Prezent in Polonia, Traian Basescu, a tinut un discurs, ca invitat principal, la conferinta „Situatia politica si economica in Europa Centrala si de Est” din cadrul Congresului PWP (Polska Wielki Projekt – Proiectul Polonia-Mare).
Evenimentul este organizat de Institutul Sobieski si de partidul de centru-dreapta „Lege si Dreptate” (PiS), condus de fostul prim-ministru Jaroslaw Kaczynski. Conferinta a prezentat publicului polonez experienta Romaniei, a Georgiei si a Letoniei. Presedintii Traian Basescu si Mihail Saakasvili au fost alesi in tarile lor impotriva unui establishment postcomunist/postsovietic ce parea de neinvins, precizeaza inliniedreapta.net.
Iata cateva dintre ideile expuse de Basescu, dupa cum a transmis corespondenta inliniedreapta.net de la Varsovia.
„Traian Basescu a impartasit gazdelor experienta sa ca presedinte care a contribuit decisiv la eforturile de decomunizare a Romaniei. A amintit ca Revolutia din 1989 a fost una sangeroasa, dupa cum si instalarea comunismului a avut loc cu violenta si varsare de sange, in timp ce tara era ocupata de Armata Rosie si comisarii sovietici dictau politica de la Bucuresti. (Basescu a adaugat, razand, ca acum comisarii vin de la Bruxelles, dar ca acestia sunt democrati…)
In 1989, au venit la putere comunisti din esaloanele doi si trei ale partidului comunist, care considerau ca Ceausescu a deviat doar de la linia partidului. Nu au intentionat sa faca schimbari, ci sa revina la ceea ce credeau ei ca era linia corecta, sau convenabila pentru ei.
In perioada 1996-2000 a existat o incercare de schimbare a acestei orientari a tarii, odata cu venirea la conducerea tarii a unor politicieni orientati catre Europa si valorile sale. Intentiile nu au putut fi concretizate deoarece liderii politici de atunci au fost sabotati de oamenii din structurile comuniste, care inca mai dominau toate institutiile statului.
Traian Basescu a adaugat ca, in 2004, la inceputul primului sau mandat, a decis sa izoleze justitia de influenta politica. Judecatorii si procurorii au trecut un prag psihologic atunci cand au inteles ca sunt independenti si ca nu trebuie sa se mai teama de presiunile politice. Lupta impotriva coruptiei a fost, de fapt, una din componentele esentiale ale decomunizarii. Pana acum, pentru fapte de coruptie au fost condamnati un prim ministru, cativa ministri, aproximativ treizeci de parlamentari, ca si proprietari influenti de trusturi media legati de vechile structuri, a precizat fostul presedinte.
In incheiere, Traian Basescu a evocat si colaborarea foarte buna pe care a avut-o cu presedintele Lech Kaczynski, amintind de eforturile pe care ambii presedinti le faceau pentru a le explica liderilor occidentali cat este de real pericolul rus. Datorita faptului ca avertismentele lor nu au fost luate in serios, europenii au fost luati prin surprindere si acum le este greu sa reactioneze la revenirea Rusiei la o politica agresiva si sfidatoare. Prin urmare, pentru tari ca Romania sau Polonia, cel mai important aliat raman SUA, care este singura sursa de securitate pentru fostele tari din blocul sovietic, a adaugat Traian Basescu.
Discursul fostului presedinte a fost intrerupt de mai multe ori de aplauzele participantilor, reactie destul de rar intalnita la reuniunile politice si intelectuale poloneze”, a povestit Anca Cernea.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…