115%, singurele solutii ar ramane pompele de caldura. Dupa reuniunea din 27 aprilie, a fost deschisa o etapa de 8 saptamani pentru a permite partilor implicate sa trimita puncte de vedere Comisiei. Dintr-o data insa, Bruxelles a devansat urmatoarea reuniune la 12 iunie, deci inainte de expirarea celor 8 saptamani. Printre punctele de pe ordinea de zi se numara si cel referitor la interzicerea vanzarii de boilere pe gaz incepand cu septembrie 2029.

Indoielile Comisiei

Dupa cum am mentionat, proiectul de revizuire a regulamentului 813/2013/UE a starnit un val de proteste in unele tari, inclusiv in Italia, in timp ce o serie de organizatii neguvernamentale s-au pronuntat in favoarea lor, precum Eeb (Biroul european de mediu), ECOS (Coalitia de mediu privind standardul) si producatorii de pompe de caldura.

Cu toate acestea, indoielile ridicate ar putea determina Bruxelles-ul sa investigheze mai mult aceasta chestiune si poate sa-si revizuiasca pozitia care parea foarte clara la sfarsitul lunii aprilie. Practic, Comisia a remarcat ca in unele „situatii particulare s-ar putea sa nu existe o solutie tehnica pentru a inlocui boilerul cu una dintre alternativele disponibile”.

In cadrul reuniunii din 12 iunie, expertii vor trebui sa identifice aceste situatii particulare si, eventual, sa demonstreze ca noua lege va trebui sa prevada exceptii de la pragul de eficienta de 115%.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

2 luni ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

2 luni ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

2 luni ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

2 luni ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

2 luni ago