Cofondatorul Microsoft a publicat marti o scrisoare de sapte pagini – “Era inteligentei artificiale a inceput” – in care isi prezinta opiniile privind viitorul inteligentei artificiale. El a scris ca dezvoltarea IA este „la fel de fundamentala ca si crearea microprocesorului, a computerului personal, a internetului si a telefonului mobil”, scrie BusinessInsider.
Scrisoarea a fost data publicitatii in aceeasi zi in care Google a lansat chatbotul sau de inteligenta artificiala, Bard, care se alatura lui Bing de la Microsoft in cursa “inarmarii” cu inteligenta artificiala, si la o saptamana dupa ce OpenAI, creatorul ChatGPT, a anuntat mult asteptata evolutie a modelului sau de inteligenta artificiala, GPT-4.
Gates a vorbit despre entuziasmul sau fata de viitorul IA, si anume despre modul in care ar putea fi folosita ca asistent personal in educatie sau pentru a oferi sfaturi medicale persoanelor unde medicii nu sunt usor de accesat.
Miliardarul a recunoscut, de asemenea, in scrisoare, ingrijorarile legate de inteligenta artificiala, inclusiv riscul ca oamenii sa o foloseasca in mod abuziv, precum si posibilitatea unor inteligente artificiale superinteligente sau „puternice”, care ar putea „sa-si stabileasca propriile obiective” pe masura ce tehnologia IA se imbunatateste in timp.
In scrisoare, Gates a detaliat aceste idei discutand despre gandurile sale cu privire la modul in care IA poate fi folosita atat ca instrument pentru a imbunatati productivitatea oamenilor, cat si pentru a contribui la echilibrarea inegalitatilor globale – la locul de munca, in domeniul sanatatii si al educatiei.
‘Un asistent personal disponibil pentru a va ajuta cu diverse sarcini’
Gates scrie despre modul in care AI ar putea fi folosita in forta de munca ca „asistent personal digital” pentru a imbunatati productivitatea angajatilor – o idee despre care a vorbit anterior in februarie. IA, integrata in instrumente digitale de lucru precum Microsoft Office, ar putea ajuta la gestionarea si redactarea e-mailurilor, a scris Gates. El a spus ca acesti „agenti personali” generati de IA – dotati cu cunostinte si date vaste despre compania si industria lor – ar putea, de asemenea, sa fie folositi ca resurse cu care angajatii sa comunice.
„Pe masura ce puterea de calcul devine mai ieftina, abilitatea GPT de a exprima idei va fi din ce in ce mare”, a scris el.
Un ajutor digital care sa preia munca grea pentru lucratorii din domeniul sanatatii
In sectorul sanatatii, Gates a scris ca IA ar putea elibera lucratorii din domeniul sanatatii de anumite sarcini, inclusiv depunerea cererilor de asigurare, completarea documentelor si redactarea notelor de vizita la medic.
Gates a scris ca, in cazul tarilor sarace, unde „multi oameni nu ajung niciodata la un medic”, IA ar putea permite lucratorilor din domeniul sanatatii sa fie mai productivi cu pacientii pe care ii vad. Este posibil ca inteligenta artificiala sa ajute si la tratarea pacientilor care locuiesc in zone unde nu exista unitati sanitare, a mai scris Gates.
Inteligenta artificiala este deja utilizata in domeniul sanatatii pentru a analiza datele medicale si pentru a concepe medicamente, a scris Gates, dar urmatorul val de instrumente de inteligenta artificiala ar putea ajuta la prezicerea efectelor secundare ale medicamentelor si la calcularea nivelurilor de dozare.
In ceea ce priveste culturile agricole si cresterea animalelor din tarile sarace, Gates a scris ca inteligenta artificiala ar putea ajuta la conceperea de seminte adaptate la climatul local si la dezvoltarea de vaccinuri pentru animale – evolutii care ar putea fi importante „pe masura ce conditiile meteorologice extreme si schimbarile climatice exercita o presiune si mai mare asupra fermierilor din tarile cu venituri mici”.
Profesorii nu vor disparea – dar vor trebui sa se adapteze
Gates a prezis ca inteligenta artificiala ar putea transforma educatia in urmatorii cinci pana la zece ani, prin furnizarea de continut adaptat la stilul de invatare al elevului si prin invatarea a ceea ce ii motiveaza pe fiecare elev in parte.
Inteligenta artificiala ar putea, de asemenea, sa ii ajute pe profesori sa planifice cursurile si sa evalueze gradul de intelegere al elevilor cu privire la subiectele abordate in clasa.
„Chiar si dupa ce tehnologia va fi perfectionata, invatarea va depinde in continuare de relatiile excelente dintre elevi si profesori”, se arata in scrisoare. „Aceasta va imbunatati – dar nu va inlocui niciodata – munca pe care elevii si profesorii o fac impreuna in clasa”.
Gates a scris ca inteligenta artificiala va trebui, de asemenea, sa fie accesibila in egala masura scolilor cu venituri mici din SUA si din intreaga lume „pentru ca elevii din gospodariile cu venituri mici sa nu fie lasati in urma”.
Profesorii vor trebui, de asemenea, sa se adapteze la elevii care folosesc noi tehnologii in clasa, cum ar fi GPT. Gates a dat exemplul profesorilor care le permit elevilor sa foloseasca GPT pentru a scrie o prima versiune a unui eseu, pe care apoi vor trebui sa il personalizeze in versiunile ulterioare.
„Pentru a profita la maximum de aceasta noua tehnologie remarcabila, va trebui atat sa ne protejam impotriva riscurilor, cat si sa raspandim beneficiile la cat mai multi oameni”, a scris Gates.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…