externe

BBC – Kievul s-a transformat intr-o fortareata: „Daca rusii vor incerca sa intre, va fi Stalingradul lor”

Batalia pentru capitala Ucrainei, Kiev, ar putea fi noul Stalingrad al Rusiei, a declarat un parlamentar ucrainean pentru BBC. BBC a realizat un reportaj la fata locului despre modul in care locuitorii capitalei se pregatesc de asaltul Rusiei.

Sviatoslav Iurah, cel mai tanar parlamentar ucrainean din istorie si fost consilier al presedintelui Zelensky, ajuta la apararea voluntara din Kiev. El a declarat pentru BBC  ca orasul s-a confruntat peste noapte cu un „baraj” de rachete si ca exista lupte continue la periferia orasului.

Dar el avertizeaza ca Rusia ar trebui sa se pregateasca pentru pierderi grele in cazul in care va lansa atacul asupra orasului. „Este un oras urias, cu milioane de locuitori, iar daca rusii vor incerca sa intre, vor avea o lupta destul de grea – acesta va fi Stalingradul lor, daca vor dori sa faca acest lucru”, spune el, referindu-se la cea mai sangeroasa batalie din cel de-al Doilea Razboi Mondial, in care au murit aproximativ 1,1 milioane de soldati sovietici si 800.000 de soldati nazisti germani si romani.

Batalia din 1942-43 a fost un punct de cotitura, oprind avansul nazist in Rusia. „Nimeni nu se va preda – va pot garanta cu siguranta acest lucru”, spune el.

El spune ca a coordonat aducerea de provizii, inclusiv saci de nisip, precum si discutiile cu diverse unitati ale armatei pentru a conduce „eficient” viitoarea batalie.

Orasul este in vizorul trupelor rusesti pregatite sa organizeze un asalt asupra capitalei ucrainene. Cand a inceput ofensiva rusa, in timp ce sirenele au rasunat pentru prima data in Kiev, unii oameni de aici s-au temut ca orasul ar putea cadea pana dupa-amiaza.

Au sosit rapoarte despre un convoi lung de blindate si arme grele care inaintau dinspre nord-vest. Analistii militari aveau o parere buna despre armata rusa. Aceasta, spuneau ei, fusese profesionalizata, avand o experienta nepretuita in perfectionarea armelor si in experimentarea oamenilor in razboiul din Siria.

Consensul cu privire la fortele armate ucrainene in prima zi a razboiului era ca acestea erau mult mai puternice decat in 2014, cand nu au putut impiedica Rusia sa cucereasca Crimeea si sa stabileasca doua enclave separatiste in estul Ucrainei. Rusia avea numarul si puterea de foc. Se spunea ca ucrainenii vor redescoperi adevarul unui aforism atribuit lui Stalin: „cantitatea are o calitate proprie”.

Primele doua saptamani de razboi au dovedit ca aceste previziuni au fost gresite. Rusii au gresit; ucrainenii au rezistat. In jurul Kievului, avansul rusesc s-a blocat. In sud, a fost o alta poveste. Au lucrat in mod constant pentru a deschide un coridor terestru intre Crimeea si enclavele Moscovei din estul Ucrainei.

Dar a fost clar inca de la inceput ca controlul asupra Kievului este crucial pentru a castiga argumente atat in politica, cat si pe campul de lupta. Cat timp guvernul presedintelui Volodimir Zelensky detine orasul, el poate spune ca nu este invins, iar presedintele Vladimir Putin de la Kremlin nu poate pretinde victoria.

Ultimele doua zile au fost luminoase si insorite, dupa mai bine de o saptamana de nori grosi. Asta inseamna ca satelitii au o vedere clara a miscarilor de la sol. Ultimele date arata ca convoiul rusesc de 65 de kilometri la nord-vest de Kiev se disperseaza si se reorganizeaza incet.

Luptele din jurul Kievului au fost concentrate in nord-vest si au continuat inca din prima dimineata, cand trupele rusesti aeropurtate au aterizat pe un aeroport de marfa in apropiere de Hostomel si Irpin, mici orase de navetisti despre care evacuatii spun ca sunt acum grav lovite. Se pare ca rusii incercau sa securizeze o zona de stationare pentru o incursiune in Kiev. Dar trupele ucrainene le-au oprit.

„In aproximativ o saptamana de cand ma aflu aici, ucrainenii si-au imbunatatit apararea fizica, care pe alocuri abia exista. Punctele de control care erau doar cateva blocuri de beton au devenit baricade. In tot orasul, oamenii au umplut si pozitionat saci de nisip. Metalurgistii din Kiev au fost ocupati. La intersectiile strategice si pe autostrazile cu doua benzi care ies din Kiev sunt pregatite obstacole antitanc din otel”, relateaza corespondentul BBC.

Kievul este un oras maret, cu bulevarde largi si largi, despartite de strazi mai inguste, adesea pavate cu pavele. Multe dintre cladiri au subsoluri si pivnite extinse. Luptele de strada pe aici, daca ar avea loc, ar putea dura luni de zile.

Orasul se intinde de-a lungul ambelor maluri ale Niprului, unul dintre cele mai mari rauri din Europa. Docurile si porturile de agrement sunt inca inghetate. Traversarea apei sub foc ar fi o intreprindere militara formidabila. Malul de pe malul vestic al raului, in apropierea cladirilor guvernamentale si a marilor catedrale, este abrupt si puternic impadurit. Aparatorii ar avea multe avantaje.

Dar traversarea Niprului s-ar putea sa nu fie pe agenda Rusiei pana cand aceasta nu va putea controla ambele maluri. O teorie este ca ofensiva blocata dinspre vest si nord-vest nu se datoreaza doar rezistentei ucrainene si a ceea ce pare a fi logistica prost gestionata a armatei ruse. O coloana care vine dinspre est s-a deplasat incet, iar generalii ar putea astepta ca aceasta sa o ajunga din urma.

Rusii au incercat joi sa deplaseze un regiment de tancuri in zonele estice ale Kievului. Acestea au fost lovite grav in timp ce se deplasau incet pe o autostrada in plina zi. Imaginile realizate cu drona au aratat ca tancurile erau grupate, facand din ele tinte usoare pentru artileria ucraineana sau pentru drone. A fost o alta gafa tactica a Moscovei.

Nu este clar daca Rusia planuieste sa incercuiasca Kievul sau sa incerce sa forteze o capitulare prin impingerea in centru cu blindate sustinute de infanterie. Alegerile nu sunt mari pentru ei. Atacurile directe au fost pana acum oprite. Inconjurarea unui oras mare ar putea necesita prea multi oameni.

O posibilitate este ca presedintele Putin se astepta la prabusirea rapida a unui guvern pe care l-a respins cu dispret ca fiind o colaborare nazista cu Occidentul. Cert este ca Putin si generalii sai reevalueaza, se regrupeaza si nu vor accepta infrangerea. Misiunea lui Putin a fost de a readuce Rusia la ceea ce el crede ca este locul sau de drept ca putere mondiala. Intr-o tara de marimea Ucrainei – doar Rusia insasi este mai mare in Europa – victoria de la Kiev este cea mai directa modalitate prin care el poate declara misiunea indeplinita.

Fara indoiala, fortele armate rusesti au functionat la jumatate de putere si la jumatate de viteza. Acest lucru se datoreaza in parte propriilor greseli si in parte pentru ca ucrainenii se dovedesc a fi adversari formidabili si agili. Atacurile blocate din jurul Kievului s-au transformat intr-un ragaz pentru aparatorii orasului, dandu-le timp sa sape pentru a imbunatati apararea care era rudimentara si, probabil, pentru a primi o parte din armele din ce in ce mai sofisticate pe care NATO le aduce in Ucraina.

O intrebare care ii framanta inconfortabil pe multi din Kiev este daca presedintele Putin va ajunge la concluzia ca a sosit momentul sa foloseasca cele mai letale arme conventionale din arsenalul Rusiei impotriva aparatorilor orasului. Pana acum, acest lucru nu s-a intamplat. Daca se va intampla, vor muri mult mai multi oameni si se vor produce pagube teribile.

Unii oameni de aici nu cred ca presedintele Putin va lovi Kievul cu ciocanul in modul in care au fost atacate orasele din estul si sudul Ucrainei. Ei sustin ca Putin va ezita sa distruga un oras vechi care a fost in centrul culturii, religiei si istoriei rusesti. Unii dintre aceiasi oameni cred, de asemenea, ca Rusia nu va invada.

Altii se tem ca, daca infanteria si blindatele rusesti sunt tinute in loc, Putin si generalii sai vor recurge la tacticile pe care le folosesc in Mariupol, in sud, incercand sa inconjoare orasul si sa franga vointa aparatorilor sai cu artilerie si atacuri aeriene. Este o metoda care a functionat bine pentru rusi in Siria si in anii 1990, cand a fost distrus Groznii, capitala republicii ruse separatiste Cecenia.

Urmatoarele cateva saptamani vor fi critice pentru viitorul Kievului si pentru razboiul mai larg privind viitorul Ucrainei. Daca Rusia nu-si poate reactiva atacul asupra capitalei, aparatorii acesteia vor creste in incredere, iar puterea si moralul fortelor rusesti, inclusiv al recrutilor, vor primi mai multe lovituri.

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Share
Published by
Lavinia Popa

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

o lună ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

o lună ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

o lună ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

o lună ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

o lună ago