Blamate pentru emisiile de metan, vacile ajuta la imbunatatirea biodiversitatii terenurilor, prin captarea carbonului in sol, spun cercetatorii din Marea Britanie
Este posibil ca vacile sa emita metan in atmosfera in ritmuri alarmante, dar noi date dezvaluie ca animalele pot juca un rol important in reinnoirea solului agricol, scrie The Guardian.
Cercetarile efectuate de Soil Association Exchange arata ca fermele mixte, formate din culturi arabile dar si din animale, datorita dejectiilor animalelor, au cu aproximativ o treime mai mult carbon stocat in sol decat cele care au doar culturi arabile.
Acest lucru are un efect asupra biodiversitatii: fermele mixte cu culturi arabile si animale sustin aproximativ 28 de specii de plante de pasune pe terenurile lor, in comparatie cu 25 in cazul fermelor exclusiv arabile si 22 in cazul fermelor exclusiv cu animale de lapte.
Joseph Gridley, director executiv al SAE, care a fost infiintat de Soil Association in 2021 pentru a sprijini si masura agricultura durabila, a declarat ca totusi este putin probabil ca acest carbon capturat in sol sa echilibreze cantitatile enorme de metan create de bovine. Animalele de ferma din intreaga lume creeaza aproximativ 14% din emisiile climatice induse de om.
Insa, „datele arata, fara echivoc, ca, daca aveti animale in ferma, aveti mai multe emisii, dar daca integrati animalele in sistem, se observa o imbunatatire in ceea ce priveste sanatatea solului, precum si in ceea ce priveste multe dintre masurile de biodiversitate.”
Solurile se degradeaza, chiar daca nu este inca clar cu cat anume. In 2015, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura a sustinut ca lumea mai are doar 60 de tipuri recolte, din cauza pierderii calitatii pamantului. Apoi, cercetatorii de la Universitatea Oxford si Our World In Data au declarat in 2021 ca exista o imagine mai complexa si ca, in timp ce 16% dintre soluri au o durata de viata preconizata de mai putin de 100 de ani, o treime sunt asteptate sa “traiasca” cel putin 5 000 de ani.
Departamentul pentru Mediu, Alimentatie si Afaceri Rurale din UK a investigat asa-numitele blocante de metan ca modalitate de a reduce emisiile animalelor. Adaugarea de substante precum uleiuri esentiale, probiotice si chiar alge marine in hrana vitelor poate reduce cantitatea de emisii generate de acestea.
Luna trecuta, organizatia Green Alliance a declarat ca hranirea cu “Bovaer”, un blocant al metanului, a unei treimi din vacile de lapte din Regatul Unit ar putea reduce emisiile tarii cu aproximativ 1%.
Cu toate acestea, acest lucru nu se intampla, a avertizat organizatia, deoarece fermierii nu sunt dispusi sa plateasca suplimentar pentru ceva, din care ei spun, ca nu beneficiaza cu nimic. Astfel, organizeaza pledeaza pentru ca blocarea metanului sa fie subventionata, pentru fermieri, la fel ca si alte programe de agricultura ecologica.