Batalia pentru Bahmut: un soldat ucrainean a inregistrat un video din epicentrul razboiului – Video
La Bahmut se dau in continuare lupte aprige. Trupele rusesti continua sa puna presiune asupra aparatorilor ucraineni. Un soldat din Brigada Motrizata 93 „Kolodni Iar” a Fortelor Terestre Ucrainene a realizat o scurta inregistrare din orasul asediat Bahmut, scrie Glavcom.
„28 februarie, orasul Bahmut, orasul este in flacari, inamicul preseaza. Totul va fi pentru Ucraina!” – a spus el.
Aparatorii ucraineni continua sa apere orasul.
Intr-un subsol al unui bloc de locuinte din Bahmut, orasul care este unul dintre punctele cele mai fierbinti ale frontului din estul Ucrainei, un soldat ucrainean marturiseste ca nu stie cat timp vor mai putea camarazii sai sa apere acest oras in fata inaintarii trupelor ruse, scrie France Presse intr-un reportaj publica marti.
Trupele Moscovei incearca din vara trecuta sa cucereasca acest oras industrial, transformand Bahmutul in teatrul unor confruntari deosebit de sangeroase. Comandamentul militar ucrainean a recunoscut marti ca situatia acolo este „foarte dificila”.
In timp ce alti soldati incearca sa ramana optimisti, promitand, la fel ca presedintele lor Volodimir Zelenski, ca vor tine cat mai mult timp posibil orasul ce este astazi in mare parte distrus, un alt soldat, in varsta de 40 de ani si prezentat de AFP sub pseudonimul „Fox”, descrie o situatie care nu da multe sperante.
Potrivit acestuia din urma, trupele ucrainene care apara Bahmutul nu au destui soldati si nici munitii suficiente si se simt descurajate. „Toata lumea este deznadajduita”, remarca „Fox”.
El a vorbit cu reporterii AFP intr-o pivnita unde unitatea lui si-a instalat tabara. Asezat pe un pat, cu pistolul-mitraliera langa el, soldatul povesteste dificultatile de care se lovesc trupele ucrainene. „Somnul insuficient, frigul, ploaia, vremea mereu schimbatoare, bombardamentele permanente, asalturile constante ale infanteriei”, le enumera el.
Desi valoarea strategica a Bahmutului este contestata, controlul asupra acestui oras a devenit un simbol pentru ambele tabere, care au pierdut fiecare acolo un mare numar de oameni.
Potrivit lui „Fox”, este dificil de facut predictii, dar devine tot mai greu de rezistat in fata asalturilor si tirurilor de artilerie ale trupelor ruse. Aceasta in timp ce „noi nu simtim sprijinul artileriei noastre”, deplange soldatul ucrainean, care crede ca in cele din urma „Bahmut probabil va cadea” in mainile rusilor.
Alti soldati incearca totusi sa ramana optimisti, in pofida dificultatilor. „Daca ne simtim deznadajduiti, daca suntem apatici, nu vom invinge. Dar nici nu avem o dispozitie buna”, spune „Kad”, un servant de mortier in varsta de 44 de ani. „Nu am fugit. Am ramas toti aici”, insista el.
Unul dintre colegii sai, prezentat cu pseudonimul „Ded”, se declara chiar „total optimist”. Acest soldat in varsta de 45 de ani vrea nu doar ca trupele ucrainene sa reziste la Bahmut, ci si sa mearga pana la recucerirea Crimeei.
In schimb, „Fox” atrage atentia ca adversarul nu trebuie subestimat. „Ne batem impotriva unui agresor puternic” si, cu toate ca rusii „au suferit pierderi importante, ei au tras concluziile necesare si au schimbat strategia”, explica soldatul mai sceptic fata de unii colegi ai sai.
Desfasurarea bataliei dovedeste ca soldatii rusi nu sunt „idioti, alcoolici si drogati. (Trupele ruse) au oameni inteligenti, care stiu cum sa lupte. Ei gandesc si invata la fel ca noi”, mai remarca soldatul „Fox”.
Orasul Bahmut rezista inca, dar cu un „pret enorm” si „fiecare strada este acoperita cu sangele nostru”, spune mai departe acelasi soldat. El se abtine sa-si critice comandantii, insa marturiseste ca nu stie de ce trupele ucrainene inca mai lupta pentru a tine acest oras in pofida pierderilor suferite, fiind vorba in opinia sa probabil despre „o decizie politica”.
La un an de la inceputul invaziei ruse, acest soldat se declara fericit doar pentru ca mai este in viata. El spune in gluma ca inclusiv pisicile, care dupa legenda populara au noua vieti, il considera „norocos”.