Bijuteriile in valoare de 113 milioane de euro furate din „Seiful Verde” din Germania si recuperate, expuse din nou
La aproape cinci ani dupa ce bijuterii in valoare de peste 100 de milioane de euro au fost furate dintr-un muzeu din estul Germaniei, vizitatorii pot admira din nou aproape toate piesele pretioase, potrivit Reuters.
In noiembrie 2019, hotii au furat mai multe piese care contineau peste 4.300 de diamante cu o valoare estimata la peste 113 milioane de euro de la muzeul Gruenes Gewoelbe (Seiful Verde) din Dresda, landul Saxonia, din estul Germaniei.
Politia a declarat ca majoritatea bijuteriilor furate din muzeul care gazduieste una dintre cele mai mari colectii de arta din Europa, au fost recuperate. Piesele care inca lipsesc includ un epolet pe care a fost montata o piatra pretioasa cunoscuta sub numele de Diamantul Alb de Dresda.
Incepand din aceasta saptamana, bijuteriile vor fi din nou expuse, in starea in care au fost recuperate in decembrie 2022, deoarece fac parte dintr-o procedura judiciara in desfasurare si sunt considerate inca proprietatea instantei.
„Exista anumite lucruri pe care probabil ca expertii le pot vedea; noi cu ochiul liber abia daca vedem daunele. Si acestea sunt in principal din cauza faptului ca fie au fost lovite in timpul furtului, fie depozitate necorespunzator de catre autori dupa comiterea acestuia”, a spus Marion Ackermann, director general al Muzeelor de Stat din Dresda.
In mai 2023, cinci barbati, membri ai aceleiasi familii, au fost condamnati la cativa ani dupa gratii pentru implicarea lor.
Furtul a fost o lectie amara despre securitatea muzeului, care inainte fusese considerat una dintre cele mai sigure cladiri din Europa, a declarat premierul landului Saxonia, Michael Kretschmer. „Am fost socati ca de fapt a fost posibil, dar am tras concluziile necesare”, a spus el marti.
Colectia furata din Dresda a fost asamblata in secolul al XVIII-lea de Augustus cel Puternic, elector al Saxoniei si mai tarziu rege al Poloniei, care a comandat bijuterii din ce in ce mai stralucitoare ca parte a rivalitatii sale cu regele Frantei Ludovic al XIV-lea.
Comorile au supravietuit bombardamentelor aliate din cel de-Al Doilea Razboi Mondial, doar pentru a fi transportate drept prada de razboi in Uniunea Sovietica. Au fost returnate la Dresda in 1958.