Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anuntat luni ca PSD va boicota sedinta de investitura a Guvernului Orban 2 chiar si in cazul in care CCR va respinge sesizarea celor doi sefi ai Parlamentului privind desemnarea lui Ludovic Orban ca premier dupa adoptarea motiunii de cenzura.
Daca vine astazi decizia CCR, maine vom face Birou Permanent si vom hotari. Nu, si daca vine decizia CCR nu participam la plen. E o mascarada, nu putem participa la votul unui premier propus de un partid care a decis in forul intern ca nu voteaza premierul”, a declarat Marcel Ciolacu.
Ciolacu ar vrea ca si PSD sa intre la guvernare, intr-un guvern de uniune nationala.
„Cand am venit PSD cu aceasta propunere, de un guvern de uniune nationala pana la alegerile din noiembrie, refuzul presedintelui a fost destul de clar. PSD nu vota niciun guvern minoritar. Ma bucur ca avem cu totii o deductie logica (intrebat daca este de acord cu un guvern de uniune nationala – .n.red.). Astazi nu ne prezentam la vot, pentru ca este o mascarada”, a mai spus Ciolacu.
Curtea Constitutionala dezbate, luni, sesizarea referitoare la un conflict juridic de natura constitutionala intre presedinte si Parlament privind desemnarea liderului PNL Ludovic Orban in functia de premier.
Potrivit documentului semnat de presedintii celor doua camere ale Parlamentului, conflictul consta in „exercitarea in mod discretionar a atributiilor presedintelui, astfel cum acestea sunt reglementate de Constitutie, de desemnare, in data de 6 februarie, a candidatului Ludovic Orban la functia de prim-ministru”.
In sesizare se arata ca desemnarea lui Orban la functia de prim-ministru a fost facuta „cu incalcarea, in mod direct sau indirect principiilor sau dispozitiilor constitutionale”. In acest sens, ar fi fost incalcate: „principiul colaborarii loiale intre institutiile publice, derivat din art. 1 alin. (4); obligatia constitutionala de a veghea la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice, inscrisa in art. 80 alin. (2) teza I; obligatia constitutionala de a exercita functia de mediere intre puterile statului, inscrisa in art. 80 alin. (2) teza a II-a”, se sustine in sesizare.
„De asemenea, prin acest demers, Presedintele Romaniei a nesocotit si a deturnat de la scopul prevazut de legiuitorul constituant dispozitiile imperative inscrise in art. 114 alin. (2) din legea fundamentala, potrivit carora Guvernul este demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de 3 zile de la prezentarea proiectului de lege, a fost votata in conditiile art. 113. Nominalizandu-l drept premier pe Ludovic Orban, Presedintele Romaniei incalca vointa Parlamentului, care tocmai i-a retras increderea acestuia prin recenta motiune de cenzura. Respingand propunerea de premier formulata de o majoritate parlamentara, Presedintele Romaniei va declansa, astfel cum a declarat, un conflict juridic de natura constitutionala, impiedicand formarea unui Guvern, cu scopul declarat de a dizolva Parlamentul si de a ajunge la alegeri anticipate”, mai arata sesizarea.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…