Bogdan Licu, terminat. AMASP scoate in evidenta ca Licu s-a autodenuntat: „A recunoscut nonsalant comiterii unei infractiuni”
AMASP, asociatie profesionala a procurorilor, solicita presedintelui Romaniei sa nu il numeasca in functia de prim-adjunct al procurorului general pe Bogdan Licu. AMASO scoate in evidenta ca Licu a dezvaluit abia acum apartenenta sa la masonerie.
„Avand in vedere interviul sustinut astazi in fata sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii de catre domnul procuror Bogdan Licu, pentru ocuparea functiei de adjunct al procurorului general al PICCJ, AMASP, asociatie profesionala a procurorilor semnaleaza faptul ca domnul procuror a sustinut public apartenenta la Masonerie fara a exista vreo mentiune, in perioada 2008-2012, in declaratia de interese faptul ca ar fi membru intr-o astfel de organizatie, conduita care constituie infractiunea de fals in declaratii.
In acest context, avand in vedere suspiciunile de plagiat si recunoasterea nonsalanta a comiterii unei infractiuni, chiar daca a intervenit prescriptia raspunderii penale, consideram ca functia pentru care candideaza este incompatibila cu actiunile concrete ale domnului procuror.
Avand in vedere ca nu exista infractiuni care sa fie compatibile cu functia de magistrat si ca domnul procuror Bogdan Licu s-a autodenuntat ca intre anii 2008 si 2012 a comis 4 infractiuni de fals in declaratii, desi raspunderea penala este prescrisa la aceasta data, dumnealui nu se mai bucura de buna reputatie ceruta de o functie de acest nivel in Ministerul Public.
In consecinta, solicitam public inspectiei judiciare sa declanseze verificari in cazul autodenuntului formulat astazi de procurorul Bogdan Licu in fata sectiei de procurori, existand suspiciuni de savarsire a abaterilor disciplinare prev la art. 99 lit a si b din legea 303/2004 modificata.
De asemenea, in mod public AMASP solicita presedintelui Romaniei sa nu il numeasca in functia de prim-adjunct al procurorului general pe domnul procuror Bogdan Licu deoarece acesta nu indeplineste criteriile legale de numire in ceea ce priveste buna reputatie, o astfel de actiune fiind de natura sa prejudicieze imaginea Ministerului Public si a sistemului judiciar
Totodata, consideram necesar ca cei 3 membri participanti la sedinta sectiei si care au acordat un vot favorabil numirii sa isi prezinte public argumentele pentru aceasta optiune, avand in vedere ca nu pot exista decat motive informale pentru numirea acestui candidat in functia amintita anterior”, arata AMASP.
Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ, luni, numirea lui Bogdan Licu in functia de prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Tot luni, Sectia a avizat pozitiv numirea Mariei Magdalena Militaru in functia de adjunct al procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si a Adrianei Denisa Cristodor – ca procuror-sef al Sectiei urmarire penala si criminalistica din cadrul PICCJ.
Conform procedurii, Consiliul Superior al Magistraturii acorda un aviz consultativ. Dupa obtinerea acestuia, Consiliul urmeaza sa inainteze propunerile presedintelui Klaus Iohannis.