Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat vineri seara, la un post de televiziune, in contextul deciziei luate de Curtea Constitutionala in cazul Kovesi, ca procurorii vor ramane, si in continuare, independenti, fiind subordonati ierarhic doar procurorului de rang superior.
„Nu se schimba nimic in modul de functionare al procurorilor. Procurorii raman, in continuare, sa fie independenti, ei sunt subordonati ierarhic procurorului de rang superior, dar nu ministrului. Ministrul (Justitiei, n.r.) nu poate interveni in niciun fel – nici pana acum, nici de acum inainte, in dosarele pe care ei le instrumenteaza. Deci, in aceasta privinta nu exista niciun fel de ingerinta a vreunui factor politic. Daca un procuror considera ca cineva i-a dat un ordin, sa spunem ministrul – care nu are voie sa dea ordine – daca cineva are o ingerinta in dosarul lui, el (procurorul, n.r.) se poate adresa sectiei de procurori de la Consiliul Superior al Magistraturii, care este garantul independentei justitiei”, a spus presedintele Senatului, invitat la o emisiune a postului Digi 24.
In urma cu doar sase luni, acelasi Tariceanu sustinea ca nu exista „independenta procurorilor” si ii batjocorea pe cei care sustin altfel.
Intr-o declaratie in Parlament, in decembrie 2017, Tariceanu a spus ca „de mai bine de 10 ani, procurorii, cu precadere cei de la DNA, dar nu exclusiv, si-au arogat o calitate pe care Constitutia nu le-o incredinteaza si anume independenta”.
„Pana a fi pe atat de curajoase pe cat unii dintre noi am sperat, aceste modificari (ale legilor justitiei) si completari au darul de a pune ordine intr-o serie de texte normative ce au fost folosite de procurori ca pretexte pentru consolidarea unei zone de putere deopotriva institutionala si personala ce nu este prevazuta in Constitutie si nici nu este compatibila cu un regim democratic.
De mai bine de 10 ani, procurorii, cu precadere cei de la DNA, dar nu exclusiv, si-au arogat o calitate pe care Constitutia nu le-o incredinteaza si anume independenta. Potrivit legii fundamentale, judecatorii sunt cei care trebuie sa se bucure de independenta, in timp ce procurorilor (art. 132 alin. 1 din Constitutie) atat sub control ierarhic, cat si sub autoritatea Ministrului Justitiei li se cere sa fie impartiali. Independenta procurorilor a fost invocata astazi ca un adevar revelat asociat intotdeauna luptei impotriva coruptiei, transformata, la randul ei, intr-un soi de religie laica cu preoti, preotese, cu o masa de fideli fanatici sau care mimeaza fanatismul din lasitate, ignoranta, din interes sau frica. Poate ii transmiteti domnului Orban”, a afirmat Tariceanu la dezbaterile din plenul Senatului referitoare la modificarea Legii privind statutul magistratilor.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…